Gușa endemică


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Ai auzit de gușa endemică? Gușa reprezintă manifestarea comună, la nivelul tiroidei, a deficitului de iod și se manifestă prin creșterea în volum a tiroidei. Ea apare în zone geoclimatice ale deficitului de iod, în special în zonele montane, la indivizii predispuși. Nu toate persoanele care locuiesc în zone expuse vor face boala, căci la aceasta contribuie și o serie de factori de mediu, precum și predispoziția genetică. De exemplu, la dezvoltarea gușii participî substanțe naturale precum goitrina din varză și conopidă, dar și nitriții și hidrocarburile aromatice, malnutriția proteică și deficitul de seleniu.

În România există deficit de iod în zonele subcarpatice și Podișul Transilvaniei, dar această condiție există peste tot în lume. Din fericire, s-au efectuat programe naționale de sănătate publică pentru prevenția gușii endemice și o lege de iodare universale a sării de uz casnic, care a redus considerabil cazurile severe de gușă endemică, ce pot ajunge, la copiii de vârstă școlară, la cretinism neurologic sau mixedematos, condiții severe și debilitante fără posibilitate de vindecare.

 

CAMPANIE: Îți ofer o carte GRATIS! Ajunge la tine în 1-2 zile. Plasează o comandă!

🔥 Nu uita să-ți iei GRATIS cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor - campanie de educație pentru sănătate suportată de mine și menită să ducă o carte esențială în fiecare familie! Dă sfară-n țară, te rog, să atingem cât mai mulți oameni. Mulțumesc!

Pacienții se prezintă cu gușă difuză, fermă la palpare, care poate fi observată cu ochiul liber în formele avansate și poate căpăta dimensiuni gigantice, în cazul gușei plonjante, până sub nivelul sternului. Manifestările clinice cuprind efectele compresive ale acesteia asupra structurilor din jur – presiune la nivelul gâtului, în special în timpul mișcărilor, dificultăți de respirație, de înghițire, modificări ale vocii, și de asemenea, semne și simptome ale disfuncției tiroidiene asociate – hipo sau hipertiroidismul.

Profilaxia se face prin asigurarea aportului normal iodat, prin iodarea sării de uz casnic și folosită în industria alimentară, iodarea hranei animalelor domestice, dar și comprimatele de iodură sau iodat de potasiu, ulei iodat injectabil sau oral. În unele țări, s-a încercat iodarea apei potabile.

Atenție însă la excesul de iod! Ca toate în medicină, nimic din ce e excesiv nu e bun. Prin urmare, excesul de iod poate produce hipertiroidie indusă de iod și creșterea frecvenței tiroiditei autoimune.

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Citește acest mesaj. Mai citește-l o dată! Acum ai din partea mea o carte GRATIS, plină de sfaturi de sănătate! Comand-o și ajunge la tine rapid!


Send this to a friend