Hipocalcemia


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Hipocalcemia reprezintă o problemă medicală relativ frecventă și presupune scăderea nivelului de calciu în sânge, necesară dezvoltării a multiple procese în organism

Cauzele hipocalcemiei sunt hipoparatiroidismul ( deficit de parathormon, secretat de glandele paratiroide), anomalii ale metabolismului vitaminei D, metabolism anormal al magneziului sau o categorie de factori multipli (pancreatită, septicemie, boli acute severe).

Clinica hipocalcemiei

Este variabilă şi dependentă de durata, severitatea şi bruscheţea instalării hipocalcemiei. Simptomele sunt, cel mai adesea, consecinţa creşterii excitabilităţii neuromusculare:

  • crampe şi spasme musculare,
  • parestezii în jurul gurii şi ale extremităţilor,
  • mai ales la copii, manifestările pot fi severe, precum bronhospam, laringospasm şi convulsii.
  • Hipocalcemia acută se manifestă în mod caracteristic la adult prin criza de tetanie

Obiectivul tratamentului constă în controlul simptomelor şi minimizarea complicaţiilor, ceea ce înseamnă menţinerea calcemiei cât mai aproape de limita normalului. Tratamentul cronic se face prin administrarea de calciu și vitamina D, sub prescripție medicală.

 

 

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend