Imunitatea umorală și mediată celular la șase luni după vaccinarea cu Pfizer


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Un studiu recent efectuat pe lucrători din domeniul sănătății din Japonia a evaluat imunitatea umorală și celulară indusă de vaccin împotriva coronavirusului 2 al sindromului respirator acut sever (SARS-CoV-2) la șase luni după vaccinarea cu BNT162b2 (Pfizer-BioNTech, SUA).

Echipa de cercetare a observat o scădere bruscă a anticorpilor IgG specifici proteinei spike (SP) la șase luni după vaccinare, comparativ cu nivelurile înregistrate la trei săptămâni după a doua doză de vaccin. Cu toate acestea, declinul indicelui umoral este slab corelat cu răspunsul imunitar celular observat.

O versiune pre-print a lucrării de cercetare este disponibilă pe serverul medRxiv*, în timp ce articolul este supus evaluării de către colegi.

Context


Vaccinarea a oferit o strategie puternică pentru a controla pandemia de coronavirus disease-2019 (COVID-19). Vaccinul BNT162b2 de la Pfizer-BioNTech a devenit primul vaccin care a primit validarea de urgență din partea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru a fi utilizat împotriva SARS-CoV-2.

Testele de fază 3 ale majorității vaccinurilor au prezentat o eficacitate ridicată. Cu toate acestea, rapoartele care indică declinul pe termen lung al eficacității vaccinurilor și apariția unor infecții descoperite au creat o preocupare majoră în întreaga lume. Conform rapoartelor, majoritatea vaccinurilor prezintă o eficacitate în scădere la șase luni de la vaccinare. Cu toate acestea, se raportează că puterea unui vaccin de a preveni bolile grave persistă la niveluri ridicate.

Scăderea eficacității vaccinului poate fi atribuită scăderii titrului de anticorpi sau imunității umorale. Cu toate acestea, este posibil ca imunitatea celulară să joace un rol și mai important în prevenirea COVID-19 severă decât s-a înțeles până acum.

Ce au făcut cercetătorii?


Studiul a fost efectuat pe 98 de lucrători sănătoși din domeniul sănătății de la Spitalul Universitar din Yokohama City, Japonia, care au întreprins două doze de vaccin BNT162b2 din martie până în aprilie 2021.

Echipa a determinat nivelurile de imunoglobulină SP (IgG) împotriva SARS-CoV-2 prin utilizarea imunoenzimatică chemiluminescentă (CLEIA) la șase luni după vaccinare. Datele privind titlurile indicelui SP IgG din primele săptămâni din acest studiu au fost, de asemenea, comparate cu observațiile la șase luni.

Ulterior, a fost calculat un titru de neutralizare de 50% (NT50) din testul de neutralizare care a utilizat un pseudovirus bazat pe HIV purtând spike-ul SARS-CoV-2.

În plus, răspunsul celulelor T specifice SARS-CoV-2 sub formă de număr de celule formatoare de puncte (SFC) a fost evaluat prin testul ELISpot cu interferon (IFN)-γ pentru a evalua starea imunității celulare la șase luni de la vaccinare.

Ce au descoperit cercetătorii?


Indicele imunitar umoral
Echipa a observat o scădere surprinzătoare a titlurilor de anticorpi, cu doar 1/15 titluri observate la șase luni în comparație cu cele de la trei săptămâni după a doua doză a vaccinului BNT162b2. Titrul mediu geometric (GMT) al IgG specifice SP a scăzut de la 95,2 (interval de încredere (IC) de 95%; 79,8-113,4) la trei săptămâni după vaccinare la doar 5,7 (IC 95%; 4,9-6,7) la șase luni.

O tendință similară a fost observată pentru NT50, care a prezentat, de asemenea, o scădere marcantă a GMT de la 680,4 (IC 95%; 588,0-787,2) la trei săptămâni la 130,4 (IC 95%; 104,2-163,1) la șase luni.

Au existat patru pacienți cu antecedente de infecții de pătrundere care au apărut după completarea celei de-a doua doze de vaccin. La aceștia, titlurile indexului SP IgG au variat de la 146,1 la 459,1, în timp ce NT50 a variat de la 1631 la 8756 la șase luni. Se crede că titrurile ridicate de anticorpi observate la acești pacienți sunt induse de cazurile de infecții descoperite.

Echipa a observat o corelație negativă între titrul indexului SP IgG și consumul de alcool. GMT al titrului indexului SP IgG în rândul persoanelor care nu beau a fost semnificativ mai mare decât cel al celor care beau în mod curent {7,57 (95% CI 5,89, 9,73) vs. 5,34 (95% CI 3,37, 8,44)}. În plus, analiza de regresie multivariabilă a arătat că vârsta a fost un alt factor corelat negativ cu titrul indexului SP IgG.

Indicele imunitar celular
Corelația dintre imunitatea celulară, evaluată prin răspunsul celulelor T specifice SP, și imunitatea umorală, măsurată prin titrul indexului SP IgG, a fost slabă, indicând o dinamică diferită pentru un răspuns imun celular față de cel umoral.

Un studiu anterior a raportat 184 de celule mononucleare din sângele periferic (PBMC) SFC/106, o măsură a răspunsului celulelor T specifice SP, imediat după vaccinarea cu BNT162b2. Răspunsul celulelor T specifice SP observat în studiul de față a fost de 84 SFC/106 PBMC la șase luni după vaccinare. Scăderea imunității celulare a fost mai lentă decât cea a titrului de anticorpi, indicând că aceasta este mai puțin corelată negativ cu vârsta, explicând, probabil, efectul său pe termen lung în protejarea împotriva dezvoltării formei severe a acestei boli.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend