Când lichidul din interiorul ochiului nu se scurge în mod corespunzător de la o acumulare de presiune, rezultă o altă problemă oculară, numită glaucom. Presiunea dăunează nervilor și vaselor din ochi, provocând modificări ale vederii.

Tratamentul glaucomului cu unghi deschis – cea mai frecventă formă de glaucom – necesită scăderea tensiunii intraoculare prin creșterea drenajului umorii apoase (lichidului în ochi) sau scăderea producției acesteia. Medicamentele pot îndeplini ambele obiective.

În cazul glaucomului cu unghi deschis, este posibil să nu existe deloc simptome ale acestei probleme oculare până când boala nu este foarte avansată și nu există o pierdere semnificativă a vederii. În forma mai puțin frecventă a acestei probleme oculare, simptomele pot include dureri de cap, dureri de ochi, vedere încețoșată, lăcrimare, halouri luminoase și pierderea vederii.

Însă simptomele variază în funcție de tipul de glaucom și de stadiul bolii.

Pentru diagnosticarea şi urmărirea evoluţiei glaucomului sunt necesare următoarele investigaţii:

Măsurarea tensiunii intraoculare (preferabil prin aplanotonometrie Goldmann), valorile normale fiind între 10-21 mmHg;

Pentacam – cu ajutorul acestui aparat putem verifica dacă anatomia ochiului favorizează apariţia glaucomului sau dacă valoarea tensiunii oculare este potrivită ochiului respectiv;

Gonioscopia – prin care se evaluează unghiul camerei anterioare (deschis sau închis) şi prezenţa modificărilor, deoarece tratamentul este diferit pentru cele două forme de glaucom (cu unghi deschis sau cu unghi închis);

Examinarea fundului de ochi (FO) prin care se determină aspectul vaselor de sânge retiniene, prezenţa hemoragiilor pe discul optic. Această investigaţie se realizează cu picături pentru dilatarea pupilei;

Perimetria computerizată – ne arată modificările funcţionale ale nervului optic. Glaucomul debutează în zona periferică nazală (acea zonă unde, în vedere binoculară, câmpurile vizuale ale celor 2 ochi se suprapun), iar pacientul nu le percepe iniţial. Ulterior, glaucomul avansează, iar în stadiile finale, rămâne doar o insulă de vedere temporară;

Pahimetria corneană – prin care se măsoară grosimea corneei. Corneea subţire este factor de risc pentru progresia galucomului;

Explorări imagistice ale nervului optic: tomografia laser în coerenţă optică (OCT) a nervului optic sau a retinei. Aceste investigaţii permit detectarea modificărilor structurale de la nivelul fibrelor nervului optic. Acestea le preced cu 3-5 ani pe cele funcţionale.

Tratamentul

Tratamentul acestei probleme din cadrul diabetului zaharat poate include picături speciale pentru ochi, proceduri cu laser, medicamente sau intervenții chirurgicale. Chirurgia și tratamentele cu laser sunt îndreptate spre îmbunătățirea drenajului apos al ochiului. Poţi preveni problemele oculare grave, obținând un screening anual al glaucomului de la medicul tău oftalmolog.

Dacă tot ești aici...


Îți mulțumesc că citești articolele și sper că ai ce învăța din ele. Pentru a construi împreună o comunitate mare, empatică și sănătoasă, te rog să distribui materialele (mai jos sunt butoanele de SHARE).

Până pe 15 septembrie, dacă intri în comunitate, participa automat la o tragere la sorți, premiul fiind un pachet format din telefon Samsung Galaxy S21+ și ceas Samsung Watch3, în valoare totală de 8000 lei.

Doar dacă vrei să susții munca mea aici și să continuăm misiunea de a aduce informații de calitate, să știi că nu cer donații și nu pun publicitate pe site, dar îți recomand să arunci un ochi în SHOP și poate iei ceva de acolo. Am scris 7 cărți pentru adulți și 4 pentru copii, iar ele sunt grupate în niște pachete foarte atractive. Sprijini puțin proiectul, dar mai important este că te bucuri de cărți și ai ce învăța din ele.Mulțumesc tuturor pentru susținere!

Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

CONCURS!

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit. În plus poți câștiga un pachet format din telefon Galaxy S21+ și Watch3 de la Samsung!

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.