Îl știi pe domnul cu “vrei, mă, să guști? “, de fiecare dată când e întrebat cât costă? El are o problemă medicală, se numește afazie


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Aparent, domnul care vinde țuică și a devenit viral pe internet pentru faptul că nu răspunde niciodată la întrebarea despre cât costă țuica, are o problemă medicală neurologică. Se numește afazie, iar acest lucru nu îi permite să înțeleagă ce este întrebat și nici să dea un răspuns coerent, însă mintea lui a reținut câteva fraze pe care le repetă continuu, pentru a nu exprima deficiențele sale.

Afazia este o afecțiune care te privează de capacitatea de a comunica. Aceasta poate afecta capacitatea de a vorbi, scrie și înțelege limbajul, atât verbal cât și scris.

 

CAMPANIE: Îți ofer o carte GRATIS! Ajunge la tine în 1-2 zile. Plasează o comandă!

🔥 Nu uita să-ți iei GRATIS cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor - campanie de educație pentru sănătate suportată de mine și menită să ducă o carte esențială în fiecare familie! Dă sfară-n țară, te rog, să atingem cât mai mulți oameni. Mulțumesc!

De obicei, afazia apare brusc după un accident vascular cerebral sau un traumatism cranian. Dar poate apărea, de asemenea, treptat, în urma unei tumori cerebrale cu creștere lentă sau a unei boli care provoacă leziuni progresive și permanente (degenerative). Gravitatea afaziei depinde de o serie de condiții, inclusiv de cauză și de amploarea leziunilor cerebrale.

Odată ce cauza a fost instalată, principalul tratament pentru afazie este terapia de vorbire și limbaj. Persoana cu afazie reînvață și exersează abilitățile lingvistice și învață să folosească alte modalități de comunicare. Membrii familiei participă adesea la acest proces, ajutând persoana să comunice.

Simptomele


Afazia este un semn al unei alte afecțiuni, cum ar fi un accident vascular cerebral sau o tumoră pe creier.

O persoană cu afazie poate:

  • Vorbească în propoziții scurte sau incomplete
  • Să vorbească în propoziții care nu au sens
  • Să înlocuiască un cuvânt cu altul sau un sunet cu altul
  • Să rostească cuvinte de nerecunoscut
  • Să nu înțeleagă conversația altor persoane
  • Scrie propoziții care nu au sens


Modele de afazie


Persoanele cu afazie pot avea diferite modele de puncte forte și puncte slabe.

Afazia expresivă. Aceasta se mai numește și afazia Brocca sau afazia nonfluentă. Persoanele cu acest tipar de afazie pot înțelege ceea ce spun alte persoane mai bine decât pot vorbi. Persoanele cu acest model de afazie se luptă să scoată cuvinte, vorbesc în propoziții foarte scurte și omit cuvinte. O persoană ar putea spune doar fraze simple, uneori incorecte: “Vreau mâncare” sau “Mers pe jos în parc astăzi”.

Un ascultător poate înțelege de obicei sensul, dar persoanele cu acest model de afazie sunt adesea conștiente de dificultatea lor de a comunica și pot deveni frustrate. De asemenea, acestea pot avea paralizie sau slăbiciune în partea dreaptă.

Afazia receptivă. Persoanele cu acest model de afazie (numită și afazie fluentă sau afazie Wernicke) pot vorbi cu ușurință și fluent în propoziții lungi și complexe care nu au sens sau includ cuvinte de nerecunoscut, incorecte sau inutile. De obicei, nu înțeleg bine limbajul vorbit și adesea nu își dau seama că ceilalți nu îi pot înțelege.


Afazia globală. Acest model de afazie se caracterizează printr-o înțelegere slabă și dificultăți în formarea cuvintelor și a propozițiilor. Afazia globală este rezultatul unor leziuni extinse ale rețelelor de limbaj ale creierului. Persoanele cu afazie globală au dizabilități severe de exprimare și înțelegere.

Sursa

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Citește acest mesaj. Mai citește-l o dată! Acum ai din partea mea o carte GRATIS, plină de sfaturi de sănătate! Comand-o și ajunge la tine rapid!


Send this to a friend