HIV: Ce mi-aș fi dorit ca oamenii să știe


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Am să vă las aici un interviu oferit de către o femeie diagnosticată cu HIV:

“Când vine vorba de sănătatea ta, ignoranța poate fi extrem de dăunătoare. Asupra ta poate avea consecințe, dar mă refer și la impactul profund pe care ignoranța celorlalți îl poate avea asupra vieții tale – sau a morții. Aceasta este o realitate pentru persoanele care trăiesc cu HIV și, ca femeie care trăiește cu HIV, aș vrea să știe oamenii.

HIV este una dintre cele mai stigmatizate condiții de sănătate din lume datorită introducerii sale oribile și ca fiind letale în anii 1980. Era necunoscut și misterios, considerat extrem de contagios, 100% letal și extrem de înspăimântător. Dar acum nu mai este nimic din aceste lucruri – deci nu trebuie să ne temem. HIV nu este o condamnare la moarte; este o afecțiune cronică ușor de gestionat, cu care oamenii trăiesc o viață lungă, productivă și demnă. Acum știm și înțelegem HIV, deci nu mai este misterios.

Dacă urmezi tratamentul astfel încât încărcătura virală să fie la un nivel nedetectabil, atunci nu poți transmite HIV nimănui. Știința modernă și progresele continue ale medicamentelor au condus la tratamente extrem de eficiente care pot suprima virusul la niveluri nedetectabile (ceea ce înseamnă că nu există suficient virus pentru a fi cuantificat în analizele de sânge). A fi nedetectabil înseamnă, de asemenea, că poți avea chiar copii în siguranță. Așadar, persoanele care trăiesc cu HIV pot trăi în mare măsură vieți „normale” – vieți lungi, sănătoase, demne.

Cu toate acestea, în ciuda acestor progrese și a altora, persoanele care trăiesc cu HIV sunt stigmatizate, discriminate, izolate, temute și chiar incriminate. Aș vrea ca oamenii să înțeleagă modul în care prejudecățile lor față de starea mea de sănătate afectează atât de mult din îngrijirea mea medicală și din viața mea. Persoanele care trăiesc cu HIV se luptă adesea să găsească locuințe, locuri de muncă, alte resurse și chiar relații semnificative din cauza fricii de starea lor. Mulți sunt respinși, evitați sau temuți de familie, prieteni și comunitate. Teama de astfel de stigmat îi descurajează pe oameni să nu-și dorească să-și cunoască statutul de HIV și, atunci când oamenii nu vor să se testeze pentru a-și cunoaște statutul, această pandemie continuă să se răspândească în liniște în societatea noastră. Acesta este doar un mod în care stigmatul ne afectează pe toți.

HIV este o afecțiune umană care nu discriminează. Se poate întâmpla oricăruia dintre noi, deoarece unul dintre modurile sale principale de transmitere este prin contactul sexual. Sexul este aproape la fel de stigmatizat ca HIV în unele locuri, dar este un răspuns uman la sentimente naturale pentru om – vezi unde merg cu asta? Indiferent de modul în care te simți cu privire la modul în care cineva a contractat HIV, aș dori ca oamenii să accepte că și persoanele care trăiesc cu HIV suntoameni. Suntem ființe umane, cu sentimente și nevoi umane.

Adesea suntem judecați pentru modul în care am contractat HIV, dar viața noastră sexuală și experiența trăită ar trebui să fie singura noastră preocupare și nu ceva de judecat. Persoanele care trăiesc cu HIV merită același respect și intimitate ca oricine altcineva. Starea mea de sănătate nu îți oferă drepturi de acces complet la viața mea personală și deciziile personale, credințele sau lipsa lor, „stilul de viață” sau înclinațiile umane ale nimănui nu ar trebui să le afecteze îngrijirea sănătății.

Trăirea cu HIV nu este întotdeauna ușoară, deși cu progresele moderne, medical vorbind, nu mai e o problemă pentru mulți dintre noi. Acum cea mai mare amenințare pentru persoanele care trăiesc cu HIV este stigmatul. Teama ta față de virusul meu sau judecata asupra caracterului meu îmi creează mult mai mult risc și rău decât virusul în sine. De altfel, o mare parte din acest risc și rău se aplică și ție și celor dragi, deoarece implicațiile stigmatizării ne revin tuturor, ca societate. Asta aș vrea să știi.”

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend