Genele joacă un rol cheie în rezultatele exercițiilor fizice


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Un nou studiu a descoperit că genele joacă un rol semnificativ în modul în care organismul nostru răspunde la exerciții fizice și a identificat o serie de gene specifice care influențează rezultatele diferitelor tipuri de activitate fizică.

Cercetarea, publicată în jurnalul PLOS ONE și condusă de experți de la Centrul Cambridge pentru sport și științe ale exercițiului fizic de la Universitatea Anglia Ruskin (ARU) din Anglia, Anglia, a constatat că până la 72% din diferența dintre oameni în ceea ce privește rezultatele performanței în urma unui anumit exercițiu se poate datora diferențelor genetice.

Oamenii de știință au analizat rezultatele obținute de la 3.012 adulți cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani – care nu participaseră anterior la antrenamente fizice – pentru a determina modul în care genele noastre pot afecta trei tipuri importante de exerciții fizice.

Forța musculară, condiția fizică cardiovasculară și puterea anaerobă sunt factori-cheie în modelarea condiției fizice, a bunăstării și a calității vieții unui individ, iar toți participanții au prezentat îmbunătățiri în urma antrenamentului fizic, dar în grade diferite, chiar și atunci când au efectuat exact același antrenament fizic.

Prin combinarea datelor din 24 de studii separate, cercetătorii au descoperit că diferențele genetice sunt responsabile pentru 72% din variația rezultatelor obținute de persoanele care urmează exerciții identice concepute pentru a îmbunătăți forța musculară.

Între timp, variațiile genetice au cauzat 44% din diferențele observate în urma exercițiilor de fitness cardiovascular, măsurate prin testarea V?O2max, și 10% din diferențele de rezultate în urma exercițiilor de îmbunătățire a puterii anaerobe, care este esențială pentru mișcare și agilitate. Variațiile rămase sunt influențate de alți factori, cum ar fi dieta și nutriția, recuperarea și leziunile.

Fiecare genă posedă alele, iar tipul de alelă poate influența cât de eficientă este acea genă. Cercetătorii cred că aceste alele sunt cele care fac ca organismul oamenilor să răspundă diferit la aceleași exerciții.

În total, studiul a identificat 13 gene, și alelele asociate, ca fiind responsabile de modul în care organismul reacționează la exercițiile de fitness cardiovascular, de forță musculară și de putere anaerobă.

Cercetătorii sugerează că testarea genelor ar putea permite ca exercițiile să fie adaptate astfel încât să fie mai eficiente pentru fiecare individ în parte, în loc de exerciții generice pentru toți. De acest lucru ar putea beneficia toată lumea, de la pacienții din spitale aflați în reabilitare până la sportivii de elită.

Autorul principal, Henry Chung, cercetător postuniversitar la Universitatea Anglia Ruskin (ARU), a declarat: “Am fost foarte încântat de acest studiu: “Știm că exercițiile fizice sunt bune pentru noi, dar toți ne îmbunătățim în ritmuri diferite, chiar și atunci când urmăm regimuri de antrenament identice. Acest lucru înseamnă că există și alți factori în joc.

“Studiul nostru a găsit 13 gene care au un rol în rezultatele exercițiilor fizice și am descoperit că anumite alele conținute în aceste gene sunt mai potrivite pentru anumite aspecte ale fitness-ului. De exemplu, în cazul exercițiilor de repetiție concepute pentru a stimula forța musculară, diferențele genetice au explicat 72% din variația rezultatelor între persoanele care au urmat același antrenament.

“Deoarece constituția genetică a fiecăruia este diferită, corpurile noastre răspund ușor diferit la aceleași exerciții. Prin urmare, ar trebui să fie posibil să se îmbunătățească eficiența unui regim de exerciții fizice prin identificarea genotipului unei persoane și apoi prin adaptarea unui program de antrenament specific doar pentru aceasta.

“Acest lucru ar putea fi benefic în special pentru cei care trebuie să vadă îmbunătățiri într-o perioadă scurtă de timp, cum ar fi pacienții din spitale sau sportivii de elită, unde îmbunătățirile marginale ar putea face diferența între succes și eșec.”

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend