Impactul microbiomului din mediu asupra mortalității COVID-19


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Există diferențe mari în ceea ce privește rata mortalității și numărul de victime ale bolii coronavirus 2019 (COVID-19), cel mai probabil din cauza factorilor demografici, climatici sau sociali. Chiar și așa, este posibil să existe factori suplimentari care să contribuie la variația rezultatelor bolii la nivel local.

Identificarea acestor factori poate ajuta la prognozarea traiectoriilor pandemiilor, ceea ce ar putea conduce la intervenții non-farmaceutice și la direcții de cercetare în dezvoltarea de noi strategii terapeutice și imunologice.

Interacțiunile gazdei cu microbii nepatogeni din mediul înconjurător modulează, de asemenea, în mod semnificativ rezultatele bolii, inclusiv cele ale COVID-19.

În general, microbii din mediu care îmbunătățesc rezultatele în materie de sănătate adăpostesc anumite caracteristici:

  • microbii de mediu care au efecte benefice provin adesea din soluri, medii de apă dulce, plante și alte surse neantropogene – reflectând, potențial, o istorie a adaptării evolutive a omului la aceștia
  • Acești microbi reduc severitatea bolilor prin stimularea sistemului imunitar la începutul vieții
  • Expunerea la diverși microbi de mediu este necesară pentru a conferi efecte benefice


Răspunsul imunitar funcțional este esențial pentru moderarea rezultatelor infecției cu coronavirusul sindromului respirator acut sever 2 (SARS-CoV-2). În plus, există dovezi care sugerează că severitatea bolii COVID-19 se corelează cu compoziția comunității bacteriene la pacienți și în mediul spitalicesc și cu disbioza microbiomului pulmonar și intestinal.

Un nou studiu publicat pe serverul de preprinturi medRxiv* s-a bazat pe ipoteza că micobiomul de mediu (fungi) este un factor probabil important în determinarea variației la nivel de zonă a mortalității COVID-19.

Studiul


Studiul de față a utilizat informații taxonomice privind încărcăturile fungice din 1.135 de locuințe din întreaga țară, precum și date COVID-19 din Statele Unite. S-au colectat eșantioane perechi din fiecare casă – în interior și în exterior – permițând comparații. A fost utilizată o abordare inovatoare pentru a estima numărul de decese cauzate de SARS-CoV-2 la 1.000 de infecții în fiecare județ din Statele Unite și în fiecare casă care a furnizat date despre fungi.
În plus, a fost explorată pe larg influența factorilor demografici, sociologici, climatici și de sol, unii dintre aceștia influențând ratele de mortalitate a infecțiilor (IFR) și compoziția încărcăturii fungice.

Constatări
S-a observat că majoritatea cetățenilor interacționează în primul rând doar cu microbii din interiorul locuințelor – deoarece își petrec cea mai mare parte a timpului în casele lor sau în alte medii construite. În ceea ce privește ciupercile, două tipuri majore au fost de interes – speciile nepatogene din exterior (care se găsesc uneori și în interior) și speciile patogene sau oportuniste care proliferează în mediile interioare umede. Aceste tipuri au stârnit diferențe notabile.

Prezența ciupercilor de exterior în mediul construit a fost speculată ca fiind asociată cu reducerea IFR SARS-CoV-2. Pe baza analizei, a fost observat un impact marginal al abundenței relative a genurilor fungice sau al diversității beta de interior-exterior – după luarea în considerare a factorilor demografici, sociologici, climatici și de sol. În timp ce au fost luați în considerare factorii alternativi, abundența relativă a genurilor fungice a avut un impact semnificativ din punct de vedere statistic, dar redus, asupra IFR mediu.

Analiza cuantică a arătat că diversitatea beta din interior-exterior este asociată cu un IFR redus al SARS-CoV-2, ceea ce indică o mortalitate redusă. În același timp, o floră micologică interioară și exterioară diferită este asociată cu un nivel ridicat de SARS-CoV-2 IFR. Aceste rezultate au fost consecvente la nivelul tuturor județelor.

Mai mult, prezența unei diversități ridicate de ciuperci exterioare în interior a fost asociată cu o mortalitate COVID-19 suprimată, spre deosebire de o diversitate mai scăzută în interior. Această asociere a fost valabilă în primele câteva luni ale pandemiei și mai slabă în fazele ulterioare – decembrie 2020 – ianuarie 2021 – după disponibilitatea vaccinului și în contextul accesului la tratamente farmaceutice.

În mod remarcabil, factorii edafici ai solului – în special pH-ul, au părut să influențeze gravitatea COVID-19 prin afectarea distribuției microbiene. În plus, a fost găsită o legătură cauzală între beta-diversitatea fungică interioară-exterioară și SARS-CoV-2 IFR, chiar și după luarea în considerare a altor variabile potențial confuze.

Rezultatele au arătat că cel puțin patru dintre aceste genuri fungice joacă un rol-cheie în suprimarea SARS-CoV-2 IFR, și anume – Alternaria, Aspergillus, Epicoccum, Eurotium, Toxicocladosporium și Wallemia spp. și un nou gen Mycosphaerellaceae. Unele dintre acestea au distribuții interdependente; prin urmare, este dificil să se distingă efectele genurilor individuale. În plus, o abundență relativă ridicată a trei dintre aceste genuri, atât în interior, cât și în exterior, este necesară pentru o reducere semnificativă a IFR SARS-CoV-2.

Constatările reprezintă o nouă ilustrare a efectelor benefice ale celor șapte genuri micotice pentru reducerea mortalității COVID-19. Deși aceste genuri pot fi patogene în anumite medii, ele pot conferi efecte pozitive în altele.

Mai mult, diferite specii de microbi de mediu și endemici din același gen pot avea efecte diferențiate pe baza geneticii și vârstei gazdei, a stării imunitare și a interacțiunilor cu alte expuneri microbiene.

Cele șapte genuri identificate în acest studiu relevă efecte sinergice pozitive; diversitatea beta a acestor genuri luate împreună este puternic predictivă. Mai mult, diversitatea beta fungică a fost mai puternic asociată cu suprimarea IFR a SARS-CoV-2 în regiunile cu locuire umană stabilă. Prin urmare, aceste observații ar putea cartografia cu exactitate locațiile pentru a prognoza regiunile cu o puternică suprimare a mortalității COVID-19 în SUA – deșertul de sud-vest, Vestul intermountain și Midwestul superior.

În plus față de climatul din SUA, pH-ul poate denota compoziția microbiană și propensiunea pentru transportul microbian în locuințe prin praf. Există un efect corelativ între numărul de bioaerozoli, în special sporii de mucegai, și incidența bolilor respiratorii.

Prin deducție, expunerea la niveluri ridicate de ciuperci exterioare în locuințe este protectoare împotriva rezultatelor slabe ale COVID-19. Rezultatele subliniază utilitatea micobiomului de mediu ca biosenzor. Mai mult, este posibil ca efectele benefice ale ciupercilor de mediu să nu fie specifice COVID-19; acestea pot fi relevante și pentru alte boli autoimune și imuno-mediate.

Astfel, sunt justificate cercetări suplimentare privind rolul ciupercilor și interacțiunile ciupercilor cu sistemul imunitar al gazdei. Progresele recente în ceea ce privește secvențierea și clasificarea ciupercilor din mediul înconjurător vor spori eforturile viitoare în acest domeniu și vor evidenția utilitatea biosupravegherii pentru viitoarele pandemii.

Sursa

În SHOP-ul oficial Dr. Vasi Rădulescu ai cărți pline de sănătate. Inclusiv pentru cei mici. Oferte speciale și transport gratuit la orice comandă de peste 49 de lei!

-67%

Pachet upgrade, 6 carti + cana cu MOTIVATIE

2
90,00lei
-62%

O alta poveste de iubire

2
16,00lei
-62%

Culorile uitarii

2
16,00lei
-73%

Pachet 7 cărți + Cană cu Motivație

1
100,00lei

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend