Glaucomul şi diabetul


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Când lichidul din interiorul ochiului nu se scurge în mod corespunzător de la o acumulare de presiune, rezultă o altă problemă oculară, numită glaucom. Presiunea dăunează nervilor și vaselor din ochi, provocând modificări ale vederii.

Tratamentul glaucomului cu unghi deschis – cea mai frecventă formă de glaucom – necesită scăderea tensiunii intraoculare prin creșterea drenajului umorii apoase (lichidului în ochi) sau scăderea producției acesteia. Medicamentele pot îndeplini ambele obiective.

 

CAMPANIE: Îți ofer o carte GRATIS! Ajunge la tine în 1-2 zile. Plasează o comandă!

🔥 Nu uita să-ți iei GRATIS cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor - campanie de educație pentru sănătate suportată de mine și menită să ducă o carte esențială în fiecare familie! Dă sfară-n țară, te rog, să atingem cât mai mulți oameni. Mulțumesc!

În cazul glaucomului cu unghi deschis, este posibil să nu existe deloc simptome ale acestei probleme oculare până când boala nu este foarte avansată și nu există o pierdere semnificativă a vederii. În forma mai puțin frecventă a acestei probleme oculare, simptomele pot include dureri de cap, dureri de ochi, vedere încețoșată, lăcrimare, halouri luminoase și pierderea vederii.

Însă simptomele variază în funcție de tipul de glaucom și de stadiul bolii.

Pentru diagnosticarea şi urmărirea evoluţiei glaucomului sunt necesare următoarele investigaţii:

Măsurarea tensiunii intraoculare (preferabil prin aplanotonometrie Goldmann), valorile normale fiind între 10-21 mmHg;

Pentacam – cu ajutorul acestui aparat putem verifica dacă anatomia ochiului favorizează apariţia glaucomului sau dacă valoarea tensiunii oculare este potrivită ochiului respectiv;

Gonioscopia – prin care se evaluează unghiul camerei anterioare (deschis sau închis) şi prezenţa modificărilor, deoarece tratamentul este diferit pentru cele două forme de glaucom (cu unghi deschis sau cu unghi închis);

Examinarea fundului de ochi (FO) prin care se determină aspectul vaselor de sânge retiniene, prezenţa hemoragiilor pe discul optic. Această investigaţie se realizează cu picături pentru dilatarea pupilei;

Perimetria computerizată – ne arată modificările funcţionale ale nervului optic. Glaucomul debutează în zona periferică nazală (acea zonă unde, în vedere binoculară, câmpurile vizuale ale celor 2 ochi se suprapun), iar pacientul nu le percepe iniţial. Ulterior, glaucomul avansează, iar în stadiile finale, rămâne doar o insulă de vedere temporară;

Pahimetria corneană – prin care se măsoară grosimea corneei. Corneea subţire este factor de risc pentru progresia galucomului;

Explorări imagistice ale nervului optic: tomografia laser în coerenţă optică (OCT) a nervului optic sau a retinei. Aceste investigaţii permit detectarea modificărilor structurale de la nivelul fibrelor nervului optic. Acestea le preced cu 3-5 ani pe cele funcţionale.

Tratamentul

Tratamentul acestei probleme din cadrul diabetului zaharat poate include picături speciale pentru ochi, proceduri cu laser, medicamente sau intervenții chirurgicale. Chirurgia și tratamentele cu laser sunt îndreptate spre îmbunătățirea drenajului apos al ochiului. Poţi preveni problemele oculare grave, obținând un screening anual al glaucomului de la medicul tău oftalmolog.

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Citește acest mesaj. Mai citește-l o dată! Acum ai din partea mea o carte GRATIS, plină de sfaturi de sănătate! Comand-o și ajunge la tine rapid!


Send this to a friend