Hipotiroidismul la mamele însărcinate este legat de ADHD la copiii lor


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Nivelurile scăzute ale unor substanțe chimice esențiale pentru reglarea organismului la mame în primele trei luni de sarcină pot interfera cu dezvoltarea creierului copilului, arată un studiu american de amploare.

Aceste substanțe chimice, sau hormoni, sunt produse în glanda tiroidă din gât și se știe că influențează creșterea fătului. Investigatorii au suspectat că perturbările în producția lor, sau hipotiroidismul, pot contribui la tulburarea de deficit de atenție/hiperactivitate (ADHD), care este cea mai frecventă tulburare de dezvoltare neurologică a copiilor din SUA.

Condusă de un cercetător de la NYU Long Island School of Medicine, noua investigație a arătat că cei ale căror mame au fost diagnosticate cu hipotiroidism cu puțin timp înainte sau în timpul primelor etape ale sarcinii au avut cu 24% mai multe șanse de a avea ADHD decât copiii ale căror mame nu au avut acest diagnostic. Autorii spun că descoperirile lor arată, de asemenea, că băieții născuți de femei hipotiroidiene erau de patru ori mai vulnerabili la ADHD decât fetele ale căror mame aveau hipotiroidism. Copiii hispanici născuți din mame hipotiroidiene au avut cel mai mare risc dintre toate grupurile etnice studiate.

“Constatările noastre arată clar că sănătatea tiroidei are probabil un rol mult mai mare în dezvoltarea creierului fetal și în tulburările de comportament precum ADHD decât am înțeles până acum”, spune Morgan Peltier, PhD, autorul principal al studiului. Peltier este profesor asociat în cadrul departamentelor de Obstetrică clinică, Ginecologie și Medicină reproductivă la NYU Winthrop Hospital, parte a NYU Langone Health.

Printre concluziile studiului se numără faptul că, odată ce sarcina a ajuns în al doilea trimestru, hipotiroidismul unei femei a avut un efect redus asupra copiilor săi. O posibilă explicație, spune Peltier, este aceea că, în acest moment, fătul a început să își producă proprii hormoni tiroidieni și astfel este mai puțin vulnerabil la deficiențele mamei sale.

În cadrul noii cercetări, echipa a analizat fișele medicale ale copiilor și a colectat informații cheie despre mamele lor, inclusiv vârsta în timpul sarcinii, rasa și venitul familiei. Toți copiii au fost evaluați pentru ADHD folosind aceleași criterii, ceea ce, potrivit autorilor, a ajutat la prevenirea neconcordanțelor în modul în care au fost identificate cazurile de tulburare.

Peltier spune că rezultatele echipei sale sunt suficient de puternice pentru a justifica o monitorizare atentă a femeilor însărcinate cu niveluri scăzute de hormoni tiroidieni. El adaugă că copiii ale căror mame au avut niveluri scăzute de hormoni tiroidieni în timpul sarcinii ar putea beneficia potențial de o supraveghere mai timpurie a semnelor de ADHD, cum ar fi neatenția, hiperactivitatea și dificultatea de a se concentra asupra unei sarcini. Cercetările anterioare au constatat că o intervenție rapidă poate ajuta la gestionarea ADHD și poate facilita succesul copiilor în clasă și în învățarea abilităților sociale.

Echipa de studiu intenționează în continuare să investigheze dacă hipotiroidismul în timpul sarcinii poate crește riscul altor tulburări de neurodezvoltare, cum ar fi epilepsia, paralizia cerebrală și dificultățile de vorbire. De asemenea, ei intenționează să exploreze și alți factori care pot crește riscul de ADHD la copii, cum ar fi expunerea în timpul sarcinii la toxine de mediu, cum ar fi substanțele ignifuge care se găsesc în mobilierul tapițat, dispozitivele electronice și alte aparate de uz casnic.

Sursa

În SHOP-ul oficial Dr. Vasi Rădulescu ai cărți pline de sănătate. Inclusiv pentru cei mici. Oferte speciale și transport gratuit la orice comandă de peste 49 de lei!

-67%

Pachet upgrade, 6 carti + cana cu MOTIVATIE

2
90,00lei
-62%

O alta poveste de iubire

2
16,00lei
-62%

Culorile uitarii

2
16,00lei
-73%

Pachet 7 cărți + Cană cu Motivație

1
100,00lei

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend