Imunitate constatată la 6 luni după infecția cu SARS-CoV-2 la copii


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Coronavirusul 2 al sindromului respirator acut sever (SARS-CoV-2) s-a răspândit pe scară largă și rapid în întreaga lume, provocând milioane de decese și sute de milioane de infecții și îmbolnăviri documentate.

Se știe că imunitatea naturală este cunoscută ca urmare a infecției naturale cu virusul, deși aceasta se diminuează cu timpul, cu excepția cazului în care este stimulată de o singură sau două doze de vaccin.

Un nou studiu analizează perioada în care se poate estima că imunitatea naturală persistă la copii și adolescenți și este disponibil pe serverul de preimprimare medRxiv*, în timp ce articolul este supus evaluării colegiale.

Context


Virusul este un beta-coronavirus cu un genom mare de 30 de kilobaze de acid ribonucleic (ARN). Acesta codifică atât proteine virale structurale și nestructurale, cât și câteva proteine accesorii. Proteinele structurale includ proteina spike, care realizează legarea virusului de receptorul enzimei de conversie a angiotensinei 2 (ACE2) din celula gazdă, precum și proteina nucleocapsidă, care alcătuiește învelișul virusului.

Antigenul spike este utilizat în toate vaccinurile disponibile în prezent, pentru a stimula răspunsul imunitar al receptorului și pentru a induce formarea de anticorpi protectori împotriva virusului. Vaccinurile Pfizer și Moderna, ambele dezvoltate pe o platformă de acid nucleic, conțin ARN mesager (ARNm) care codifică antigenul spike pentru a-l exprima în celulele gazdă. Efectul vaccinării va fi acela de a declanșa anticorpi neutralizanți anti-spike în organismul beneficiarului.

În cei doi ani de la apariția sa, au fost identificate mai multe variante ale virusului, care conțin grupuri de mutații care pot conferi o infectivitate, o transmisibilitate sau o patogenitate sporită. Prezența unor astfel de atribute biologice potențial periculoase face ca aceste variante să fie denumite variante îngrijorătoare (VOC).

Acest lucru este valabil pentru varianta Delta, B.1.617.2, care pare să se răspândească mult mai ușor chiar și decât tulpina Alpha (B.1.1.1.1.7), ea însăși mult mai transmisibilă decât virusul de tip sălbatic sau decât linia D614G. Redeschiderea școlilor a ridicat întrebarea dacă această tulpină poate provoca valuri de infecție în rândul copiilor.

Studiul actual a fost declanșat de lipsa de date privind incidența infecției cu SARS-CoV-2 la această grupă de vârstă, în special având în vedere natura în mare parte asimptomatică a infecției. În al doilea rând, acesta a urmărit urmărirea răspunsului anticorpilor la infecție în timp, prin eșantionarea repetată a aceleiași cohorte.

Cercetătorii au utilizat date din cadrul Texas Coronavirus Antibody Response Survey (Texas CARES). Acest proiect evaluează prospectiv, în timp, seroprevalența la nivelul populației, oferind astfel estimări ale incidenței infecției și ale durabilității imunității.

Proiectul a început înscrierea în octombrie 2020, oferind teste la fiecare două-trei luni, inclusiv teste serologice pentru anticorpii împotriva antigenului nucleocapsidic viral (N) care se găsesc doar în urma unei infecții naturale. Studiul actual a folosit date despre persoanele înscrise care aveau vârste cuprinse între 5 și 19 ani.

Ce a arătat studiul?


Au fost 159 de participanți care au efectuat toate cele trei teste, vârsta medie fiind de 12,5 ani. Dintre aceștia, 96% dintre cei care au prezentat anticorpi anti-N la momentul inițial erau încă seropozitivi după șase luni sau mai mult. Doi copii care au fost inițial seropozitivi au devenit negativi după primul test.

Au existat 16 copii, aproape unul din zece, care au făcut seroconversie în timpul testării. Cu toate acestea, seroconversia nu a variat în funcție de severitatea simptomelor sau chiar de prezența simptomelor. Vârsta, sexul sau indicele de masă corporală nu au prezentat, de asemenea, nicio corelație cu seroconversia.

Anticorpii de imunoglobulină (Ig) anti-N, și anume, IgM, IgG și IgA, au crescut de la momentul inițial până la al doilea test, aproximativ șase luni mai târziu, dar apoi au scăzut. Aproximativ 60% dintre copii au fost testați negativ pentru anticorpii anti-N induși de infecția naturală, în momentul celui de-al treilea test.

Care sunt implicațiile?

Rezultatele au indicat că, deși majoritatea copiilor au rămas seropozitivi pentru anticorpi șase luni mai târziu, indiferent de vârstă, sex și starea simptomelor sau de gravitatea bolii, durata totală a protecției nu este cunoscută, deoarece nu existau date despre câți dintre acești copii fuseseră infectați înainte de a fi înrolați.

În al doilea rând, faptul că peste jumătate dintre copii erau seronegativi la șase luni indică faptul că, chiar și după infecția naturală, majoritatea copiilor rămân vulnerabili la virus, imunitatea lor nefiind, aparent, o protecție naturală împotriva reinfectării.

Acest lucru indică faptul că ar putea fi necesară vaccinarea pentru a proteja copiii împotriva virusului chiar și după infecția naturală. În prezent, recomandările sunt pentru copiii cu vârsta de 12 ani și mai mult, precum și la copiii mai mici care prezintă afecțiuni cu risc ridicat.

Trebuie remarcat faptul că nu toți oamenii de știință susțin administrarea vaccinului la copii, care au fost scutiți în mod remarcabil de boli grave și decese cauzate de COVID-19. Până în prezent, nu s-a demonstrat că copiii sunt purtători la scară largă ai virusului, în școli sau în gospodării.

Trebuie efectuată o analiză atentă a raportului cost-beneficiu înainte de a face această recomandare radicală de a vaccina toți copiii cu vârsta de 12 ani sau mai mici. Cu toate că, în curând, SUA ar putea extinde oferta de vaccinare la sugarii cu vârsta de peste șase luni. Este nevoie de mai multe dovezi științifice înainte ca astfel de intervenții potențial dăunătoare să fie impuse sau chiar sfătuite la această grupă de vârstă.

Sursa

 

CONCURS: Poți câștiga un eBook reader Kindle Oasis + Gift Card de 100$!🔥 Intră în concurs și poți câștiga un premiu în valoare de 2.000 de lei! Vezi detaliile în pagina dedicată a concursului.

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend