Insulina din creier influențează nivelul dopaminei


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

În creierul uman, hormonul insulină acționează, de asemenea, asupra celui mai important neurotransmițător al sistemului de recompensă, dopamina. Acest lucru a fost demonstrat de cercetătorii de la Centrul german pentru cercetarea diabetului (DZD) din Tübingen. Insulina scade nivelul de dopamină într-o anumită regiune a creierului (striatum *) care reglează, printre altele, procesele de recompensă și funcțiile cognitive. Această interacțiune poate fi un factor important în reglarea de către creier a metabolismului glucozei și a comportamentului alimentar. Studiul a fost publicat acum în Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

La nivel mondial, din ce în ce mai multe persoane dezvoltă obezitate și diabet de tip 2. Studiile arată că creierul joacă un rol important în provocarea acestor boli. Dopamina este cel mai important neurotransmițător pentru sistemul de recompensă. Hormonul insulină este eliberat după ce mănâncă și reglează metabolismul în corpul uman (sistem homeostatic). Nu se știe încă cum interacționează aceste două sisteme. Cu toate acestea, modificările acestor sisteme au fost legate de obezitate și diabet. În cadrul studiului actual, cercetătorii de la Institutul de Cercetare a Diabetului și a Bolilor Metabolice (IDM) de la Helmholtz Zentrum München de la Universitatea din Tübingen, partener al DZD, și de la Spitalul Universitar din Tübingen (Innere IV, director: Prof. Andreas Birkenfeld) au examinat modul în care cele două sisteme interacționează în mod specific în centrul de recompensă din creier, striatum.

“Comportamentul nostru alimentar este reglementat de interacțiunea dintre sistemul de recompensă și sistemele homeostatice. Studiile indică faptul că insulina acționează, de asemenea, în centrele de recompensă ale creierului, care funcționează pe bază de dopamină. S-a demonstrat, de asemenea, că obezitatea duce la schimbări în semnalizarea creierului care au un efect negativ asupra metabolismului glucozei din întregul organism”, a declarat Stephanie Kullmann, primul autor al studiului. “Am vrut acum să descifrăm interacțiunea dintre cele două sisteme la om și să aflăm cum reglează insulina sistemul dopaminei”.

În acest scop, zece bărbați sănătoși, cu greutate normală, au primit insulină sau un placebo prin intermediul unui spray nazal (studiu randomizat, controlat cu placebo, încrucișat și orbit). Atunci când insulina este absorbită prin nas, aceasta ajunge direct la creier. Pentru a studia interacțiunea dintre insulină și dopamină, cercetătorii au folosit o tehnică de măsurare unică: au combinat imagistica prin rezonanță magnetică pentru a evalua activitatea funcțională a creierului și tomografia cu emisie de pozitroni pentru a evalua nivelurile de dopamină.

Analiza studiului a arătat că administrarea intranazală de insulină a scăzut nivelurile de dopamină și a dus la modificări în structura rețelei cerebrale. “Studiul oferă dovezi directe despre cum și unde interacționează în creier semnalele declanșate după ce se mănâncă – cum ar fi eliberarea de insulină și sistemul de recompensă -“, a declarat profesorul Martin Heni, ultimul autor al studiului, rezumând rezultatele. “Am reușit să arătăm că insulina este capabilă să scadă nivelul de dopamină în striatum la persoanele cu greutate normală. Schimbarea dependentă de insulină a nivelurilor de dopamină a fost, de asemenea, asociată cu modificări ale conectivității funcționale în rețelele de creier de tip “whoe-brain”. Modificările în acest sistem pot fi un factor determinant important al obezității și al bolilor asociate.”

În cadrul unor studii ulterioare, cercetătorii doresc să investigheze modificările în interacțiunea dintre dopamină și insulină la participanții obezi sau diabetici. Aceste persoane suferă adesea de rezistență la insulină în creier. Cercetătorii presupun, prin urmare, că această rezistență împiedică reglarea normală indusă de insulină a nivelurilor de dopamină din centrul de recompensă. În etapele următoare, ei doresc să restabilească acțiunea normală a insulinei în creier prin intervenții comportamentale și/sau farmaceutice.

*Striatumul aparține creierului uman și face parte din ganglionii bazali. Este un punct central de conexiune pentru diverse căi neuronale, precum și pentru circuitele de control și este implicat în interacțiunea dintre motivație, recompensă, emoție, comportament de mișcare și numeroase funcții cognitive.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend