Keratoza actinică


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

O keratoză actinică este o pată aspră și solzoasă pe piele care se dezvoltă în urma anilor de expunere la soare. Se găsește adesea pe față, buze, urechi, antebrațe, scalp, gât sau pe dosul mâinilor.

Cunoscută și sub numele de keratoză solară, o keratoză actinică crește încet și apare de obicei pentru prima dată la persoanele de peste 40 de ani. Vă puteți reduce riscul acestei afecțiuni cutanate reducând la minimum expunerea la soare și protejându-vă pielea de razele ultraviolete (UV).

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pus cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Lăsată netratată, riscul ca keratoza actinică să se transforme într-un tip de cancer de piele numit carcinom cu celule scuamoase este de aproximativ 5% până la 10%.

Simptome

Keratozele actinice variază în ceea ce privește aspectul. Semnele și simptomele includ:

Pată de piele aspră, uscată sau solzoasă, de obicei cu un diametru mai mic de 2,5 centimetri

Pată sau umflătură plată sau ușor ridicată pe stratul superior al pielii

În unele cazuri, o suprafață dură, asemănătoare unei veruci

Variații de culoare, inclusiv roz, roșu sau maro

Mâncărime, arsură, sângerare sau crustă

Noi pete sau umflături pe zonele expuse la soare ale capului, gâtului, mâinilor și antebrațelor

Poate fi dificil să se facă distincția între petele necanceroase și cele canceroase. Așadar, cel mai bine este să faceți ca noile modificări ale pielii să fie evaluate de un medic – mai ales dacă o pată sau o pată solzoasă persistă, crește sau sângerează.

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend