Leucemia limfocitară acută


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Leucemia limfocitară acută (LLA) este un tip de cancer al sângelui și al măduvei osoase – țesutul spongios din interiorul oaselor în care se produc celulele sanguine.

Cuvântul “acut” din leucemie limfocitară acută provine de la faptul că boala progresează rapid și creează celule sanguine imature, mai degrabă decât mature. Cuvântul “limfocitar” din leucemie limfocitară acută se referă la celulele albe din sânge numite limfocite, pe care le afectează ALL. Leucemia limfocitară acută este cunoscută și sub numele de leucemie limfoblastică acută.

Leucemia limfocitară acută este cel mai frecvent tip de cancer la copii, iar tratamentele au ca rezultat o șansă bună de vindecare. Leucemia limfocitară acută poate apărea și la adulți, deși șansele de vindecare sunt mult reduse.

Simptome

Semnele și simptomele leucemiei limfocitare acute pot include:

 • Sângerare din gingii
 • Dureri osoase
 • Febră
 • Infecții frecvente
 • Sângerări nazale frecvente sau severe
 • Umflături cauzate de ganglionii limfatici umflați în și în jurul gâtului, axilelor, abdomenului sau inghinalului
 • Piele palidă
 • Dificultăți de respirație
 • Slăbiciune, oboseală sau o scădere generală a energiei

Cauze

Leucemia limfocitară acută apare atunci când o celulă din măduva osoasă dezvoltă modificări (mutații) în materialul său genetic sau în ADN. ADN-ul unei celule conține instrucțiunile care îi spun celulei ce să facă. În mod normal, ADN-ul îi spune celulei să crească la o anumită rată și să moară la un anumit moment. În leucemia limfocitară acută, mutațiile îi spun celulei din măduva osoasă să continue să crească și să se dividă.

Când se întâmplă acest lucru, producția de celule sanguine scapă de sub control. Măduva osoasă produce celule imature care se transformă în globule albe leucemice numite limfoblaste. Aceste celule anormale nu sunt capabile să funcționeze corect și se pot acumula și înlătura celulele sănătoase.

Nu este clar ce cauzează mutațiile ADN care pot duce la leucemie limfocitară acută.

Factori de risc

Factorii care pot crește riscul de leucemie limfocitară acută includ:

 • Tratamentul anterior pentru cancer. Copiii și adulții care au făcut anumite tipuri de chimioterapie și radioterapie pentru alte tipuri de cancer pot avea un risc crescut de a dezvolta leucemie limfocitară acută.
 • Expunerea la radiații. Persoanele expuse la niveluri foarte ridicate de radiații, cum ar fi supraviețuitorii unui accident de reactor nuclear, au un risc crescut de a dezvolta leucemie limfocitară acută.
 • Tulburări genetice. Anumite tulburări genetice, cum ar fi sindromul Down, sunt asociate cu un risc crescut de leucemie limfocitară acută.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend