Impactul pandemiei SARS-CoV-2 asupra sănătății digestive


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Comitetul de Afaceri Publice al Uniunii Europene de Gastroenterologie (UEG) a publicat un document de poziție în revista UEG pentru a educa factorii de decizie politică, pacienții, profesioniștii din domeniul sănătății și publicul larg cu privire la impactul pandemiei de boală coronavirus 2019 (COVID-19) asupra sănătății digestive. Aceștia oferă, de asemenea, recomandări privind considerațiile clinice referitoare la utilizarea vaccinurilor COVID-19 la pacienții cu afecțiuni digestive cronice.

COVID-19 și sănătatea digestivă


COVID-19 este o boală respiratorie cauzată de coronavirusul 2 al sindromului respirator acut sever (SARS-CoV-2). Chiar și așa, aceasta afectează și alte organe și prezintă complicații în afară de plămâni.

Pandemia COVID-19 a afectat puternic sănătatea digestivă. Rutinele clinice ale gastroenterologilor și hepatologilor au fost perturbate. Endoscopia a fost limitată la urgențe.

În plus, măsurile de izolare au dus la obiceiuri alimentare nesănătoase, la scăderea exercițiilor fizice, la scăderea interacțiunilor pacienților cu serviciile medicale și la creșterea consumului de alcool sau la recidive la pacienți.

Pacienții gastrointestinali (GI) sunt vulnerabili la o morbiditate crescută și la rezultate mai proaste din cauza infecției cu SARS-CoV-2. Factorii de decizie politică ar trebui să ia în considerare sănătatea pacienților cu imunitate scăzută pentru a elabora strategii de prevenire a bolii și de vaccinare COVID-19.

Consecințele lockdown-ului datorat COVID-19


Dincolo de mortalitatea și morbiditatea COVID-19, COVID-19 a avut cu siguranță consecințe sociale.

Întârzierile de depistare care afectează pacienții cu cancer colorectal (CCR)
Ratele mortalității prin CRC în Europa au scăzut datorită implementării programelor de screening. Mai multe proceduri de endoscopie GI au fost anulate din cauza pandemiei. Deoarece această procedură este utilizată pentru depistarea, diagnosticarea precoce și tratamentul cancerelor tractului digestiv, studii recente au prezis o creștere a poverii cancerului GI.

Pandemia COVID-19 a dus la creșterea ratelor de obezitate
Închiderea și distanțarea socială au cauzat creșterea în greutate la multe persoane din cauza scăderii exercițiilor fizice și a creșterii alimentației din cauza plictiselii, anxietății sau depresiei. În plus, a crescut consumul de gustări, alimente nesănătoase și dulciuri. Deoarece nutriția afectează imunitatea, adoptarea unor obiceiuri de viață proaste poate crește riscul de boli cronice și transmisibile.

Un studiu din Marea Britanie a arătat că riscul de pozitivitate la COVID-19 a fost mai mic atunci când persoanele consumau legume și mai mare atunci când consumau carne procesată. De asemenea, este posibil ca pandemia COVID-19 să fi crescut potențial prevalența bolilor digestive și hepatice asociate cu obezitatea. Mai mult, boala ficatului gras non-alcoolic este un potențial factor de risc pentru infecția cu SARS-CoV-2 și COVID-19 sever.

Vaccinarea pacienților GI vulnerabili

Trebuie clarificate condițiile în care pacienții cu boli inflamatorii intestinale (IBD), boli hepatice, cancer digestiv și transplant hepatic trebuie gestionați pentru vaccinare.

Pacienții cu cancer
Mai multe societăți profesionale de oncologie recomandă cu fermitate vaccinarea pacienților cu cancer, deoarece aceștia prezintă un risc mai mare de COVID-19 sever. Un studiu recent care a evaluat eficacitatea vaccinării la pacienții aflați sub chimioterapie și/sau imunoterapie indică faptul că vaccinarea cu COVID-19 va obține un răspuns adecvat al anticorpilor la acești pacienți. Cu toate acestea, durata răspunsului imunitar la acești pacienți nu a fost încă evaluată.

Pacienți cu IBD
Pacienții cu IBD au răspunsuri imunitare subiacente alterate care pot crește vulnerabilitatea la infecții. În plus, aceștia sunt tratați cu medicamente imunosupresoare. Toate vaccinurile COVID-19 aprobate sunt considerate sigure la pacienții imunocompromiși. Cu toate acestea, este de așteptat ca răspunsul imunologic la vaccinare să fie suboptimal la acești pacienți. Cu toate acestea, recenziile experților încurajează vaccinarea la toți pacienții cu IBD, de preferință cu vaccinuri cu ARNm.

Pacienți cu afecțiuni hepatice
Nu au fost raportate probleme de siguranță la pacienții cu transplant hepatic sau la pacienții cu afecțiuni hepatice ușoare-moderate care au primit vaccinul COVID-19. Într-un studiu din China, pacienții cu boală hepatică grasă non-alcoolică au raportat efecte secundare ușoare și au produs anticorpi neutralizanți împotriva SARS-CoV-2. Ghidurile clinice recomandă vaccinarea pre-transplant și post-transplant împotriva unei varietăți de agenți patogeni pentru pacienții cu afecțiuni hepatice care așteaptă un transplant de ficat și la pacienții cu transplant de ficat. Unele studii au arătat că o a treia doză de vaccin la acești pacienți a obținut un răspuns imunitar mai mare.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend