Hiperprolactinemia


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Prolactina, sau hormonul lactotrop reprezintă un hormonsecretat de către hipofiză, un organ care se află chiar în mijlocul creierului tău. Rolul lui principal este să declanșeze și să susțină producția laptelui matern, și este crescut în sânge în sarcină și după naștere.

Ei bine, există o cauză frecventă prin care acest hormon se produce în mod exagerat, în afara sarcinii, fie în cazul unei tumori, denumită prolactinom, fie ca răspuns la diverși stimuli. Clinica hiperprolactinemiei variază de la un pacient la altul, în funcție de vârstă, sex și durata hipersecreției.

Primul aspect este hipogonadismul ( producerea scăzută de hormoni sexuali), care se poate manifesta prin:

  • pubertate întârziată la adolescent
  • sindrom de amenoree secundară – galactoree ( tulburări de ciclu menstrual cu absența acestuia pe o perioadă de timp, asociată cu prezența scurgerilor de lapte fără legătură cu sarcina), oligomenoreea ( cicluri menstruale reduse), anovulația
  • infertilitate la adult
  • tulburări de dinamică sexuală
  • semne ale existenței unei tumori la nivel cerebral- dureri de cap și afectarea vederii prin tulburări de câmp vizual

Diagnosticul este pus pe seama simptomelor clinice sugestive, alături de dozarea prolactinei în sânge.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend