În ce situații poți avea urina colorată diferit


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

În mod normal, depinzând direct de starea de hidratare, urina are o culoare galben- deschis, transparent, cu cât este mai deschisă la culoare, cu atât este mai bine, căci asta indică o hidratare corespunzătoare. Cu cât este mai închisă, indică faptul că bei prea puține lichide iar urina devine extrem de concentrată. Dacă urina are o culoare închisă deși consumi multe lichide, apelează la medic.

Există anumite situații în care urina poate deveni de alte culori, în ingestia anumitor alimente, vitamine sau anumite stări patologice.

Am să las aici câteva exemple:

  1. transparentă – cum am menționat, urina transparentă indică starea de hidratare corectă, dar există cazuri în care se asociază cu un consum de lichide exagerat pe fondul stării de sete permanentă, iar atunci poate fi vorba de un diabet zaharat, iar în cazuri rare – diabet insipid – în care rinichii nu pot concentra urina.
  2. galben- neon : în administrarea  de doze mari de vitamina B2. Culoarea revine la normal la oprirea administrării
  3. portocaliu-maronie. De primă intenție ne gândim la hidratare insuficientă, dar poate fi vorba despre o patologie biliară sau hepatică. Nitrofurantoinul induce de asemenea culoarea maronie, ca și metronidazolul sau compușii L-Dopa administrați în Parkinson.
  4. urina roșie ne duce direct cu gândul la prezența sângelui în urină (hematurie), dar apare frecvent după consum de sfeclă roșie sau mure în cantitate mare. O altă cauză poate fi apariția de mioglobină în urină, ca rezultat al unui traumatism muscular. Rifampicina induce și ea colorație roșie, sau boala numită porfirie.
  5. albastru- apare în administrarea de albastru de metilen – adeseori încorporate în tratamente pentru infecții urinare
  6. albastru-verzui apare în administrarea de amitriptilina, indometacin, propofol
  7. neagră- apare în forme avansate de melanom malign (cancer al pielii) și în intoxicația cu fier. Când se administrează antidot pentru intoxicația cu fier, apar niște compuși – deferoxamină-fier, ce schimbă culoarea urinii în roz-roșu.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend