Legătura dintre consumul de produse din tutun și consumul de alcool cu titlurile de anticorpi anti-SARS-CoV-2 după vaccinul Pfizer


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Se preconizează că povara bolii coronavirus 2019 (COVID-19) va scădea pe măsură ce va crește acoperirea vaccinurilor eficiente cu acid ribonucleic mesager (ARNm) împotriva SARS-CoV-2.

Numeroase studii demonstrează un grad ridicat de variabilitate interindividuală în ceea ce privește nivelurile de anticorpi induse de vaccin. Deși mai mulți factori pot contribui la această eterogenitate, este esențial să se delimiteze factorii modificabili care afectează imunogenitatea postvaccinală.

Cercetările epidemiologice cu privire la relația dintre fumatul și consumul de alcool și titlurile de anticorpi post-vaccinali au fost contradictorii. Nu există date care să asocieze răspunsul anticorpilor postvaccinali cu utilizarea tutunului heat-not-burn (HNB) =- țigări electronice, care a câștigat popularitate pe piața mondială.

Se știe că fumatul și alcoolul în exces afectează activarea imunității înnăscute și dobândite și, în consecință, reduc formarea de anticorpi indusă de vaccin. Ca și în cazul țigărilor obișnuite, produsele din tutun HNB (electronice)includ nicotină, care poate afecta în mod negativ sistemul imunitar. În ceea ce privește consumul de alcool, studiile anterioare nu au evaluat relația doză-răspuns cu accent special pe efectul consumului moderat de alcool. Faptul este deosebit de îngrijorător pentru asiaticii din est, în special pentru japonezi – care au o rată ridicată de mutații la o enzimă care metabolizează alcoolul.

Studiul


Scopul acestui studiu a fost acela de a determina relația dintre fumat (inclusiv utilizarea tutunului HNB) și consumul de alcool cu titrul de anticorpi imunoglobulină (Ig)G împotriva proteinei spike a SARS-CoV-2 la personalul din centrele naționale japoneze de cercetare medicală care au primit două doze de vaccinare BNT162b2.

În 2020, a fost inițiat un studiu comun care a implicat mai multe centre și anchete serologice repetate în rândul angajaților din cele șase centre naționale japoneze de cercetare medicală și cercetare avansată (6NC). Studiul a inclus 5.718 lucrători, dintre care 5.013 au raportat că au primit două doze de vaccinare COVID-19 (BNT162b2, Pfizer-BioNTech). Participanții au fost împărțiți în cinci categorii – niciodată fumători; foști fumători (au renunțat să mai fumeze o țigară și nu au folosit produse din tutun HNB); fumători actuali care au folosit numai produse din tutun HNB; fumători actuali care fumează numai țigări convenționale; și fumători actuali care fumează atât țigări convenționale, cât și produse din tutun HNB (utilizatori dubli). În plus, a fost evaluat consumul mediu zilnic de alcool, iar subiecții au fost împărțiți în cinci grupuri – nebăutori, băutori ocazionali (una până la trei zile pe lună) și băutori săptămânali care ingerau 1 go/zi, 1-1,9 go/zi sau 2 go/zi (1 go de sake japonez conține aproximativ 23 de grame de etanol).

Constatările


Vârsta mediană a participanților a fost de 41 de ani (interval [IQR]: 30-50 de ani); 72% au fost femei cu un istoric de 0,5% de COVID-19.

În total, 34% din forța de muncă erau asistente medicale; ceilalți erau profesioniști din domeniul sănătății (18%), lucrători administrativi (15%), medici (14%) și cercetători (13%). Aproape jumătate dintre cei 212 fumători actuali foloseau produse din tutun HNB. Între timp, 39% dintre participanți au consumat alcool cel puțin o dată pe săptămână. Între a doua vaccinare și recoltarea probelor de sânge, întârzierea mediană a fost de 64 de zile. Titrul anticorpilor IgG anti-SARS-CoV-2 spike a fost în medie de 144 SU/mL, 99,5% dintre subiecți fiind seropozitivi.

Fumătorii actuali au prezentat titluri de anticorpi mai mici în comparație cu fumătorii care nu au fumat niciodată. Utilizatorii exclusivi de produse din tutun HNB și utilizatorii duali au avut medii geometrice estimate (GMT) semnificativ mai mici; cu toate acestea, diferențele nu au fost semnificative din punct de vedere statistic. Reducerea a atins semnificația statistică într-o analiză post-hoc care a combinat cele două categorii de fumători de tutun HNB.

Fumătorii de țigări zilnici care consumau 11 sau mai multe țigări pe zi au avut o reducere mai mare a titlurilor IgG decât cei care consumau mai puțin de 11 țigări pe zi.

Pe de altă parte, consumatorii săptămânali de băuturi alcoolice au prezentat titluri de anticorpi considerabil mai mici decât consumatorii de băuturi nealcoolice. Mai mult, titlurile de anticorpi IgG de vârf au scăzut în mod constant odată cu creșterea consumului de alcool.

Mai mult, titlurile de anticorpi au fost substanțial mai mici la băutorii moderați. Analiza Spline a evidențiat o asociere clară doză-răspuns, cu o scădere semnificativă a raportului mediilor care apare până la aproximativ 1 go/zi de consum de alcool – urmată de un declin progresiv odată cu creșterea consumului de alcool. Cu toate acestea, este posibil ca rezultatele să nu fie valabile la persoanele cu un fond genetic divers.

În comparație cu fumătorii care nu au fumat niciodată, fumătorii de țigări exclusive au avut titluri de anticorpi IgG anti-SARS-CoV-2 spike considerabil mai mici. În plus, titlurile de anticorpi au demonstrat o tendință clară de scădere odată cu creșterea consumului de alcool, cu scăderi semnificative constatate chiar și la niveluri scăzute de alcool.

Rezultatele au susținut un efect dăunător al consumului de produse din tutun HNB asupra imunogenității la imunizarea COVID-19.

Concluzie


În concluzie, fumătorii de țigări și, într-o măsură mai mică, utilizatorii de produse din tutun HNB au avut titruri mai mici de anticorpi IgG împotriva proteinei spike a SARS-CoV-2, după vaccinare. În timp ce titlurile de anticorpi au scăzut în mod constant pe măsură ce consumul de alcool a crescut, un nivel scăzut semnificativ fiind constatat chiar și în cazul unui consum moderat de alcool.

Prin urmare, fumatul de țigări, produsele din tutun HNB și consumul excesiv de alcool și chiar și consumul moderat de alcool pot afecta răspunsul imunologic la vaccinarea COVID-19.

Sursa

 

CONCURS: Poți câștiga un eBook reader Kindle Oasis + Gift Card de 100$!🔥 Intră în concurs și poți câștiga un premiu în valoare de 2.000 de lei! Vezi detaliile în pagina dedicată a concursului.

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend