Genetica afectează comportamentul alimentar?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Comportamentul alimentar uman este asociat cu degustarea, mestecarea și înghițirea alimentelor. Cantitatea de timp pe care o petreceți pe mâncare dincolo de actul de a mânca și degusta, cunoscută altfel ca implicarea alimentelor, este esențială pentru experiența alimentară umană. Mai multe lucrări de cercetare privind biologia comportamentului alimentar uman s-au concentrat asupra momentului de a mânca, a cantității de alimente consumate și a tipului de alimente selectate. Un nou studiu publicat pe serverul de preimprimare bioRxiv * a adoptat o abordare biologică pentru a evalua dacă comportamentele legate de alimente și implicarea alimentelor au o explicație genetică.

Un sondaj online

Oamenii de știință au evaluat această ipoteză folosind un eșantion informativ genetic de gemeni umani adulți care au răspuns la întrebări despre implicarea lor alimentară printr-un sondaj online. Înainte de acest studiu, probele studiului (gemenii) au participat și la alte studii legate de înțelegerea simțului gustului și mirosului. Studiul actual a fost realizat în vara anului 2020, când majoritatea laboratoarelor au fost închise din cauza pandemiei bolii coronavirus 2019 (COVID-19). Acesta este motivul pentru care sondajul a fost realizat de la distanță, spre deosebire de sondajele anterioare, care au avut loc în cadre față în față cu supravegherea cercetătorilor.

Această cercetare a analizat dacă participanții au contractat boala COVID-19 în timpul perioadei de studiu și modul în care acest lucru le-a afectat răspunsul. Acest aspect al studiului este important deoarece două dintre cele mai frecvente simptome legate de boala COVID-19 sunt pierderea mirosului și a gustului. În unele cazuri, pierderea senzorială a persistat chiar și după ce individul și-a revenit din boală.

După cum sa menționat mai sus, cercetătorii au obținut date utilizând un sondaj pe internet al unui eșantion informativ genetic de 419 gemeni adulți. Dintre acestea, 114 au fost perechi de gemeni monozigotici, 31 de perechi de gemeni dizigotici și 129 au fost singletoni. Deoarece mulți dintre respondenți au participat la studii anterioare asociate cu evaluarea simțului gustului și mirosului, cercetătorii au putut evalua gradul de implicare a acestor respondenți pentru a evalua calitatea răspunsurilor lor online.

Principalele constatări

Cercetătorii au subliniat că unele aspecte ale comportamentului alimentar uman pot fi înnăscute. Rezultatele sondajului online au relevat prezența factorilor determinanți genetici pentru anumite aspecte ale comportamentului alimentar. Cercetătorii au observat că gemenii identici genetic au mai multe asemănări în aceste tipuri de comportament decât gemenii fraterni. În acest studiu, genetica aditivă a descris 16-44% din variația anumitor măsuri de implicare a alimentelor.

Unele dintre componentele de ereditate ale gătitului sunt tăierea și amestecarea alimentelor. Exemple de comportament alimentar care s-au dovedit a fi împărtășite de gemeni, în conformitate cu mediul comun, au fost scorurile pentru a vorbi și a gândi despre mâncare. Cu toate acestea, o parte referitoare la mâncare și mâncare nu a fost determinată nici de genetică, nici de un mediu comun comun. Această porțiune a rămas exclusiv specifică unei experiențe individuale, de exemplu, pregătirea mesei și curățarea ulterioară. Ambele aspecte nu aveau legătură cu experiența partajată a geneticii între gemeni.

Prin urmare, dragostea sau antipatia pentru gătit pot fi controlate genetic. În contrast, mediul familial influențează în cea mai mare parte subiectele conversației legate de mâncare, iar disponibilitatea de a înființa și curăța este o proprietate dobândită care s-ar fi putut dezvolta prin învățare sau instruire.

COVID-19 și implicări alimentare

După cum sa menționat mai sus, acest studiu a fost realizat în timpul pandemiei COVID-19. Aproximativ 6% dintre participanți au contractat boala în timpul anchetei și și-au pierdut capacitatea de a gusta sau a mirosi. Cu toate acestea, un singur candidat a rămas în această stare în timp ce răspundea la sondaj. Oamenii de știință nu au găsit nicio diferență în scorurile de implicare a alimentelor în funcție de faptul dacă participanții și-au revenit sau sufereau încă de infecția COVID-19. Acest rezultat este încurajator, deoarece a indicat că oamenii nu au prezentat nicio modificare în comportamentul alimentar, indiferent de infecția cu COVID-19.

Oamenii de știință suspectează că persoanele care suferă de COVID îndelungat, cu pierderea prelungită a mirosului și a gustului, ar putea arăta mai puțin plăcere cu mâncarea, dar efectul implicării alimentelor trebuie determinat în studiile viitoare. Deoarece studiile anterioare au indicat că implicarea alimentelor este o caracteristică stabilă a unui individ, oamenii de știință trebuie să studieze în continuare efectul general al COVID lung asupra implicării alimentare a unui individ.

Concluzie

Una dintre limitările acestui studiu este strategia sa de recrutare. O altă dificultate cu care s-au confruntat cercetătorii a fost aceea că, în anumite cazuri, un gemeni a răspuns în timp ce co-gemenii nu. Interesant este faptul că cercetările actuale au arătat că comportamentul alimentar al persoanelor recuperate cu COVID-19 nu sa schimbat.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend