Suntem cu toții atrași de mâncarea care e mai cremoasă sau mai crocantă, deoarece mâncăm cu toate simțurile și de obicei acest tip de alimente înseamnă mai multă energie și deci mai multe calorii în plus!
Nu e de mirare că ne place sau ne e poftă de ceea ce îngrașă pentru că de obicei aceste pofte apar când nivelul de energie e scăzut și acum mii, chiar sute de ani, când mâncarea era mai puțină sau mai puțin densă caloric și nivelul de activitate fizică era mai mare, aceste surse alimentare ofereau exact ceea ce avea nevoie organismul.
În zilele noastre gustările pot fi mai dense caloric decât o masă principală, iar dacă sunt procesate sunt doar niște calorii goale fără niciun beneficiu pentru corpul uman, ba chiar cu riscuri.
De accea sfatul meu e ca aceste gustări să fie limitate cantitativ și să conțină cât mai mult alimente sănătoase!
Un exemplu de gustare sănătoasă e cea de mai jos:
60 g hummus dietetic
150 g legume- roșii, gogoșar, castravete
10 g chipsuri de quinoa ( au extra fibre și proteine)
Pentru 8 porții de hummus: 400 g năut fiert, 1 lingură ulei de măsline, 2 linguri de tahini, 50 ml zeamă de la năut, zeamă de la o jumătate de lămâie, 1/2 lingură de sare, 1 praf de piper, 1/2 linguriță de usturoi granulat, 1/2 linguriță de chimion!
Pe o porție de hummus dietetic de 60 g sunt doar 100 kcal (jumătate față de varianta normală)!
Iar toată gustarea mea a avut: 170 kcal, 7 g de proteine (vegetale), 23 g carbohidrați, 6 g de grăsimi, dar doar 1 g saturate, 5 g de fibre și 12% din necesarul de vitamina C, plus antioxidanți!
Sănătate și echilibru în toate!
Acest material vă este oferit de dr. Amalia Arhire, medic specialist endocrinolog, cu pregătire și în diabet și boli de nutriție. O puteți urmări pe Facebook, dar o găsiți și la clinica de nutriție KiloStop și la clinica de nutriție pentru copii și adolescenți Kilostop Junior