HCT (hematocritul)


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Hematocritul (Ht sau HCT), cunoscut și sub alte nume, este procentul volumic (vol%) de eritrocite (RBC) din sânge. Măsurarea depinde de numărul și dimensiunea globulelor roșii din sânge.

Valori normale

În mod normal, este de 40,7% – 50,3% pentru bărbați și 36,1% – 44,3% pentru femei. Este o parte a rezultatelor complete ale analizelor de sânge al unei persoane, împreună cu concentrația de hemoglobină, numărul de globule albe și numărul de trombocite.

 

CAMPANIE: Îți ofer o carte GRATIS! Ajunge la tine în 1-2 zile. Plasează o comandă!

🔥 Nu uita să-ți iei GRATIS cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor - campanie de educație pentru sănătate suportată de mine și menită să ducă o carte esențială în fiecare familie! Dă sfară-n țară, te rog, să atingem cât mai mulți oameni. Mulțumesc!

Deoarece scopul eritrocitelor din sânge este de a transfera oxigenul din plămâni în țesuturile corpului, hematocritul unei probe de sânge – procentul de volum al celulelor roșii din sânge – poate deveni un punct de referință al capacității sale de a furniza oxigen. Nivelurile de hematocrit care sunt prea mari sau prea mici pot indica o tulburare a sângelui, deshidratare sau alte afecțiuni medicale. Un hematocrit anormal de scăzut poate sugera anemie, o scădere a cantității totale de celule roșii din sânge, în timp ce un hematocrit anormal de ridicat se numește policitemie. Ambele sunt tulburări care pot pune viața în pericol.

Niveluri crescute ale HCT pot apărea în:

Deshidratare

Administrarea terapiei cu supliment de testosteron

În cazurile de febră dengue, un hematocrit ridicat este un semn de pericol al unui risc crescut de sindrom de șoc dengue. Hemoconcentrarea poate fi detectată printr-o escaladare de peste 20% a nivelurilor de hematocrit care vor surveni înainte de șoc. Pentru depistarea precoce a febrei hemoragice dengue, se sugerează că nivelurile de hematocrit să fie menținute sub observații la minimum la fiecare 24 de ore.

Policitemia vera, o tulburare mieloproliferativă în care măduva osoasă produce un număr excesiv de celule roșii, este asociată cu un hematocrit crescut.

Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) și alte afecțiuni pulmonare asociate cu hipoxia pot determina o producție crescută de celule roșii din sânge. Această creștere este mediată de nivelurile crescute de eritropoietină de la rinichi ca răspuns la hipoxie.

Nivelurile de hematocrit ale sportivilor profesioniști sunt măsurate ca parte a testelor pentru dopajul sanguin sau utilizarea eritropoietinei (EPO); nivelul de hematocrit dintr-o probă de sânge este comparat cu nivelul pe termen lung pentru acel sportiv (pentru a permite variații individuale ale nivelului de hematocrit) și față de un maxim absolut permis (care se bazează pe nivelurile maxime așteptate în cadrul populației și nivelul de hematocrit care determină un risc crescut de formare a cheagurilor de sânge, rezultând accidente vasculare cerebrale sau atacuri de cord).

Utilizarea steroizilor androgeni anabolizanți poate crește, de asemenea, cantitatea de eritrocite și, prin urmare, poate afecta hematocritul, în special compușii boldenonă și oximetolonă.

Sindromul de scurgeri capilare duce, de asemenea, la un număr anormal de mare de hematocrit, din cauza scurgerii episodice de plasmă din sistemul circulator.

La altitudini mai mari, există un aport mai mic de oxigen în aer. Astfel, nivelurile de hematocrit pot crește în timp.

Nivelurile de hematocrit au fost, de asemenea, raportate a fi influențate de factori sociali care influențează subiecții. În sondajul de examinare a sănătății din 1966-80, a existat o mică creștere a nivelurilor medii de hematocrit la adolescenți, care au reflectat o creștere a venitului anual al familiei. În plus, o educație superioară la un părinte a fost luată în considerare pentru o creștere a nivelului mediu de hematocrit al copilului.

Nivelurile reduse de hematocrit au, de asemenea, un impact asupra sănătății. Pot fi cauzate de:

Un nivel scăzut de hematocrit este un semn al numărului scăzut de celule roșii din sânge. O modalitate de a crește capacitatea de transport a oxigenului în celulele roșii din sânge este prin transfuzie. Înainte de transfuzia de sânge, nivelurile de hematocrit sunt măsurate pentru a asigura că transfuzia este necesară și sigură.

Scăderea nivelului de hematocrit ar putea indica boli care pun viața în pericol, cum ar fi leucemia. Atunci când măduva osoasă nu mai produce globule roșii normale, nivelurile de hematocrit se abat și de la normal și, prin urmare, pot fi utilizate și în detectarea leucemiei mieloide acute. Poate fi, de asemenea, legat de alte afecțiuni, cum ar fi malnutriția, intoxicația cu apă, anemia și sângerarea.
Sarcina ar putea duce la o scădere mică a nivelurilor de hematocrit.

Sursa.

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Citește acest mesaj. Mai citește-l o dată! Acum ai din partea mea o carte GRATIS, plină de sfaturi de sănătate! Comand-o și ajunge la tine rapid!


Send this to a friend