Lipsa vitaminei B12 și consecințele sale


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Deficitul de vitamina B-12 poate rezulta dintr-o dietă lipsită de vitamina B-12, care se găsește în principal în carne, ouă și lapte. Sună cunoscut? Este mai des întâlnită la vegetarieni.

Cu toate acestea, cea mai frecventă cauză a anemiei prin deficit de vitamina B-12 este lipsa unei proteine numite factor intrinsec, care poate fi cauzată atunci când sistemul imunitar atacă din greșeală celulele stomacale care îl produc. Acest tip de anemie se numește anemie pernicioasă.

Factorul intrinsec este o proteină secretată de stomac care se unește cu vitamina B-12 în stomac și o deplasează prin intestinul subțire pentru a fi absorbită de fluxul sanguin. Fără factorul intrinsec, vitamina B-12 nu poate fi absorbită și părăsește corpul sub formă de deșeuri.

Persoanele cu tulburări autoimune legate de sistemul endocrin, cum ar fi diabetul sau bolile tiroidiene, pot avea un risc crescut de a dezvolta anemie pernicioasă.

Anemia prin deficit de vitamina B-12 poate apărea, de asemenea, dacă intestinul subțire nu poate absorbi vitamina B-12 din alte motive decât lipsa factorului intrinsec. Acest lucru se poate întâmpla dacă:

  • Ai suferit o intervenție chirurgicală la nivelul stomacului sau al intestinului subțire, cum ar fi o operație de bypass gastric
  • Ai o creștere bacteriană anormală în intestinul subțire
  • Ai o boală intestinală, cum ar fi boala Crohn sau boala celiacă, care interferează cu absorbția vitaminei
  • Ai ingerat o tenie în urma consumului de carne contaminată. Tenia absoarbe substanțele nutritive din corp.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend