Imaginile cerebrale ale sportivilor expuși la lovituri repetate la cap arată hiperintensități ale materiei albe


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Anumiți markeri de leziuni ale materiei albe a creierului, numiți hiperintensități ale materiei albe, pot fi observați la scanările cerebrale. Un nou studiu constată că scanările cerebrale efectuate în timpul vieții sportivilor care practicau sporturi de contact, în comparație cu modificările survenite în creierul acestora la autopsie, au arătat că hiperintensitățile materiei albe au fost asociate cu modificări neuropatologice. Cercetarea este publicată în ediția online din 24 noiembrie 2021 a Neurology®, revista medicală a Academiei Americane de Neurologie. De asemenea, studiul a constatat că hiperintensitățile materiei albe au fost mai frecvente la sportivii care au practicat sporturi de contact mai mult timp sau care au avut mai multe lovituri la cap în timpul carierei.

Hiperintensitățile materiei albe sunt zone care apar luminoase pe imagistica prin rezonanță magnetică (IRM). Acestea sunt frecvente la oameni pe măsură ce îmbătrânesc și în cazul unor afecțiuni medicale precum hipertensiunea arterială.

Rezultatele noastre sunt interesante, deoarece arată că hiperintensitățile materiei albe ar putea surprinde leziuni pe termen lung ale creierului la persoanele care au un istoric de lovituri repetate la cap. Hiperintensitățile materiei albe la IRM pot fi într-adevăr un instrument eficient pentru a studia efectele impacturilor repetate ale capului asupra materiei albe a creierului în timp ce sportivul este încă în viață.”

Michael Alosco, PhD, autor al studiului, Școala de Medicină a Universității din Boston

La studiu au participat 75 de persoane care au fost expuse la impacturi repetate la cap și care au raportat simptome. Printre aceștia s-au numărat 67 de jucători de fotbal, plus alți opt sportivi care practică sporturi de contact, precum fotbalul și boxul, sau veterani militari. Dintre jucătorii de fotbal, fiecare dintre ei a jucat în medie 12 ani, 16 sportivi au jucat la nivel profesionist și 11 au jucat la nivel semiprofesionist.

Toți și-au donat creierele pentru cercetare după moartea lor, pentru a avansa cercetarea privind efectele pe termen lung ale impactului repetat cu capul. Cercetătorii au analizat apoi dosarele medicale, inclusiv scanările care au fost efectuate în timp ce sportivii erau încă în viață. Participanților li s-au făcut scanări ale creierului, în medie, la vârsta de 62 de ani. Vârsta medie a sportivilor la deces a fost de 67 de ani.

Dintre participanți, s-a considerat că 64% au avut demență înainte de deces. Acest lucru a fost determinat în urma unei discuții cu cei dragi lor. Autopsiile au arătat că 53 de persoane, adică 71%, aveau encefalopatie traumatică cronică (CTE). CTE este o boală neurodegenerativă asociată cu impacturile repetate la cap, inclusiv cele din fotbal, care poate evolua spre demență.

După examinarea scanărilor cerebrale, cercetătorii au descoperit că pentru fiecare unitate de diferență în volumul de hiperintensitate a materiei albe, existau aproximativ de două ori mai multe șanse de a avea o boală mai severă a vaselor mici și alți indicatori de afectare a materiei albe, precum și de trei ori mai multe șanse de a avea o acumulare mai severă de tau în lobul frontal al creierului. Acumularea de proteină Tau în creier este un biomarker pentru bolile progresive ale creierului, cum ar fi boala Alzheimer și CTE. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că o cantitate mai mare de hiperintensități ale materiei albe a fost asociată cu mai mulți ani de joc de fotbal.

Când a venit vorba de îndeplinirea sarcinilor zilnice, cantități mai mari de hiperintensități ale materiei albe au fost asociate cu scoruri mai mari la un chestionar despre îndeplinirea sarcinilor zilnice care a fost completat de îngrijitorii donatorilor de creier.

“Există limitări cheie ale studiului și avem nevoie de mai multe cercetări pentru a determina factorii de risc și cauzele unice ale acestor leziuni cerebrale la persoanele cu un istoric de lovituri repetate la cap”, a declarat Alosco.

Printre limitările studiului se numără utilizarea RMN-urilor obținute în scopuri clinice, nu de cercetare, și faptul că participanții au fost în majoritate bărbați mai în vârstă, simptomatici, de sex masculin, foști jucători de fotbal american.

Studiul a fost sprijinit de Institutul Național pentru Îmbătrânire, Institutul Național pentru Tulburări Neurologice și Accidente Vasculare Cerebrale, Centrul de Cercetare a Bolii Alzheimer de la Universitatea din Boston, Departamentul de Afaceri Veterane, Fundația Nick și Lynn Buoniconti și Institutul de Științe Clinice și Translaționale al Universității din Boston.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend