Hiperhidroza sau transpiraţia excesivă


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Hiperhidroza este o transpirație anormal de excesivă, care nu este neapărat legată de căldură sau de exerciții fizice. Este posibil să transpirați atât de mult încât să vă îmbibați hainele sau să vă curgă de pe mâini. Pe lângă faptul că perturbă activitățile zilnice normale, acest tip de transpirație abundentă poate provoca anxietate socială și jenă.

 

CAMPANIE: Îți ofer o carte GRATIS! Ajunge la tine în 1-2 zile. Plasează o comandă!

🔥 Nu uita să-ți iei GRATIS cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor - campanie de educație pentru sănătate suportată de mine și menită să ducă o carte esențială în fiecare familie! Dă sfară-n țară, te rog, să atingem cât mai mulți oameni. Mulțumesc!

Tratamentul hiperhidrozei ajută de obicei, începând cu antiperspirantele cu prescripție medicală. Dacă antiperspirantele nu vă ajută, este posibil să fie nevoie să încercați diferite medicamente și terapii. În cazurile severe, medicul poate sugera o intervenție chirurgicală, fie pentru a îndepărta glandele sudoripare, fie pentru a deconecta nervii responsabili de supraproducția de transpirație.

Uneori, poate fi găsită și tratată o cauză subiacentă.

Simptome

Cei mai mulți oameni transpiră atunci când fac exerciții fizice sau depun efort, când se află într-un mediu cald sau când sunt anxioși sau sub stres. Transpirația excesivă întâlnită în cazul hiperhidrozei depășește cu mult o astfel de transpirație normală.

Tipul de hiperhidroză care afectează de obicei mâinile, picioarele, axilele sau fața provoacă cel puțin un episod pe săptămână, în timpul orelor de veghe. Iar transpirația apare, de obicei, pe ambele părți ale corpului.

Când trebuie să consultați un medic

Uneori, transpirația excesivă este un semn al unei afecțiuni grave.

Solicitați imediat asistență medicală dacă transpirația abundentă este însoțită de amețeli, dureri în piept sau greață.

Mergeți la medic dacă:

Transpirația vă perturbă rutina zilnică

Transpirația provoacă suferință emoțională sau retragere socială

Începeți brusc să transpirați mai mult decât de obicei

Aveți transpirații nocturne fără un motiv aparent

Transpirația este un mecanism al corpului pentru a se răcori. Sistemul nervos declanșează automat glandele sudoripare atunci când temperatura corpului crește. De asemenea, transpirația apare în mod normal, în special pe palme, atunci când ești nervos.

Cea mai frecventă formă de hiperhidroză se numește hiperhidroză focală primară (esențială). În cazul acestui tip, nervii responsabili de semnalizarea glandelor sudoripare devin hiperactivi, chiar dacă nu au fost declanșate de activitatea fizică sau de o creștere a temperaturii. În cazul stresului sau al nervozității, problema devine și mai gravă. Acest tip afectează de obicei palmele și tălpile și, uneori, fața.

Nu există o cauză medicală pentru acest tip de hiperhidroză. Este posibil să aibă o componentă ereditară, deoarece uneori se manifestă în familie.

Hiperhidroza secundară apare atunci când transpirația excesivă se datorează unei afecțiuni medicale. Este tipul cel mai puțin frecvent. Este mai probabil să provoace transpirație pe tot corpul. Condițiile care pot duce la transpirație abundentă includ:

Diabet

Bufeuri la menopauză

Probleme tiroidiene

Nivelul scăzut de zahăr din sânge

Unele tipuri de cancer

Atac de cord

Tulburări ale sistemului nervos

Infecții

Anumite medicamente pot duce, de asemenea, la transpirație abundentă, la fel ca și sevrajul la opioide.

Complicații

Complicațiile hiperhidrozei includ:

Infecții. Persoanele care transpiră abundent sunt mai predispuse la infecții ale pielii.

Efecte sociale și emoționale. A avea mâinile umede sau picurând și hainele îmbibate de transpirație poate fi jenant. Starea dumneavoastră poate afecta urmărirea obiectivelor profesionale și educaționale.

Sursa.

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Citește acest mesaj. Mai citește-l o dată! Acum ai din partea mea o carte GRATIS, plină de sfaturi de sănătate! Comand-o și ajunge la tine rapid!


Send this to a friend