HPV și cancerul: 9 mituri spulberate


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Majoritatea bărbaților și femeilor adulți vor contracta virusul HPV la un moment dat pe parcursul vieții lor. Cele mai multe dintre aceste infecții nu vor duce la cancer. Dar cunoașterea faptelor despre HPV și despre vaccinul HPV te poate ajuta să te protejezi pe tine şi pe familia ta de cancerele legate de HPV

Mitul nr. 1: Doar femeile pot lua HPV.

 

CAMPANIE: Îți ofer o carte GRATIS! Ajunge la tine în 1-2 zile. Plasează o comandă!

🔥 Nu uita să-ți iei GRATIS cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor - campanie de educație pentru sănătate suportată de mine și menită să ducă o carte esențială în fiecare familie! Dă sfară-n țară, te rog, să atingem cât mai mulți oameni. Mulțumesc!

HPV este frecvent atât la bărbați, cât și la femei. Aproximativ 80% dintre oameni vor avea o infecție cu HPV la un moment dat în viață.

În majoritatea cazurilor, HPV dispare de la sine. Atunci când rămâne, poate duce la veruci genitale și la mai multe tipuri de cancer. Printre acestea se numără cancerul de col uterin, cancerul anal, cancerul de penis, cancerul vaginal, cancerul vulvar și cancerul orofaringian (amigdalele și baza limbii).

Mitul nr. 2: Persoanele cu HPV prezintă simptome.

Majoritatea persoanelor cu HPV nu știu că sunt infectate și nu dezvoltă niciodată simptome sau probleme de sănătate din cauza acestuia.

În 90% din cazuri, sistemul tău imunitar combate infecția în decurs de doi ani.

Mitul nr. 3: Trebuie să ai relații sexuale pentru a contracta HPV.

HPV se răspândește prin contact intim piele pe piele. Deși majoritatea cazurilor se transmit pe cale sexuală, persoanele care nu au avut relații sexuale pot fi infectate.

Folosirea prezervativelor ajută, dar acestea nu protejează complet împotriva virusului. Acestea nu acoperă toată pielea genitală.

Mitul nr. 4: Există tratamente pentru HPV.

Nu există niciun leac sau tratament pentru virusul HPV. Dar există modalități de a trata problemele de sănătate legate de HPV, cum ar fi leziunile precanceroase și verucile genitale.

Mitul nr.5: HPV interferează cu sarcina.

În majoritatea cazurilor, faptul de a avea HPV nu afectează capacitatea unei femei de a rămâne însărcinată.

Dacă eşti însărcinată și aiHPV, puteți face veruci genitale sau poţi dezvolta modificări celulare anormale la nivelul colului uterin. Un screening regulat poate descoperi acestea, iar medicul tău le poate trata.
Poţi rămâne însărcinată după ce ai fauct vaccinul. Vaccinul nu afectează fătul.

Mitul nr. 6: Vaccinul HPV te protejează pe viață.

Vaccinul este eficient timp de cel puțin 10 ani. Dar medicii sunt optimiști că acesta va oferi o protecție mai de durată.
Dacă studiile ulterioare arată că vaccinul își pierde din eficacitate, ar putea fi necesar un vaccin de rapel.

Mitul nr. 7: Vaccinul HPV îi determină pe adolescenți și preadolescenți să devină activi sexual.
Niciun studiu nu leagă vaccinul HPV de creșterea activității sexuale. Băieții și fetele care primesc vaccinul nu fac sex mai devreme decât cei care nu au primit vaccinul. De asemenea, ei nu au mai mulți parteneri după ce devin activi sexual.

Mitul nr. 8: Vaccinul HPV poate cauza probleme medicale.

Vaccinul HPV este un medicament sigur și nu contribuie la apariția unor probleme grave de sănătate. Ca orice vaccin sau medicament, vaccinul poate provoca reacții ușoare. Cele mai frecvente sunt durerea sau roșeața la nivelul brațului în care se face injecția.

Mitul nr.9: Ai primit vaccinul HPV, deci poți sări peste testul Papanicolau.

Categoric nu. Deoarece niciun vaccin nu previne toate tipurile de HPV care pot cauza cancerul de col uterin, femeile vaccinate cu vârste cuprinse între 21 și 29 de ani trebuie să facă în continuare testul Papanicolau la fiecare trei ani.

De asemenea, femeile cu vârsta cuprinsă între 30 și 64 de ani ar trebui să facă un test Papanicolau și o genotipare HPV la fiecare cinci ani. Testul verifică cervixul pentru depistarea virusului care poate cauza celule anormale care duc la cancer de col uterin. Acesta poate arăta că este nevoie de un screening mai frecvent.

Femeile în vârstă de 65 de ani sau mai mult ar trebui să discute cu medicul lor despre nevoia individuală de screening.

Vaccinul HPV protejează împotriva tipurilor de HPV cu risc ridicat care pot cauza cancer. Băieții și fetele cu vârsta cuprinsă între 11 și 12 ani ar trebui să primească vaccinul. Acesta este momentul în care sistemul imunitar este cel mai bun pentru a răspunde la vaccin. Vaccinul împotriva HPV poate fi administrat bărbaților și femeilor începând cu vârsta de 9 ani și până la vârsta de 45 de ani.

Sursa.

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Citește acest mesaj. Mai citește-l o dată! Acum ai din partea mea o carte GRATIS, plină de sfaturi de sănătate! Comand-o și ajunge la tine rapid!


Send this to a friend