Hemoglobina este molecula din globulele roșii din sânge care transportă oxigenul în țesuturile corpului. Un mic procent din hemoglobină are zahăr atașat, iar acest tip de hemoglobină este cunoscut sub numele de hemoglobină A1c. Cantitatea de hemoglobină A1c depinde de nivelul zahărului (glucozei) din sânge: cu cât este mai mare glicemia, cu atât este mai mare cantitatea de hemoglobină A1c.

Nivelurile de hemoglobină A1c se corelează cu nivelurile medii de glucoză din sânge pe o perioadă de aproximativ trei luni.
Intervalul normal pentru hemoglobina A1c la persoanele fără diabet este de la aproximativ 4% până la 5,9%. Persoanele cu diabet cu un control slab al glucozei au niveluri de hemoglobină A1c peste 7%.
Nivelurile de hemoglobină A1c sunt utilizate în mod obișnuit pentru a determina controlul glicemiei pe termen lung la persoanele cu diabet zaharat.
Scăderea nivelului de hemoglobină A1c cu 1% poate reduce riscul apariției complicațiilor microvasculare (de exemplu, boli oculare, nervoase sau renale diabetice) cu 10%.
Nivelurile de hemoglobină A1c ar trebui verificate, potrivit Asociaţiei Americane pentru diabet, la fiecare șase luni la persoanele cu control stabil al glicemiei și la fiecare trei luni dacă persoana încearcă să obţină un control stabil al zahărului din sânge.
Hemoglobina A1c are multe alte nume, cum ar fi glicohemoglobina, hemoglobina glicată, hemoglobina glicozilată și HbA1c.

Nivelurile de hemoglobină A1c pot fi modificate de:

Aport oral sau IV de glucoză
Post alimentar
Utilizarea insulinei
Combinații ale acestor factori

Care sunt valorile normale?

În majoritatea laboratoarelor, intervalul normal pentru hemoglobina A1c este de la 4% la 5,9%.
La pacienții diabetici bine controlați, nivelurile de hemoglobină A1c sunt mai mici de 7,0%.
În cazul diabetului slab controlat, nivelul său este de 8,0% sau mai mare.

Dacă sesizezi creşteri ale hemoglobinei glicozilate, înseamnă că glicemia ta nu a fost ţinută sub control atât de bine. Ar trebui să vorbeşti cu diabetologul tău sau cu medicul de familie pentru a ajusta dozele de antidiabetice sau de insulină, precum şi eventuale modificări în dietă sau activitate fizică.

Dacă tot ești aici...


Îți mulțumesc că citești articolele și sper că ai ce învăța din ele. Pentru a construi împreună o comunitate mare, empatică și sănătoasă, te rog să distribui materialele (mai jos sunt butoanele de SHARE).

Până pe 15 septembrie, dacă intri în comunitate, participa automat la o tragere la sorți, premiul fiind un pachet format din telefon Samsung Galaxy S21+ și ceas Samsung Watch3, în valoare totală de 8000 lei.

Doar dacă vrei să susții munca mea aici și să continuăm misiunea de a aduce informații de calitate, să știi că nu cer donații și nu pun publicitate pe site, dar îți recomand să arunci un ochi în SHOP și poate iei ceva de acolo. Am scris 7 cărți pentru adulți și 4 pentru copii, iar ele sunt grupate în niște pachete foarte atractive. Sprijini puțin proiectul, dar mai important este că te bucuri de cărți și ai ce învăța din ele.Mulțumesc tuturor pentru susținere!

Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

CONCURS!

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit. În plus poți câștiga un pachet format din telefon Galaxy S21+ și Watch3 de la Samsung!

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.