Impactul infecției SARS-CoV-2 asupra funcției testiculare


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

La nivel mondial au fost efectuate mai multe studii privind efectele coronavirusului 2 al sindromului respirator acut sever (SARS-CoV-2) asupra plămânilor și a sistemului imunitar, dar nu se cunosc prea multe despre efectele virusului asupra fertilității masculine. Intrarea SARS-CoV-2 este mediată de prezența enzimei de conversie a angiotensinei 2 (ACE2), a proteazei serice transmembranare 2 (TMPRSS2) și a furinei. Prin urmare, celulele gazdă care exprimă aceste proteine sunt foarte sensibile la intrarea virusului.

În prezent, nu există rapoarte clare privind expresia acestor proteine de intrare în testicule.

Un studiu publicat în revista Nature Reviews Urology discută impactul bolii coronavirus 2019 (COVID-19) asupra fertilității masculine. Autorii acestei lucrări au folosit datele disponibile privind mecanismul de infecție SARS-CoV-2, factorii de risc, simptomele, organele afectate, efectele pe termen lung și scurt și altele pentru a înțelege efectul COVID-19 asupra funcției testiculelor.

Expresia Furin, ACE2 și TMPRSS2


Deși ținta principală a SARS-CoV-2 este reprezentată de organele respiratorii, inclusiv tractul respirator superior și plămânii, au fost raportate, de asemenea, numeroase simptome care afectează mai multe organe, cum ar fi vasele de sânge și inima, ficatul, creierul și organele genitale masculine. Acest lucru indică faptul că SARS-CoV-2 are acces la mai multe organe care exprimă proteinele de intrare virale și le afectează direct sau indirect.

Glicoproteina spike a SARS-CoV-2 mediază intrarea virusului în celulele gazdei și determină infectivitatea virală, răspunsul imunitar, gama gazdei și tropismul tisular. Unele studii au demonstrat că receptorul ACE2 este exprimat în celulele mioide, Leydig și Sertoli și în spermatogonii, ceea ce indică o sensibilitate ridicată a acestor celule la SARS-CoV-2. Expresia TMPRSS2 a fost demonstrată în celulele stem spermatogoniale (SSC), spermatozoizii, spermatogonii și celulele spermatice. Multe organe sexuale secundare, cum ar fi prostata, glandele suprarenale și veziculele seminale, exprimă atât ACE2, cât și TMPRSS2.

ACE2 joacă un rol esențial în reglarea sistemului renină-angiotensină-aldosteron (RAAS), care este supraactivat din cauza comorbidităților COVID-19 precum hipertensiunea și diabetul. Activarea excesivă a RAAS are ca rezultat o suprareglare a ACE2, crescând astfel punctele de intrare pentru SARS-CoV-2. Unele studii au constatat că RAAS este activat mai mult la bărbați în comparație cu femeile, indicând niveluri mai ridicate de ACE2 la bărbați, ceea ce poate explica rezultatele severe ale COVID-19 la bărbați decât la femei.

Studiile arată că SARS-CoV-2 poate altera producția de hormoni prin inhibarea ACE2, ceea ce poate interfera cu axa hipotalamo-hipofizo-gonadală (HPG) și poate modifica nivelul hormonului foliculostimulator (FSH), al hormonului luteinizant (LH) și al testosteronului și poate avea ca rezultat potențial afectarea spermatogenă, hipogonadismul și infertilitatea.

Studii clinice la pacienții cu COVID-19


SARS-CoV-2 prezintă o patologie similară cu SARS-CoV, despre care se știe că provoacă disfuncții sau inflamații testiculare (orhită). Numeroase studii au raportat cazuri de durere testiculară, orhită, epididimită sau epididimo-orhită și niveluri hormonale modificate la pacienții cu COVID-19. Prezența SARS-CoV-2 în materialul seminal nu este încă confirmată, dar unele studii au detectat ARN viral în materialul seminal, ceea ce ar putea sugera transmiterea virusului pe cale sexuală și efectul său direct asupra spermei. Deși prezența virusului în materialul seminal este îngrijorătoare, este posibil ca aceasta să nu aibă neapărat un efect negativ asupra fertilității. În ciuda acestui fapt, testarea materialului seminal este crucială în studiile viitoare pentru a exclude prezența SARS-CoV-2.

Concluzie


Informațiile disponibile în prezent cu privire la efectul infecției cu SARS-CoV-2 asupra organelor de reproducere și rapoartele privind simptome precum durerea testiculară, orhita și modificările hormonale provoacă îngrijorare cu privire la un posibil impact negativ al SARS-CoV-2 asupra funcției testiculare. Rămâne de stabilit dacă aceste simptome apar ca urmare a efectelor directe ale SARS-CoV-2 asupra testiculelor sau sunt mediate de alte mecanisme, cum ar fi răspunsul imunitar și inflamația.

Potrivit autorilor, este necesară o abordare sistematică pentru a identifica posibilele efecte ale SARS-CoV-2 asupra fertilității masculine. Primul pas în această abordare ar trebui să fie determinarea prezenței virale în testicule sau în spermă în cohorte umane împărțite în primul rând în funcție de vârstă și de starea bolii. Studiile pe modele animale in vitro și in vivo ar putea ajuta la determinarea prezenței virusului în spermă sau testicule și a efectelor acestuia asupra fertilității masculine.

Sursa

 

CONCURS: Poți câștiga un eBook reader Kindle Oasis + Gift Card de 100$!🔥 Intră în concurs și poți câștiga un premiu în valoare de 2.000 de lei! Vezi detaliile în pagina dedicată a concursului.

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend