Grăsimea din jurul inimii crește riscul de insuficiență cardiacă


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Conținutul excesiv de grăsime pericardică – grăsime în jurul inimii – crește riscul de a dezvolta insuficiență cardiacă, în special la femei, potrivit noilor cercetări. Femeile cu cantități mari de grăsime pericardică sunt de două ori mai susceptibile de a dezvolta insuficiență cardiacă, în timp ce bărbații cu 50% , potrivit studiului, publicat în numărul online din 24 mai al Jurnalului Colegiului American de Cardiologie.

Este cel mai mare studiu pentru a identifica legătura dintre grăsimea pericardică și insuficiența cardiacă, care ar putea duce la intervenții timpurii și la prevenirea bolilor de inimă. „De aproape două decenii am știut că obezitatea, bazată pe măsurarea simplă a înălțimii și greutății, poate dubla riscul de insuficiență cardiacă, dar acum, am făcut un pas mai departe folosind tehnologia imagistică pentru a arăta că excesul de grăsime pericardică, probabil datorată la amplasării sale aproape de mușchiul inimii, mărește și mai mult riscul acestei afecțiuni potențial fatale – insuficiența cardiacă “, explică cercetătorul principal Satish Kenchaiah, MD.

Aceasta lucrare ne ofera un instrument important pentru a stratifica pacientii intr-un risc mai mare si mai mic de insuficienta cardiaca, care poate duce la interventie timpurie si prevenirea insuficientei cardiace pentru a salva in cele din urma vietile oamenilor. Cercetătorii implicați într-o colaborare multi-instituțională au examinat asocierea dintre grăsimea pericardică și riscul de insuficiență cardiacă utilizând scanări tomografice computerizate toracice (CT) din Studiul multi-etnic al aterosclerozei (MESA), un studiu de cercetare medicală sponsorizat de National Heart , Lung și Blood Institute din Institutul Național de Sănătate. Acest studiu prospectiv a folosit scanări CT de la aproape 7.000 de femei și bărbați cu vârste cuprinse între 45 și 84 de ani din Statele Unite, cu medii rasiale diverse, pentru a măsura grăsimea pericardică. Niciunul dintre participanți nu a avut dovezi de boli de inimă atunci când a început studiul.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pus cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Cercetătorii i-au urmărit pe acești participanți timp de peste 17 ani și au observat că aproape 400 dintre ei au dezvoltat insuficiență cardiacă. Analiza lor a constatat că excesul de grăsime pericardică a fost asociat cu un risc mai mare de insuficiență cardiacă atât la femei, cât și la bărbați, chiar și după ajustarea factorilor de risc stabiliți pentru insuficiența cardiacă, cum ar fi vârsta, fumatul, consumul de alcool, stilul de viață sedentar, hipertensiunea arterială, zahăr din sânge, colesterol ridicat și atacuri de cord.

După luarea în considerare a acestor factori de risc pentru insuficiența cardiacă, volumul ridicat de grăsime pericardică a crescut riscul de apariție a insuficienței cardiace cu aproximativ 100% sau dublu la femei și aproximativ 50% la bărbați. Pentru acest studiu, cercetătorii au definit volumul excesiv sau „ridicat” de grăsime pericardică ca 70 de centimetri cubi (2,4 uncii de fluid) sau mai mult la femei și 120 de centimetri cubi (4 uncii de fluid) sau mai mult la bărbați. Sume mai mici care au fost considerate „normale”.

Cercetătorii au raportat, de asemenea, că grăsimea pericardică a fost slab sau moderat corelată cu indicatorii de supraponderalitate sau obezitate, cum ar fi indicele de masă corporală, circumferința taliei, circumferința șoldului și raportul talie-șold și că a rămas un factor de risc independent pentru insuficiența cardiacă dincolo de riscul de a fi supraponderal sau obez.

De fapt, grăsimea pericardică a fost asociată cu noi cazuri de insuficiență cardiacă, indiferent dacă participanții au fost slabi, supraponderali sau obezi. Legătura dintre grăsimea pericardică și insuficiența cardiacă a fost similară între toate grupurile rasiale și etnice reprezentate în studiu: alb, negru, hispanic și chinez.

„Cercetările noastre oferă dovezi puternice că excesul de grăsime pericardică crește substanțial riscul de insuficiență cardiacă”, spune dr. Kenchaiah. „Sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma descoperirile noastre. Cercetările viitoare în acest domeniu ar trebui să se concentreze, de asemenea, pe modalități și mijloace, cum ar fi consumul unei diete sănătoase pentru inimă și activitatea fizică permanentă, pentru a atinge și a menține greutatea corporală optimă și a reduce și evita depunerile de grăsime în jurul inimii.”

Sursa

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend