Legătura dintre alimentele ultraprocesate și bolile de inimă sau cancere nu surprinde pe nimeni

Legătura dintre alimentele ultraprocesate și bolile de inimă sau cancere ar trebui să-ți dea serios de gândit

Nu mai e un secret pentru nimeni că alimente ultraprocesate nu sunt sănătoase. Promovez mereu legumele, verdețurile, fructele și în general alimente care au trecut cât mai puțin prin rafinări, adaosuri de diverse substanțe care să le modifice înfățișarea, gustul, rezistența în timp, filtrări pentru a scoate anumite componente (cum ar fi deglutinizarea).

Însă mereu când afirmăm ceva trebuie să avem dovezi științifice în spate. Cum adică nu sunt sănătoase alimentele ultraprocesate? Ce spun studiile? Care sunt efectele nocive?

Dieta deficitară este corelată cu boala prin două mecanisme principale: când mâncăm prea mult, excesul se depune sub formă de masă adipoasă, care crește în timp riscurile pentru bolile principale (cronice, inclusiv cancere). Invers, dacă mâncăm prea puțin devenim subnutriți și subponderali, cu riscuri elevate pentru numeroase boli. Normoponderalitatea se traduce într-un indice de masă corporală situat între 19 și 25 kilograme pe metru pătrat. Ce e peste 25 se numește supraponderalitate, iar ce e sub 19 se numește subponderalitate. Reținem că ambele au riscuri crescute de boală.

Când vorbim de dietă, nu e deloc întâmplător că americanii au un dezastru (SAD – standard american diet e considerată cea mai proastă dietă din lume) și tot ei devin campioni la obezitate, indiferent de vârstă. Predicțiile OMS sunt sumbre – obezitatea va deveni tot mai prezentă în anii viitori peste tot în lume. Pe lângă faptul că se consumă multe calorii, în principal goale (exemplu zahăr), dincolo de necesarul zilnic, iar sedentarismul vine la pachet cu acest surplus de calorii, mai există o problemă: multe alimente sunt superprocesate și stau pe toate rafturile magazinelor. Au etichete frumos colorate, cu scrisuri ademenitoare, cu oferte, cu prețuri atractive.

Nu ne-am obișnuit să verificăm etichetele, ci cumpărăm haotic, umplând frigiderul și debaraua. Mulți vânează promoții, alții se simt bine având multe alimente în casă, în antiteză cu vremurile în care nu prea se găsea nimic. Explicațiile sunt multe.

O dietă optimă înseamnă moderație și fugă de tot ce e ultraprocesat. Un studiu publicat în BMJ (The British Medical Journal) arată risc crescut de cancer colorectal la cei care au consumat alimente procesate intens. Un alt studiu arată, la consumul alimentelor ultraprocesate, risc crescut de boli de inimă și mortalitate ridicată în această categorie de populație.

Prin alimente ultraprocesate înțelegem tot ce are zahăr în exces, prezervanți, siropuri, înlocuitori de zahăr, aditivi, coloranți, produsele bogate în proteine etc. Vedem din start că aici ar intra băuturile dulci cu zahăr sau înlocuitori, mezelurile, produsele destinate sportivilor, dulciurile etc.

Mezelurile și carnea roșie cresc riscul de cancer colorectal. O dietă săracă în fibre e și ea corelată cu acest risc. Perturbarea microflorei intestinale poate duce la afecțiuni cardiovasculare. Consumul de zahăr în exces va duce la boli metabolice, ulterior la afecțiuni cardiovasculare. Iată cum există mai multe cercuri vicioase care se potențează reciproc. În primul studiu, riscul de cancer colorectal a fost cu 29% mai mare la cei care au consumat multe alimente procesate versus cei care au consumat cele mai puține.

Reținem că, pentru sănătatea noastră, e bine să ne ferim de astfel de produse sau să le consumăm rarisim. Sunt multe dovezi în literatura de specialitate despre riscurile cardiovasculare, neurologice, de diabet zaharat pe care aceste alimente le dau. Mai mult, ele conduc și la perturbarea florei intestinale, un domeniu despre care se va vorbi tot mai intens.

E bine să învățăm să ne alimentăm corect. De asta Dieta Perfectă prinde atât de bine și reprezintă un ajutor uriaș pentru oricine. Pachetul special cu 3 cărți are și transport gratuit, iar ele se găsesc în exclusivitate doar pe platformele mele (nu mai există nimic similar în librării). Îl găsești mai jos.

V.

+ transport gratuit de la 100 lei 50% REDUCERE azi la toate cărțile mele!

+ 3 pachete și mai avantajoase!

-75%

Pachet EXCLUSIV Vasi Rădulescu, 10 cărți

6
150,00lei
-50%

Oni și povestea magică de Crăciun

6
31,00lei
-50%

Dragă mami, ce este iubirea?

9
29,50lei
-50%

Aventurile pisicii Muna

6
29,50lei
-50%

Oni și vulpea fermecată

4
29,00lei
-50%

Acum pot și eu să zbor!

1
26,00lei
-50%

Oni a devenit supererou

26,00lei
-50%

Adio, zahăr!

24,50lei
-50%

NOU Vei fi bine

24,50lei
-50%

Cartea femeii sănătoase

4
24,50lei
-50%

Dieta Perfectă

30
24,50lei
-50%

Jurnalul unui medic tânăr: Dragă suflet

9
24,50lei
-50%

O altă poveste de iubire

18
24,50lei
-50%

Sănătatea inimii pe înțelesul tuturor

23
24,50lei
-50%

Să-ți pui o dorință

12
24,50lei
-50%

Medicina povestită pe înțelesul tuturor

565
24,50lei
-50%

Culorile uitării (mic tratat despre memorie)

14
24,50lei
-50%

Dragă inimă, ediție aniversară

27
24,50lei
-50%

Ursulețul Bruni și pofta lui exagerată de dulce

1
22,50lei
-50%

Ratonul Sică și somnul buclucaș

1
22,50lei
-50%

Buni se simte rău (de dor)

6
22,50lei
-50%

Peripețiile lui Gustav gâscanul

4
22,50lei
-50%

Hai la cabinetul lui Doctor Vasi

7
22,50lei
-50%

Purcelușul Murli are probleme cu igiena

6
22,50lei
-50%

Țestoasa Anica și povestea inimii

4
22,50lei
-50%

Corpul uman chiar este fascinant!

3
22,50lei
-50%

Cum să ai o zi aproape perfectă

1
21,00lei
Hai în comunitate! Ai parte de articole, sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate. Newsletterul este realizat cu grijă de mine și se trimite de 1-2 ori pe săptămână.
Introdu o adresă validă
Adresa asta e deja folosită
The security code entered was incorrect
Mulțumesc pentru înscriere!

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Introdu o adresă validă
Adresa asta e deja folosită
The security code entered was incorrect
Mulțumesc pentru înscriere!

Articole populare