HbA1c sau hemoglobina glicată


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Hemoglobina este molecula din globulele roșii din sânge care transportă oxigenul în țesuturile corpului. Un mic procent din hemoglobină are zahăr atașat, iar acest tip de hemoglobină este cunoscut sub numele de hemoglobină A1c. Cantitatea de hemoglobină A1c depinde de nivelul zahărului (glucozei) din sânge: cu cât este mai mare glicemia, cu atât este mai mare cantitatea de hemoglobină A1c.

Nivelurile de hemoglobină A1c se corelează cu nivelurile medii de glucoză din sânge pe o perioadă de aproximativ trei luni.
Intervalul normal pentru hemoglobina A1c la persoanele fără diabet este de la aproximativ 4% până la 5,9%. Persoanele cu diabet cu un control slab al glucozei au niveluri de hemoglobină A1c peste 7%.
Nivelurile de hemoglobină A1c sunt utilizate în mod obișnuit pentru a determina controlul glicemiei pe termen lung la persoanele cu diabet zaharat.
Scăderea nivelului de hemoglobină A1c cu 1% poate reduce riscul apariției complicațiilor microvasculare (de exemplu, boli oculare, nervoase sau renale diabetice) cu 10%.
Nivelurile de hemoglobină A1c ar trebui verificate, potrivit Asociaţiei Americane pentru diabet, la fiecare șase luni la persoanele cu control stabil al glicemiei și la fiecare trei luni dacă persoana încearcă să obţină un control stabil al zahărului din sânge.
Hemoglobina A1c are multe alte nume, cum ar fi glicohemoglobina, hemoglobina glicată, hemoglobina glicozilată și HbA1c.

 

CAMPANIE: Îți ofer o carte GRATIS! Ajunge la tine în 1-2 zile. Plasează o comandă!

🔥 Nu uita să-ți iei GRATIS cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor - campanie de educație pentru sănătate suportată de mine și menită să ducă o carte esențială în fiecare familie! Dă sfară-n țară, te rog, să atingem cât mai mulți oameni. Mulțumesc!

Nivelurile de hemoglobină A1c pot fi modificate de:

Aport oral sau IV de glucoză
Post alimentar
Utilizarea insulinei
Combinații ale acestor factori

Care sunt valorile normale?

În majoritatea laboratoarelor, intervalul normal pentru hemoglobina A1c este de la 4% la 5,9%.
La pacienții diabetici bine controlați, nivelurile de hemoglobină A1c sunt mai mici de 7,0%.
În cazul diabetului slab controlat, nivelul său este de 8,0% sau mai mare.

Dacă sesizezi creşteri ale hemoglobinei glicozilate, înseamnă că glicemia ta nu a fost ţinută sub control atât de bine. Ar trebui să vorbeşti cu diabetologul tău sau cu medicul de familie pentru a ajusta dozele de antidiabetice sau de insulină, precum şi eventuale modificări în dietă sau activitate fizică.

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Citește acest mesaj. Mai citește-l o dată! Acum ai din partea mea o carte GRATIS, plină de sfaturi de sănătate! Comand-o și ajunge la tine rapid!


Send this to a friend