Infecția cu Clostridium Difficile


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Clostridioides difficile este o bacterie care provoacă o infecție a intestinului gros (colon). Simptomele pot varia de la diaree până la leziuni ale colonului care pot pune în pericol viața. Bacteria este adesea denumită C. difficile sau C. diff.

Îmbolnăvirea de C. difficile apare de obicei după utilizarea medicamentelor antibiotice. Aceasta afectează cel mai frecvent adulții în vârstă din spitale sau din centrele de îngrijire pe termen lung. În Statele Unite, aproximativ 200.000 de persoane sunt infectate anual cu C. difficile într-un spital sau într-un cadru de îngrijire. Aceste cifre sunt mai mici decât în anii precedenți, datorită îmbunătățirii măsurilor de prevenire.

Persoanele care nu se află în medii de îngrijire sau în spitale pot, de asemenea, să dezvolte infecția cu C. difficile. Unele tulpini ale bacteriei din populația generală pot provoca infecții grave sau sunt mai susceptibile de a afecta persoanele mai tinere. În Statele Unite, aproximativ 170.000 de infecții apar anual în afara cadrelor de îngrijire a sănătății, iar aceste cifre sunt în creștere.

Bacteria a fost denumită anterior Clostridium difficile.

Simptome


Unii oameni poartă bacteria C. difficile în intestine, dar nu se îmbolnăvesc niciodată. Aceste persoane sunt purtători ai bacteriei și pot răspândi infecțiile.

Semnele și simptomele apar, de obicei, în termen de 5 până la 10 zile de la începerea unui tratament cu antibiotice. Cu toate acestea, ele pot apărea încă din prima zi sau până la trei luni mai târziu.

Infecție ușoară până la moderată


Cele mai frecvente semne și simptome ale infecției ușoare până la moderate cu C. difficile sunt:

 • Diaree apoasă de trei sau mai multe ori pe zi, timp de mai mult de o zi
 • Crampe și sensibilitate abdominală ușoară


Infecție severă


Persoanele care au o infecție severă cu C. difficile au tendința de a se deshidrata și pot avea nevoie de spitalizare. C. difficile poate provoca inflamarea colonului și, uneori, poate forma pete de țesut crud care pot sângera sau produce puroi. Semnele și simptomele unei infecții severe includ:

 • Diaree apoasă de până la 10 – 15 ori pe zi
 • Crampe și dureri abdominale, care pot fi severe
 • Ritm cardiac rapid
 • Deshidratare
 • Febră
 • Greață
 • Creșterea numărului de celule albe din sânge
 • Insuficiență renală
 • Pierderea poftei de mâncare
 • Abdomen umflat
 • Pierdere în greutate
 • Sânge sau puroi în scaun


Infecția cu C. difficile care este severă și bruscă, o afecțiune neobișnuită, poate provoca, de asemenea, inflamație intestinală care duce la mărirea colonului (numită și megacolon toxic) și septicemie. Sepsisul este o afecțiune care pune viața în pericol și care apare atunci când răspunsul organismului la o infecție dăunează propriilor țesuturi. Persoanele care au aceste afecțiuni sunt internate în unitatea de terapie intensivă.

Când trebuie să consultați un medic


Unii oameni au scaunele moi în timpul sau la scurt timp după terapia cu antibiotice. Acest lucru poate fi cauzat de infecția cu C. difficile. Mergeți la medic dacă aveți:

Trei sau mai multe scaune apoase pe zi
Simptome care durează mai mult de două zile
O nouă febră
Dureri abdominale severe sau crampe
Sânge în scaun

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend