Implant cohlear care folosește lumina pentru a trimite sunetul la creier


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Un sistem de protezare auditivă care folosește lumina pentru a trimite semnale sonore în sistemul nervos a fost dezvoltat de cercetătorii din Germania.

Un sistem de protezare auditivă care utilizează lumina pentru a trimite semnale sonore în sistemul nervos a fost dezvoltat de cercetătorii din Germania…

Generația actuală de aparate auditive funcționează în mai multe moduri. Cele mai comune varietăți fac sunetele mai puternice în gama de frecvențe pe care utilizatorul se străduiește să le audă.

Dar acest tip de dispozitiv nu este potrivit pentru toate formele de pierdere a auzului, motiv pentru care peste o jumătate de milion de persoane din întreaga lume au primit un implant cohlear, cunoscut și sub numele de ureche bionică.

Acestea presupun introducerea unei serii de electrozi fini în urechea internă în formă de melc, numită cohlee. Într-o cohlee sănătoasă, “celulele ciliate” specializate convertesc vibrațiile sonore în semnale nervoase pe care creierul le poate înțelege, diferite regiuni ale cohleei răspunzând cel mai bine la diferite tonalități de sunet: frecvențele înalte sunt detectate în partea din față a cohleei, iar frecvențele joase în partea din spate.

Dacă celulele ciliate se deteriorează, ceea ce poate apărea din diverse motive, persoana își pierde capacitatea de a detecta sunetele. Dar, deoarece nervii care transportă semnalele de la celulele ciliate către creier rămân totuși intacte, implantul cohlear poate recruta direct acești nervi din punct de vedere electric. Astfel, un sistem de electrozi este utilizat pentru a acoperi o gamă de frecvențe, în special cele care fac ca vorbirea să fie inteligibilă.

Problema este că semnalele electrice se revarsă de la o regiune a cohleei la alta, “estompând” calitatea tonală a sunetului perceput. “Este ca și cum ai cânta la pian cu coatele”, spune Marcus Jeschke, cercetător la Centrul Medical Universitar din Göttingen. “Se notează multe note în același timp”.

În schimb, Jeschke a venit cu un sistem alternativ care, în opinia sa, “vă va oferi în viitor fiecare notă la pian”.

Abordarea sa constă în utilizarea unei tehnici numite “optogenetică” pentru a face celulele nervoase sensibile la lumină. “Adăugăm o genă care codifică o moleculă care detectează lumina conectată la un comutator electric”, explică Jeschke. “Apoi, aprindem o lumină albastră minusculă pe porțiunea corespunzătoare din cohlee și aceasta activează celulele nervoase de acolo, foarte discret.”

Ideea este de a crea o serie miniaturală de surse de lumină care să semene cu un șir microscopic de luminițe de basm. Acesta este introdus în cohlee ca și electrozii unui implant cohlear. Apoi, mai degrabă decât să livreze electricitate, dispozitivul luminează pentru scurt timp teritoriul relevant al cohleei, declanșând o explozie simpatică de ardere nervoasă în fibrele nervoase relevante.

În cadrul unui experiment de validare a conceptului, în care au fost folosiți gerbili mongoli, aleși pentru că au o cohleea de dimensiuni destul de asemănătoare cu cea a omului, animalele au fost antrenate să îndeplinească o sarcină ori de câte ori auzeau un sunet. Echipa a reușit apoi să obțină același comportament antrenat folosind doar semnale luminoase transmise în urechile animalelor. “Acest lucru dovedește că ele “auzeau” lumina”, spune Jeschke.

Încurajator, există indicii că această abordare s-ar putea transpune ușor și rapid la oameni. “Există deja sisteme de terapie genică aprobate, utilizate pentru tratamentul afecțiunilor oculare umane, care ar putea fi folosite și pentru a transmite gena de detectare a luminii în ureche; astfel că obiectivul nostru este să introducem acest lucru la oameni…”.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend