În cazul femeilor, o expunere mai mare la estrogen în timpul vieții poate proteja regiunile creierului care sunt vulnerabile la maladia Alzheimer


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Scăderea nivelurilor de estrogen care apare la menopauză aduce scăderi ale volumului de “materie cenușie”, materia celulară a creierului, în regiuni cheie ale creierului care sunt afectate și în cazul bolii Alzheimer. Însă un nou studiu realizat de cercetătorii de la Weill Cornell Medicine, în colaborare cu Universitatea din Arizona, sugerează că o expunere cumulativă mai mare la estrogeni în timpul vieții, de exemplu din cauza faptului că a avut mai mulți copii sau că a urmat un tratament hormonal la menopauză, poate contracara acest efect de scădere a creierului.

Descoperirile, raportate la 3 noiembrie în Neurology, provin dintr-o analiză a istoricului personal, a scanărilor RMN și a testelor cognitive la 99 de femei cu vârste cuprinse între 40 și 50 de ani. Cercetătorii au confirmat o constatare anterioară care leagă menopauza de scăderea volumului materiei cenușii (GMV) în zonele creierului care sunt, de asemenea, vulnerabile la Alzheimer. Dar ei au legat, de asemenea, indicatorii unei expuneri generale mai mari la estrogeni, cum ar fi o perioadă mai lungă de ani de reproducere (de la menarhă la menopauză), mai mulți copii și utilizarea terapiei hormonale la menopauză și a contraceptivelor hormonale, de un GMV mai mare în unele dintre aceste zone ale creierului.

Studiul a fost mai degrabă un studiu observațional decât un studiu clinic, dar se adaugă la dovezile conform cărora estrogenul ar putea avea un efect protector asupra creierului feminin, limitând pierderea materiei cenușii care apare în mod normal odată cu menopauza și, astfel, reducând potențial riscul de Alzheimer.

“Constatările noastre sugerează că, în timp ce tranziția menopauzei poate aduce vulnerabilitate pentru creierul feminin, alte evenimente din istoria reproductivă care indică o expunere mai mare la estrogen aduc în schimb rezistență”, a declarat autorul principal al studiului, Dr. Lisa Mosconi, profesor asociat de neuroștiințe în cadrul neurologiei la Weill Cornell Medicine și director al Inițiativei Creierului Femeii, precum și director asociat al Clinicii de Prevenire a Alzheimerului la Weill Cornell Medicine și NewYork-Presbyterian/Weill Cornell Medical Center.

Cercetătorii estimează că aproape două treimi dintre cei care trăiesc cu Alzheimer în Statele Unite sunt femei. Prevalența mai mare a bolii Alzheimer la femei se poate datora în parte longevității mai mari a femeilor, printre alte motive. O ipoteză principală este că această vulnerabilitate are legătură cu estrogenul.

Receptorii pentru moleculele de estrogen se găsesc în celulele din creierul femeilor, iar hormonul sexual este cunoscut de mult timp nu doar pentru că ajută la orientarea dezvoltării creierului și a comportamentului, ci și pentru că are, în general, un rol de hrănire și protecție a sistemului nervos central. Totuși, această protecție nu durează la nesfârșit. Nivelurile de estrogen scad brusc în timpul tranziției către menopauză și, după cum au arătat cercetările recente ale Dr. Mosconi și ale altora, femeile tind să experimenteze pierderi semnificative de GMV în timpul acestei tranziții.

Pierderea de volum are loc în special în regiunile creierului care sunt cele mai puternic afectate în cazul bolii Alzheimer și aproximativ în aceeași perioadă a vieții în care se crede că începe procesul lung și lent al bolii Alzheimer cu debut tardiv. Astfel, pierderea de estrogen la mijlocul vieții femeilor poate fi un factor cheie în spatele riscului mai mare de Alzheimer.

Reversul acestei ipoteze este că o cantitate mai mare de estrogen, în special o expunere cumulativă mai mare la estrogen, ar putea servi drept contracarare a efectului de slăbire a creierului provocat de menopauză. Această posibilitate este ceea ce Dr. Mosconi și echipa sa au încercat să investigheze în noul studiu.

Analiza a cuprins 99 de femei cu vârste cuprinse între 46-58 de ani și un grup de comparație format din 29 de bărbați de vârstă similară. Aceasta a confirmat faptul că femeile aflate în postmenopauză și peri-menopauză (la începutul menopauzei), în comparație cu femeile aflate în premenopauză și cu bărbații, aveau GMV semnificativ mai mic – ajustat în funcție de vârstă și de mărimea capului – în zone ale creierului precum hipocampul, cortexul entorinal și regiunile lobului temporal, care sunt puternic afectate de Alzheimer.

În schimb, în rândul femeilor, o expunere mai mare la estrogen, așa cum reiese din diverși factori, a fost asociată cu un GMV mai mare în anumite zone ale creierului. O perioadă mai lungă de reproducere, de exemplu, a fost legată în mod semnificativ de o GMV mai mare într-un grup de regiuni din apropierea părții superioare a creierului, inclusiv lobul parietal superior și precuneus din emisfera stângă. Faptul de a fi avut mai mulți copii a fost asociat în mod semnificativ cu o GMV mai mare în giroscoapele frontale inferioare și medii, precum și în giroscoapele temporale medii și inferioare. Faptul de a fi utilizat terapia de substituție hormonală a fost asociat cu mai mult GMV în girusul frontal superior și în alte câteva regiuni ale creierului. Se știe că toate aceste regiuni ale creierului sunt afectate de îmbătrânire și de boala Alzheimer.

Rezultatele susțin ideea că estrogenul poate fi protector, spun cercetătorii, și sugerează că o investigare mai aprofundată a căilor biologice specifice care stau la baza acestui efect ar putea duce la modificări medicale sau ale stilului de viață care să ajute femeile să își reducă riscul de declin cognitiv odată cu îmbătrânirea, precum și riscul de demență Alzheimer.

“Sperăm acum să intrăm mai mult în detaliile acestor legături dintre estrogen și GMV, de exemplu, comparând efectele menopauzei chirurgicale și ale menopauzei spontane și concentrându-ne în mod specific pe anumite tipuri de expunere la estrogen, cum ar fi terapia hormonală la menopauză”, a declarat primul autor al studiului, Eva Schelbaum, asistent de cercetare în laboratorul doctorului Mosconi. “Scopul, ca întotdeauna, este de a înțelege de ce Alzheimer afectează mai multe femei decât bărbați și cum putem reduce acest risc.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend