“Îmi amintesc cum să-mi controlez corpul, deci exist”- Cercetătorii folosesc realitatea virtuală pentru a învăța despre conștiința corporală


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Oamenii de știință și filozofii au reflectat asupra naturii conștiinței timp de secole. Dar acum, cercetătorii din Japonia au descoperit noi informații care pun la îndoială teoriile anterioare privind relația dintre două elemente ale conștiinței.

Într-un studiu publicat luna aceasta în iScience, cercetătorii de la Universitatea din Tsukuba au dezvăluit că, atunci când percepția conștiinței de sine corporale este distorsionată, recuperarea proprietății corporale poate fi prezisă de diferite tipuri de amintiri.

Conștiința de sine corporală apare printr-un proces de dezvoltare în care informațiile senzoriale sunt integrate cu reprezentări mentale ale corpului și a fost legată în mod specific de relația dintre proprietatea corporală și autoritatea (sentimentul de a fi capabil să controlezi acțiunile proprii în mod voit). Cu toate acestea, se cunosc puține lucruri despre dezvoltarea proprietății corporale și a capacității de acțiune sau despre modul în care acestea sunt restabilite după o leziune, lucru pe care cercetătorii de la Universitatea din Tsukuba și-au propus să îl abordeze.

“Clarificarea modului în care aspectele temporale și dinamice ale conștiinței de sine corporale se schimbă în timp este crucială pentru a înțelege modul în care aceasta se dezvoltă”, spune autorul principal al studiului, profesorul Jun Izawa. “În mod specific, viteza de recuperare adaptivă în îndeplinirea sarcinilor poate ilumina relația dintre ajustările adaptive ale memoriei și recuperarea diferitelor aspecte ale conștiinței de sine corporale.”

Pentru a examina acest lucru, cercetătorii au diminuat percepția proprietății și agenției corporale prin inducerea unei distorsiuni vizuale în timp ce participanții apucau un obiect într-un mediu de realitate virtuală. Ei au observat apoi cum participanții și-au adaptat mișcările la distorsiune pe parcursul unei secvențe de încercări, pentru a-și recăpăta capacitatea de a îndeplini sarcina de prindere.

“Am constatat că recuperarea proprietății corporale a fost asociată cu un proces rapid de memorare, în timp ce cea a capacității de acțiune a fost asociată în principal cu un proces lent de memorare”, explică profesorul Izawa.

Astfel, în timp ce proprietatea corporală și capacitatea de acțiune au fost restabilite simultan în urma expunerii la distorsiunea visuomotorie, această recuperare pare să se fi bazat pe două sisteme diferite de actualizare a memoriei, cu evoluții temporale distincte.

“Rezultatele noastre contestă cadrul convențional care propune că proprietatea corporală și agenția există la niveluri ierarhice diferite ale conștiinței de sine”, spune profesorul Izawa. “În schimb, percepția cauzalității și a ierarhiei între aceste două elemente poate fi o iluzie rezultată din procesarea neuronală a fluxurilor paralele de informații”.

Studii anterioare au indicat că proprietatea corporală și autoritatea sunt distincte și că acestea pot fi legate cauzal. Cu toate acestea, aceste noi informații indică faptul că relația dintre aceste două sensuri ar putea să nu fie atât de simplă. În schimb, schimbările în conștiința de sine corporală pot depinde de interacțiunea dintre mai multe procese de memorie motorie pe diverse scări temporale. Aceste informații ar putea facilita dezvoltarea tratamentelor menite să recupereze conștiința de sine după o boală sau o leziune.

Sursa

 

CONCURS: Poți câștiga un eBook reader Kindle Oasis + Gift Card de 100$!🔥 Intră în concurs și poți câștiga un premiu în valoare de 2.000 de lei! Vezi detaliile în pagina dedicată a concursului.

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Tags: studii

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend