HPV – Human papillomavirus


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Virusul papilomului uman (HPV) este un virus care poate fi transmis de la o persoană la alta prin contact intim pielea cu pielea sau prin contact sexual. Există multe tulpini diferite de virus. Unele sunt mai periculoase decât altele.

Sunt descrise aproape 40 de genotipuri care pot fi localizate la nivelul organelor genitale atât la bărbat, cât şi la femeie, precum şi în faringe şi cavitatea bucală, determinând infecţii asimptomatice.

Genotipurile diferă prin gradul de risc conferit post-infecţie pentru dezvoltarea cancerului:

genotipuri de HPV cu grad ridicat de risc – high risk – determină la femei modificări ale celulelor de la nivelul zonei cervico-vaginale şi pot duce la dezvoltarea cancerului de col uterin
genotipuri de HPV cu grad scăzut de risc – low risk – pot duce la apariţia condiloamelor acuminate (condilomatoza genitală)

Cel mai frecvent simptom al HPV este verucile pe organele genitale, gura sau gâtul. Unele tulpini de infecție cu HPV pot duce la cancer, printre care: cancer oral, cancer cervical, cancer vulvar, cancerul penisului, cancer rectal.

În timp ce majoritatea cazurilor de HPV nu devin canceroase, unele tulpini ale virusului sunt mai susceptibile de a provoca cancer decât altele. Potrivit Institutului Național al Cancerului, majoritatea cazurilor de cancer legate de HPV în Statele Unite sunt cauzate de HPV 16 și HPV 18. Aceste două tulpini de HPV reprezintă 70% din toate cazurile de cancer de col uterin.

Nu există tratament pentru HPV. Cu toate acestea, infecțiile cu HPV se elimină adesea singure. Există, de asemenea, un vaccin disponibil pentru a proteja împotriva unora dintre cele mai periculoase tulpini, inclusiv HPV 16 și HPV 18. Dacă o persoană contractează HPV, testarea și examinarea adecvate pot ajuta medicul să evalueze și să gestioneze riscul de complicații.

 Există 2 metode de screening: Examenul Babeş-Papanicolau în mediu lichid şi Screening HPV risc crescut cu genotipare HPV 16 şi HPV 18, ceea  ce va permite medicului o stratificare a pacientelor în funcţie de gradul de risc cu adaptarea atitudinii medicale pe de o parte, iar pe de alta parte, prelungirea intervalului de screening în cazul pacientelor cu rezultat negativ la ambele teste. Cancerul de col uterin este frecvent asimptomatic sau simptomele pot să apară când boala este  într-un stadiu avansat. Ca urmare este important să te testezi, chiar dacă eşti asimptomatică.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend