Importanța exercițiilor fizice pentru persoanele cu diabet în era COVID


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Activitatea fizică și exercițiile fizice sunt esențiale pentru gestionarea diabetului de tip 2. De asemenea, exercițiile fizice sunt benefice pentru sistemul imunitar; prin urmare, activitatea fizică reduce în mod eficient ratele de spitalizare a pacienților cu boala coronavirus 2019 (COVID-19).

O analiză publicată în revista Therapeutic Advances in Endocrinology and Metabolism își propune să evalueze eficacitatea activității fizice la persoanele cu diabet de tip 2 și COVID-19.

Diabet de tip 2


Diabetul zaharat se caracterizează printr-un metabolism anormal al glucozei. În ultimii câțiva ani, incidența diabetului a crescut. În prezent, acesta reprezintă a patra cauză principală a bolilor netransmisibile la nivel mondial.

Diabetul de tip 2 apare din cauza scăderii producției de insulină, a rezistenței la insulină sau a ambelor cauze. În general, acest tip de diabet este mai frecvent la persoanele supraponderale sau la cele care sunt implicate într-o activitate fizică redusă sau la ambele.

COVID-19


COVID-19 debutează, de obicei, cu o perioadă de incubație asimptomatică de 1 până la 14 zile. În aproximativ 80% din cazuri, COVID-19 se manifestă ca o boală ușoară care poate fi însoțită de simptome precum febră, tuse, dureri în gât, greață, dificultăți de respirație, dureri de cap, mialgie, pierderea mirosului și a gustului, frisoane, vărsături și diaree.

La pacienții spitalizați cu COVID-19, diabetul este un factor de risc pentru mortalitate și rate ridicate de progresie a bolii. Pacienții cu COVID-19 cu diabet zaharat au nevoie de mai multe intervenții medicale și au o probabilitate mai mare de afectare a mai multor organe decât cei fără diabet. În plus, nivelul ridicat de zahăr din sânge agravează inflamația. Studiile efectuate pe alte virusuri au arătat că inflamația crește riscul de infectare.

Inactivitatea fizică și sănătatea


Obiectivele Healthy People 2020 și recomandările Institutului Național pentru Sănătate și Excelență în Îngrijire (NICE) din Regatul Unit subliniază creșterea activității fizice ca parte importantă a tratamentului pentru multe boli cronice, cum ar fi bolile de inimă, diabetul și tulburările musculo-scheletice. În plus, activitatea fizică are beneficii semnificative pentru sănătate, inclusiv reducerea ratelor de mortalitate.

La persoanele cu diabet de tip 2, activitatea fizică este asociată cu reducerea presiunii sistolice și cu scăderea riscului de complicații legate de diabet, de deces și de atac de cord. În plus, un studiu a arătat că exercițiile fizice cresc sensibilitatea la insulină la adulții cu diabet de tip 2. Activitatea fizică reduce, de asemenea, probabilitatea de a dezvolta diabet de tip 2.

Inactivitatea fizică are un efect masiv asupra sănătății globale. Ea este asociată cu un risc mai mare de spitalizare COVID-19.

Mai mult, inactivitatea fizică este cauza a 7,2 % din cazurile de diabet de tip 2 și a 9,4 % din mortalitate la nivel mondial. Un studiu global a estimat prevalența inactivității fizice la 57,7% dintre persoanele cu risc de diabet de tip 2 și la 57,3% în rândul populației generale.

Activitatea fizică


Tipuri
Exercițiile aerobice includ activități precum alergarea, joggingul, ciclismul și înotul, care pot varia de la intensitate moderată la intensitate viguroasă. Aceste exerciții sunt sugerate persoanelor cu diabet de tip 2 pentru a le îmbunătăți calitatea vieții. Antrenamentul pe intervale de intensitate ridicată implică perioade repetate de exerciții intense separate de intervale de odihnă.

Antrenamentul de rezistență include exerciții menite să crească forța și rezistența musculară folosind greutatea corporală, dispozitive sau benzi de rezistență. Flexibilitatea și echilibrul sunt esențiale pentru păstrarea amplitudinii de mișcare și se pot dovedi benefice pentru persoanele cu diabet. Exercițiile de flexibilitate includ yoga, tai chi și întinderi ale corpului.

Beneficii
Exercițiile fizice sunt benefice pentru îmbunătățirea condițiilor de sănătate acute și cronice. De exemplu, studiile au demonstrat îmbunătățiri ale acțiunii insulinei datorate activității de intensitate mică sau moderată la persoanele cu diabet de tip 2. Îmbunătățiri similare ale sensibilității la insulină au fost observate datorită mersului pe jos de intensitate scăzută sau de intensitate ridicată la femeile cu diabet de tip 2.

Intervențiile de exerciții fizice singure sunt eficiente pentru a evita creșterea glicemiei, a greutății corporale, a tensiunii arteriale, a bolilor de inimă și a mortalității la pacienții cu diabet de tip 2. De asemenea, antrenamentul de exerciții de rezistență poate îmbunătăți reglarea glicemiei și acțiunea insulinei la persoanele cu diabet de tip 2.

Exercițiile fizice aerobice pot îmbunătăți condiția fizică și calitatea vieții la persoanele cu diabet de tip 2. Stretchingul îmbunătățește amplitudinea de mișcare și flexibilitatea în jurul articulațiilor, dar nu afectează controlul glicemiei.

Creșterea activității fizice nestructurate, cum ar fi treburile casnice, plimbarea câinelui sau grădinăritul, ajută la controlul greutății. Mersul pe jos îmbunătățește controlul glicemiei la persoanele cu prediabet, precum și la cele cu diabet de tip 1 și 2, în special după mese.

COVID-19 și diabetul


Diabetul este asociat cu un risc crescut de infecții, inclusiv cu viruși respiratori. Diabetul este mai răspândit la pacienții cu COVID-19 severă, iar persoanele cu diabet au o probabilitate mai mare de a fi internate în secția de terapie intensivă (ICU). De asemenea, acestea au o incidență mai mare a comorbidităților.

COVID-19 și activitatea fizică


Există o corelație pozitivă între nivelul de activitate fizică și imunitate. Antrenamentul fizic este asociat cu o apărare imunitară mai eficientă și cu un control mai bun al glicemiei, ambele putând juca un rol în activarea celulelor imunitare indusă de COVID-19. Exercițiile fizice stimulează celulele imunitare și îmbunătățesc indirect răspunsul imunitar prin reducerea țesutului adipos.

Exercițiile fizice regulate cresc eficacitatea vaccinării antigripale la adulții în vârstă. Mai multe studii sugerează că activitatea fizică este o strategie de succes pentru a evita spitalizarea din cauza bolilor virale respiratorii, cum ar fi COVID-19.

Activitatea fizică regulată poate preveni, de asemenea, apariția bolii COVID-19 severe.

Activitatea fizică pentru gestionarea diabetului în era COVID-19


Din cauza pandemiei COVID-19, au existat închideri stricte și implementarea unor norme de distanțare socială, ambele având ca rezultat reducerea activității fizice. Programele de exerciții fizice la domiciliu ajută la menținerea nivelului de activitate fizică zilnică. În plus, este sigur și benefic pentru persoanele cu diabet.

Oamenii se pot angaja în dans, joacă cu copiii, curățenie, grădinărit și cursuri de exerciții fizice online. Programele de terapie prin exerciții fizice la domiciliu pot îmbunătăți, de asemenea, reglarea glicemiei.

Persoanele cu diabet de tip 2 sunt deja mai puțin active și mai sedentare decât cele care nu suferă de această boală. Prin urmare, pandemia COVID-19 a avut un impact negativ suplimentar asupra nivelurilor de activitate fizică.

Recomandări pentru nivelurile de activitate fizică în timpul pandemiei
Strategiile bazate pe tehnologie au sporit gradul de conștientizare și de respectare a activității fizice. Astfel de strategii s-ar putea dovedi mai benefice în actuala pandemie.

În acest scop, strategiile de promovare a activității fizice furnizate prin internet ar putea avea mai mult succes decât abordările convenționale pentru adulții cu diabet de tip 2. Acestea pot include monitorizarea activității fizice, stabilirea de obiective și sprijinul telefonic/prin e-mail din partea unui mentor.

Chiar și zece minute și jumătate de activitate fizică de intensitate ușoară are un impact benefic în îmbunătățirea sănătății cardiace și metabolice la persoanele care nu pot urma recomandările din ghiduri. Realizarea unui număr zilnic de pași de peste 7 500 de pași pare a fi suficient pentru ca persoanele să obțină beneficii pentru sănătate.

Se recomandă o creștere treptată a intensității exercițiilor fizice pentru persoanele care încep un regim de exerciții fizice. Ținta este mai mult de 7.500 de pași până când aceștia pot ajunge la 210 minute de exerciții de intensitate moderată sau 125 min de activitate de intensitate viguroasă în fiecare săptămână.

Numărătoarea zilnică a pașilor și dispozitivele de urmărire a activității pot fi benefice în abordarea problemelor legate de activitatea fizică pentru individ. De asemenea, acestea ajută la urmărirea și prescrierea activității fizice.

Concluzie


În concluzie, practicarea exercițiilor fizice pentru tratamentul sau prevenirea diabetului de tip 2 este esențială pentru management, în special în timpul pandemiei COVID-19.

Prescrierea activității fizice ca parte a planului de gestionare a diabetului ar trebui să implice înțelegerea nevoilor individuale și luarea deciziilor în comun. Sprijinul social și familial este, de asemenea, necesar pentru respectarea tratamentului și a activității fizice, pentru a obține o gestionare și un control optim al bolii.

Sursa

 

CONCURS: Poți câștiga un eBook reader Kindle Oasis + Gift Card de 100$!🔥 Intră în concurs și poți câștiga un premiu în valoare de 2.000 de lei! Vezi detaliile în pagina dedicată a concursului.

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend