Halucinații – ce condiții medicale le pot provoca?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Tipuri de halucinații

Halucinațiile sunt atunci când vezi, simți, auzi, mirosi sau gusta lucruri care nu există cu adevărat. Halucinațiile auditive te fac să auzi voci sau sunete. Halucinațiile vizuale te fac să vezi obiecte imaginare sau să vezi în mod diferit obiectele reale. Halucinațiile olfactive provoacă mirosuri pe care doar tu le poți mirosi, iar halucinațiile tactile îți provoacă impresia unor atingeri sub diverse forme Halucinațiile gustative îți dau gusturi ciudate în gură.

Diabet

S-ar putea să ai astfel de simptome atunci când zahărul din sânge este foarte ridicat pentru o lungă perioadă de timp. Dacă are peste 600 de miligrame pe decilitru (mg / dl), este posibil să ai sindromul hiperglicemic hiperosmolar. Aceasta este o complicație gravă a diabetului care provoacă sete extremă, febră, confuzie și halucinații. Vei avea nevoie de medicamente intravenos pentru scăderea zahărului din sânge și pentru a suplimenta fluidele și electroliții în corp.

Schizofrenie

Auzul vocilor în cap este un simptom obișnuit, aproximativ jumătate dintre persoanele cu schizofrenie le iau. Unii oameni au halucinații vizuale. Medicii încă învață ce cauzează aceste simptome. Ei cred că poate fi o combinație de schimbări în creier, genetică și mediu. Medicamentele antipsihotice pot ajuta la ușurarea acestora.

Boala Parkinson

Peste jumătate dintre persoanele cu această afecțiune au halucinații sau iluzii. De obicei provoacă halucinații vizuale. Experții cred că s-ar putea datora schimbărilor din creier cauzate de tratament sau doar bolii în sine. Uneori se întâmplă și în alte tipuri de demență, cum ar fi demența cu corpi Lewy. Medicul poate prescrie medicamente antipsihotice pentru a te ajuta să controlezi halucinațiile.

Boala Alzheimer

Modificările care se întâmplă cu creier atunci când ai boala Alzheimer pot duce la halucinații. De asemenea, s-ar putea să te simți paranoic sau să crezi că oamenii te urmăresc. Medicamentele care tratează Alzheimer ar putea ajuta prin schimbarea modului în care acționează substanțele chimice ale creierului.

Migrenele

Migrenele sunt adesea însoțite de aure care determină modificări ale vederii, sub formă de sclipiri de lumină, forme colorate sau pete oarbe ce apar în câmpul vizual. S-ar putea să te simți amorțit sau cu senzații de furnicături în mâini și față. Aceste simptome apar de obicei cu aproximativ câteva minute înainte de durerea de cap. 

Tumorile cerebrale

pot fi însoțite de halucinații. Confuzia mentală este un simptom comun. Tumorile cerebrale pot duce la uitare, probleme de vorbire sau schimbări de dispoziție. De asemenea, pot provoca halucinații vizuale. S-ar putea să vezi lucruri care nu există sau să acționezi diferit decât faci de obicei. 

Intră în SHOP, unde poți găsi cartea “Culorile uitării”, despre memorie și uitare. Și multe altele.

Sindromul Charles Bonnet

Aceasta este o boală care provoacă halucinații vizuale la persoanele cu pierderea vederii. Medicii cred că se pot întâmpla deoarece creierul tău continuă să proceseze imagini, chiar dacă nu poți vedea. Ele dispar odată ce viziunea ta se întoarce. Dacă ești permanent orb, poți învăța modalități de a bloca halucinațiile. Medicamentele antipsihotice ar putea ajuta, de asemenea.

Tulburări de somn

Anumite condiții de somn provoacă halucinații. Sunt de obicei halucinații vizuale care se întâmplă în timp ce adormi sau te trezești. Seamănă mult cu visele, dar par mai reale. Un specialist în somn te poate ajuta cu modificările stilului de viață sau cu medicamentele care le pot ușura.

Febra

Copiii uneori halucinați când au febră mare. Halucinațiile dispar de obicei în câteva minute, iar scăderea febrei le oprește. Tratamentele includ ibuprofen sau acetaminofen, lichide și odihnă.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend