Imunitatea hibridă asigură cea mai ridicată și mai durabilă imunitate împotriva infecției cu SARS-CoV-2


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Atunci când vine vorba de determinarea momentului în care ar trebui să aibă loc rapelurile de vaccinare și intervențiile politice în caz de pandemie, este imperativ să se înțeleagă durata și eficacitatea infecției și a vaccinării cu coronavirusul sindromului respirator acut sever 2 (SARS-CoV-2). Cercetătorii au examinat acest aspect într-o cohortă prospectivă mare de lucrători din domeniul sănătății din Marea Britanie supuși la teste PCR de rutină.

În studiile din lumea reală, s-a observat eficacitatea pe termen scurt a vaccinurilor COVID-19, cu o reducere a infecției simptomatice și asimptomatice, a gravității și a transmiterii secundare.

Peste 69% din populația britanică a primit două doze de vaccin COVID-19, iar grupurile prioritare au trecut șase luni de la a doua doză de vaccin. Guvernul britanic a inițiat lansarea vaccinării de rapel pentru grupurile prioritare, având în vedere potențiala diminuare a imunității și nivelurile ridicate și susținute de infecții comunitare determinate de variantele SARS-CoV-2.

O mai bună înțelegere a programelor de vaccinare, a eficacității vaccinului la intervale mai lungi, a variației potențiale a eficacității în funcție de factorii demografici și a istoricului infecției cu SARS-CoV-2 este esențială pentru a sprijini planurile de vaccinare la nivel mondial.

Despre studiu


Într-un studiu pre-print, denumit SARS-CoVV-2 Immunity and Reinfection Evaluation (SIREN), publicat pe serverul medRxiv*, autorii au evaluat eficacitatea și durabilitatea răspunsului imunitar împotriva viitoarei infecții cu SARS-CoV-2 conferit de infecția anterioară cu SARS-CoV-2 și de vaccinarea COVID-19 din martie 2020 până în septembrie 2021.

În cadrul acestui studiu, participanții sunt supuși la două săptămâni la testele de reacție în lanț a polimerazei (PCR) SARS-CoV-2, la teste lunare de anticorpi și completează chestionare periodice. În plus, intervalul de dozare a fost clasificat ca fiind “scurt” dacă doza-două a fost administrată până la 6 săptămâni după doza-una și “lung” dacă ≥6 săptămâni. De asemenea, cohorta a fost clasificată ca fiind “naivă” dacă participanții nu au avut antecedente de pozitivitate la SARS-CoV-2 și “pozitivă” dacă participanții au primit vreodată un rezultat pozitiv la PCR sau un rezultat de anticorpi care să corespundă unei infecții anterioare cu SARS-CoV-2.

Urmărirea a început la 07 decembrie 2020 și a continuat până la 21 septembrie 2021. Data de încheiere a urmăririi pentru participanții individuali a fost fie data infecției primare (cohorta negativă), fie data reinfectării (cohorta pozitivă), fie data ultimului test PCR negativ. Autorii au grupat timpul până la vaccinare și au împărțit timpul de urmărire în intervale de timp nevaccinate și post-vaccinare. De asemenea, ei au grupat timpul de la infecția primară în patru intervale de timp: înainte de infecția primară (naiv) și apoi 3-9 luni, 9-15 luni și ≥15 luni după infecția primară. Eficacitatea și protecția vaccinurilor împotriva infecției primare au fost calculate ca 1-HR.

Constatări cheie

Autorii au repartizat 26.280 de participanți în cohorta naivă și 9.488 în cohorta pozitivă la momentul începerii analizei. Cohorta pozitivă a inclus în principal tineri de sex masculin din medii de culoare, asiatice și minorități etnice, care au lucrat în roluri clinice și au raportat o expunere frecventă la pacienți COVID-19. Aproximativ 97% din cohortă primise două doze de vaccin până la sfârșitul perioadei de analiză: 78,5% BioNTech, vaccin Pfizer cu interval lung, 8,6% Pfizer cu interval scurt și 7,8% ChAdOX1 (Oxford, vaccin AstraZeneca).

Eficacitatea globală ajustată a vaccinului (aVE) împotriva infecției cu SARS-CoV-2 după administrarea a două doze de vaccin Pfizer la un interval intervaccinal lung a fost de 81% în primele două luni. Cu toate acestea, s-a constatat o diminuare semnificativă după șase luni, cu o VE de 46%.

O protecție similară a fost observată pentru Pfizer -doza doi cu interval scurt între vaccinuri. Cu toate acestea, datele studiului au arătat o protecție semnificativ mai scăzută în cazul a două doze de ChAdOX1 în comparație cu BNT12b2. Deoarece perioada de diminuare a coincis cu varianta Delta a SARS-CoV-2 fiind tulpina circulantă predominantă, a fost raportată eficacitatea redusă a vaccinului împotriva variantei Delta.

Studiul a constatat, de asemenea, dovezi de diminuare a imunității dobândite prin infecție în urma urmăririi nevaccinate. Cu toate acestea, protecția a rămas constant peste 90% la participanții care au primit două doze de vaccin, inclusiv la cei infectați cu mai mult de 15 luni în urmă.

Concluzii


Rezultatele studiului au arătat că vaccinarea cu două doze de Pfizer , la un interval scurt sau lung, a indus o protecție ridicată împotriva infecției cu SARS-CoV-2 (asimptomatică și simptomatică) pe termen scurt; cu toate acestea, această protecție s-a diminuat după șase luni, când varianta Delta a SARS-CoV-2 a devenit tulpina circulantă predominantă.

Protecția globală oferită de două doze de ChAdOX1 a fost considerabil mai mică decât cea oferită de Pfizer . Cu toate acestea, imunitatea dobândită prin infecție, stimulată cu imunitatea indusă de vaccinare, a rămas ridicată la peste un an de la infecție. Pe baza acestor observații, autorii recomandă utilizarea strategică a vaccinurilor de rapel pentru a preveni infecția și transmiterea SARS-CoV-2 în rândul populației.

“Două doze de vaccinare cu Pfizer induc o protecție ridicată pe termen scurt împotriva infecției cu SARS-CoV-2, care se diminuează semnificativ după șase luni.”

Sursa

 

CONCURS: Poți câștiga un eBook reader Kindle Oasis + Gift Card de 100$!🔥 Intră în concurs și poți câștiga un premiu în valoare de 2.000 de lei! Vezi detaliile în pagina dedicată a concursului.

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend