HIV


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Virusul imunodeficientei umane (HIV) este virusul care provoaca sindromul imunodeficientei dobandite (SIDA).  HIV  (Virusul  Imunodeficienţei  Umane)  este  un  virus  care  afectează  anumite  celule  ale  sângelui  –  celulele  albe  (limfocite  CD4)  care  ne protejează împotriva infecţiilor. Celulele infectate devin producătoare ale  virusului  şi  după  o  vreme  mor.  Virusurile  nou  produse  circulă în  sânge,  căutând  noi  celule  pe  care  să  le  infecteze.  În  felul  acesta numărul  de  celule  albe  din  organism  scade  treptat  şi  împreună  cu acestea,  scade  şi  imunitatea.  În  timp  organismul  pierde  capacitatea de rezistenţă chiar şi în faţa unei boli obişnuite.

HIV poate deteriora sistemul imunitar și poate crește riscul de a contracta alți viruși sau bacterii și de a dezvolta anumite tipuri de cancer. Dacă nu este tratat, poate duce la stadiul 3 HIV, cunoscut sub numele de SIDA. Dar cu tratamentul de astăzi, mulți oameni care trăiesc cu HIV nu dezvoltă niciodată SIDA.

În stadiile incipiente sau acute, este ușor să confundați simptomele HIV cu cele ale gripei. De exemplu, simptomele timpurii pot include:

 • febră
 • frisoane
 • dureri
 • Noduli limfatici umflați
 • Durere de gât
 • durere de cap
 • greaţă
 • erupții cutanate

Aceste simptome inițiale se elimină de obicei în decurs de o lună sau cam așa. Din acel moment, o persoană poate fi purtător de HIV fără a dezvolta simptome grave sau persistente timp de mulți ani. Alte persoane pot dezvolta simptome nespecifice, cum ar fi:

 • oboseală recurentă
 • febră
 • dureri de cap
 • probleme de stomac

Încă nu există nici un remediu pentru HIV, dar sunt disponibile opțiuni de tratament pentru gestionarea acestuia. Tratamentul timpuriu și eficient poate ajuta persoanele cu HIV să trăiască atât timp cât cei fără HIV. Un tratament adecvat poate reduce și șansele unei persoane de a transmite HIV unui partener sexual. De fapt, tratamentul poate reduce cantitatea de virus HIV din corpul unei persoane la niveluri nedetectabile. La niveluri nedetectabile, HIV nu poate fi transmis altor persoane, relatează CDC.

Fără teste de rutină, mulți oameni cu HIV nu își dau seama că îl au. Pentru a promova diagnosticul și tratamentul precoce, CDC recomandă ca toți cei cu vârste între 13 și 64 de ani să fie testați cel puțin o dată. Persoanele cu risc crescut de HIV ar trebui să fie testate cel puțin o dată pe an, chiar dacă nu au simptome. Testarea gratuită și confidențială poate fi găsită în toate orașele importante și în multe clinici de sănătate publică. Un instrument guvernamental pentru găsirea serviciilor de testare locale este disponibil aici. Cu progresele recente în testare și tratament, este posibil să trăiești o viață lungă și sănătoasă cu HIV.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend