Guta poate fi prevenită?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Pentru mulți oameni, guta pare a fi o boală a trecutului. Desenele animate de acum 200 de ani o descriau ca pe o afecțiune care îi afecta pe cei bogați (“boala regilor”), al căror consum lacom de mâncare și băutură era considerat a fi cauza atacurilor de artrită debilitantă.

După atâția ani, multe lucruri despre gută sunt încă neînțelese. Rușinea, batjocura și credința că cel care suferă de gută își merită afecțiunea persistă. Și mai degrabă decât să fie o boală a trecutului, guta este destul de frecventă – iar ratele sunt în creștere. Estimările sugerează că guta afectează aproape 4% din populația adultă din SUA, o creștere față de deceniile anterioare. Și nu este o boală limitată la cei înstăriți; afectează oameni din toate clasele economice.

 

CAMPANIE: Îți ofer o carte GRATIS! Ajunge la tine în 1-2 zile. Plasează o comandă!

🔥 Nu uita să-ți iei GRATIS cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor - campanie de educație pentru sănătate suportată de mine și menită să ducă o carte esențială în fiecare familie! Dă sfară-n țară, te rog, să atingem cât mai mulți oameni. Mulțumesc!

Cele mai probabile explicații pentru creșterea ratelor de gută sunt îmbătrânirea populației și excesul de greutate. Ambele sunt factori de risc majori pentru această boală. Obezitatea joacă probabil un rol mai important decât vârsta, deoarece supraponderabilitatea și obezitatea au crescut mai rapid decât vârsta medie a americanilor în ultimele decenii.

Un studiu asupra gutei sugerează modalități de a o evita


Chiar dacă cercetările au identificat unii factori de risc prevenibili pentru gută, impactul modificării acestora este incert. Acum, un nou studiu publicat în JAMA Network Open a descoperit că mai mult de trei sferturi din cazurile de gută care afectează bărbații ar putea fi complet evitabile. Și, întrucât guta afectează bărbații mai des decât femeile, această constatare este notabilă.

Cercetătorii au analizat date de la aproape 45.000 de bărbați care au completat sondaje detaliate despre sănătatea, obiceiurile și medicamentele lor la fiecare doi ani, timp de 25 de ani. Comparându-i pe cei care au dezvoltat gută (aproape 4%) cu cei care nu au făcut-o, au fost identificați patru factori de protecție:

  • indicele de masă corporală (IMC) normal, o măsură a greutății și înălțimii (vezi calculatorul)
  • lipsa consumului de alcool
  • nici o utilizare a unui medicament diuretic (un medicament care mărește urinarea, utilizat în mod obișnuit pentru a trata hipertensiunea arterială și alte afecțiuni)
  • urmarea unei diete de tip DASH, o dietă sănătoasă pentru inimă, dezvoltată inițial pentru a contracara hipertensiunea arterială.


Analiza a sugerat că 69% din toate cazurile de gută la bărbați ar putea fi evitate cu ajutorul acestor patru măsuri. Cea mai mare parte a acestui beneficiu se aplica bărbaților care nu erau obezi. Bărbații obezi (IMC de 30 sau mai mare) au înregistrat puține beneficii. Potrivit cercetătorilor, acest lucru sugerează că pierderea excesului de greutate este necesară pentru a beneficia de ceilalți trei factori de protecție.

Ca orice cercetare, acest studiu are limitări. De exemplu, analiza s-a bazat în mare măsură pe auto-raportare, care poate fi inexactă. Aceasta a inclus informații despre dietă, consumul de alcool, utilizarea medicamentelor și chiar diagnosticul de gută. Și este posibil ca și alți factori care contribuie nemăsurat la riscul de gută (cum ar fi factorii genetici) să fi contribuit la rezultate. Participanții la studiu au fost toți profesioniști din domeniul sănătății de sex masculin (dentiști, optometriști, osteopați, farmaciști, podiatrii și veterinari), iar 91% dintre ei erau de culoare albă, astfel încât este posibil ca rezultatele să nu se aplice tuturor persoanelor cu risc de gută.

În lumea reală, este acest studiu un schimbător de joc?


În timp ce constatările ar putea fi văzute ca schimbătoare de joc, nu știm cât de mult impact vor avea de fapt. De exemplu, dacă fiecare gospodărie din țară ar primi aceste informații, câți oameni ar trece la dieta DASH și s-ar ține de ea? Câte persoane care obișnuiesc să consume alcool ar renunța la el? Și câte persoane supraponderale și obeze ar reuși să atingă și să mențină un IMC normal?

În ceea ce privește utilizarea diureticelor, medicii prescriu adesea diuretice, cum ar fi hidroclorotiazida sau furosemidul, pentru persoanele cu tensiune arterială ridicată și alte afecțiuni. Este puțin probabil ca riscul de gută viitoare să modifice acest lucru. Cu toate acestea, există multe medicamente alternative disponibile pentru a reduce tensiunea arterială. Așadar, dacă guta este diagnosticată la o persoană care ia un diuretic, trecerea la un alt medicament merită luată în considerare.

Concluzia


Ideea că o afecțiune dureroasă și uneori invalidantă precum guta poate fi prevenită fără medicamente este cu siguranță atrăgătoare. Dar a ști cum să previi guta și a o preveni efectiv sunt două lucruri diferite. Cel puțin, această nouă cercetare adaugă un motiv în plus pentru a adopta o dietă sănătoasă, a modera consumul de alcool și a menține o greutate sănătoasă: nu numai că acest lucru ar putea să vă îmbunătățească sănătatea în general, dar s-ar putea să vă salveze și de gută.

Sursa

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Citește acest mesaj. Mai citește-l o dată! Acum ai din partea mea o carte GRATIS, plină de sfaturi de sănătate! Comand-o și ajunge la tine rapid!


Send this to a friend