Fiecare celulă din corp are nevoie de apă pentru a funcționa corect. Cu toate acestea, a bea prea mult poate duce la intoxicație cu apă și la consecințe grave asupra sănătății.

Este dificil să bei prea multă apă din întâmplare, dar se poate întâmpla, de obicei ca urmare a suprahidratării în timpul evenimentelor sportive sau a antrenamentelor intense.

Simptomele intoxicației cu apă sunt generale – pot include confuzie, dezorientare, greață și vărsături.

În cazuri rare, intoxicația cu apă poate provoca umflarea creierului și poate deveni fatală.

Ce este intoxicația cu apă?

Cunoscută și sub numele de otrăvire cu apă, intoxicația cu apă este o perturbare a funcției creierului cauzată de consumul excesiv de apă. Acest lucru poate dilua electroliții, în special sodiul, din sânge.

Dacă nivelurile de sodiu scad sub 135 milimoli pe litru (mmol / l), medicii se referă la această problemă drept hiponatremie.

Sodiul ajută la menținerea echilibrului fluidelor în interiorul și în exteriorul celulelor. Când nivelurile de sodiu scad din cauza consumului excesiv de apă, fluidele se deplasează din exterior în interiorul celulelor, unde este mai mult sodiu, provocându-le umflarea.

Când acest lucru se întâmplă cu celulele din creier, poate fi foarte periculos și poate pune viața în pericol.

Pericolele de a bea prea multă apă


Când o persoană consumă o cantitate excesivă de apă și celulele din creier încep să se umfle, presiunea din interiorul craniului crește. Acest lucru provoacă primele simptome ale intoxicației cu apă, care includ:

  • dureri de cap
  • greaţă
  • vărsături

Cazurile severe de intoxicație cu apă pot produce simptome mai grave, cum ar fi:

  • somnolenţă
  • slăbiciune musculară sau crampe
  • creșterea tensiunii arteriale
  • vedere dublă
  • confuzie
  • incapacitatea de a identifica informațiile senzoriale
  • respiratie dificilă

O acumulare de lichid în creier se numește edem cerebral. Acest lucru poate afecta trunchiul cerebral și poate provoca disfuncții ale sistemului nervos central.

În cazuri grave, intoxicația cu apă poate provoca convulsii, leziuni ale creierului, comă și chiar moarte.

Concluzie: consumul excesiv de apă poate crește presiunea în interiorul craniului. Acest lucru poate provoca diverse simptome și, în cazuri grave, poate deveni fatal.

Poate fi fatal?


Este dificil să consumi prea multă apă din întâmplare. Cu toate acestea, se poate întâmpla și au existat numeroase rapoarte de deces din cauza consumului excesiv de apă.

Persoanele cu risc de moarte din cauza intoxicației cu apă tind să participe la evenimente sportive de rezistență sau la antrenamente militare. Este puțin probabil ca o persoană care nu face niciuna dintre ele să moară din cauza consumului prea mult de apă.

Dacă tot ești aici...


Îți mulțumesc că citești articolele și sper că ai ce învăța din ele. Pentru a construi împreună o comunitate mare, empatică și sănătoasă, te rog să distribui materialele (mai jos sunt butoanele de SHARE).

Până pe 15 septembrie, dacă intri în comunitate, participa automat la o tragere la sorți, premiul fiind un pachet format din telefon Samsung Galaxy S21+ și ceas Samsung Watch3, în valoare totală de 8000 lei.

Doar dacă vrei să susții munca mea aici și să continuăm misiunea de a aduce informații de calitate, să știi că nu cer donații și nu pun publicitate pe site, dar îți recomand să arunci un ochi în SHOP și poate iei ceva de acolo. Am scris 7 cărți pentru adulți și 4 pentru copii, iar ele sunt grupate în niște pachete foarte atractive. Sprijini puțin proiectul, dar mai important este că te bucuri de cărți și ai ce învăța din ele.Mulțumesc tuturor pentru susținere!

Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

CONCURS!

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit. În plus poți câștiga un pachet format din telefon Galaxy S21+ și Watch3 de la Samsung!

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.