Lockdown-urile au dus la schimbări drastice ale rutinelor zilnice, arată un studiu


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Unii au petrecut o oră în plus pe zi pentru treburile casnice și îngrijirea copiilor în timpul închiderii, în timp ce alții au beneficiat de o oră în plus de timp liber în fiecare zi – iar majoritatea dintre noi au redus timpul petrecut cu munca plătită cu aproximativ o jumătate de oră pe zi.

Acest lucru reiese dintr-un nou studiu privind “jurnalele de utilizare a timpului” ținute de 766 de cetățeni britanici din toate categoriile sociale în trei momente: ultima lună de normalitate, prima închidere și ultima închidere din luna martie a acestui an.

Economiștii de la Universitatea din Cambridge și de la Universitatea Queen Mary din Londra au colectat date care au trasat timpul petrecut în activități atât în zilele obișnuite de lucru, cât și în cele în care nu se lucrează, pentru a cartografia schimbările survenite în ritmul de viață a milioane de oameni.

Studiul, publicat astăzi în jurnalul PLOS ONE, a constatat diferențe marcante între sexe, în special între părinții de copii mici, și a constatat că creșterea numărului de ore de lucru ciudate și a timpilor morți petrecuți singuri a fost în detrimentul bunăstării.

Închiderile au dus la schimbări drastice ale modelelor de utilizare a timpului, perturbând rutinele și estompând distincția dintre viața profesională și cea de familie.”

Dr. Ines Lee, coautor, Facultatea de Economie din Cambridge

“Sperăm că am asistat la sfârșitul închiderilor, dar studiul nostru conține lecții pentru munca hibridă, pe măsură ce împărțirea timpului între casă și birou devine tot mai frecventă.”

“Angajatorii ar trebui să promoveze un echilibru mai bun între viața profesională și cea privată în lumea post-pandemică. Acest lucru ar putea include limitări ale e-mailurilor în afara orelor de lucru, programe de lucru la domiciliu care să se potrivească părinților și opțiuni pentru lucrătorii mai tineri, rămași izolați din cauza reducerii rețelelor de relații în persoană”, a spus Lee.

Cercetătorii au analizat cantitățile de timp pe care fiecare individ le-a dedicat activităților din patru mari categorii: ocuparea forței de muncă (cu excepția navetei); “treburile casnice” (de la cumpărături la îngrijirea copiilor); petrecerea timpului liber (de exemplu, hobby-uri sau divertisment la domiciliu); subzistența (mese, somn, îngrijire personală).

În timp ce studiile anterioare s-au concentrat asupra închiderii inițiale, acesta este unul dintre primele care examinează efectele măsurilor repetate de izolare COVID-19 asupra vieții și rutinei noastre.

Înainte de sosirea Covid, 86% din eșantion era angajat, dar această proporție a scăzut la 63% la prima izolare și la 74% la a treia. Mamele cu copii mici aveau o probabilitate semnificativ mai mică de a fi angajate decât tații până la cea de-a treia izolare.

În cazul celor angajați înainte și în timpul închiderii, persoanele cu cel puțin un copil mic au petrecut în medie cu 43 de minute mai puțin pe zi la locul de muncă plătit în prima închidere și cu 32 de minute mai puțin în cea de-a treia, comparativ cu perioada de dinaintea închiderii.

În cazul celor fără copii mici, a fost o scădere medie de 28 de minute și, respectiv, 22 de minute pe zi la locul de muncă plătit.

Femeile cu copii mici au petrecut cu aproximativ o oră mai puțin pe zi la locul de muncă plătit decât bărbații și femeile fără copii mici. Aceasta a fost, în principal, o reducere a timpului petrecut la sarcinile de lucru propriu-zise, mai degrabă decât, de exemplu, la întâlniri.

În timpul primei perioade de izolare, timpul mediu petrecut de femei pentru treburile casnice a crescut cu 28 de minute pe zi, în timp ce, în cazul bărbaților, timpul mediu petrecut pentru activități de subzistență (de exemplu, dormit și mâncat) a crescut cu 30 de minute. Până în 2021, aceste schimbări s-au echilibrat.

Viața cu copii mici în timpul blocajului din acest an a însemnat o oră în plus de muncă în gospodărie pe zi față de nivelurile de dinainte de pandemie. Mamele cu copii mici au făcut cu 67 de minute mai multe de muncă în gospodărie pe zi decât tații. Doar femeile au înregistrat o creștere a timpului petrecut la gătit și la curățenie (timpul petrecut cu îndatoririle de îngrijire a fost distribuit între sexe).

Studiul sugerează că părinții au renunțat adesea la timpul liber. Traiul cu copii mici a fost asociat cu o scădere a activităților de petrecere a timpului liber de aproape o oră pe zi în ambele închideri – iar nivelul veniturilor nu a făcut nicio diferență în ceea ce privește această pierdere de timp liber.

Pentru cei fără copii mici, timpul liber a crescut – dar o mare parte din acesta a fost petrecut singur. Până la al treilea izolare, persoanele fără copii mici au avut aproximativ o oră în plus de timp liber solitar pe zi față de nivelurile de dinaintea pandemiei.

Cu toate acestea, din punct de vedere calitativ – “plăcerea” auto-raportată a activităților date – acest timp liber solitar a fost mai puțin plăcut în timpul ultimului blocaj decât înainte de pandemie.

De asemenea, în timpul celui de-al treilea blocaj, aproximativ 20 % dintre persoane au petrecut mai mult timp lucrând la ore neobișnuite (în afara orelor 0830-1730) în comparație cu perioada pre-pandemică, ceea ce a redus plăcerea declarată a zilei în general.

Cei care câștigau 5 000 de lire sterline pe lună sau mai mult au lucrat aproape două ore în plus pe zi față de persoanele care câștigau mai puțin de 1 000 de lire sterline pe lună până la ultima închidere. De asemenea, persoanele cu venituri mari au petrecut mai puțin timp cu activitățile de subzistență în timpul ambelor perioade de izolare.

În general, cel de-al treilea blocaj s-a simțit un pic mai mizerabil decât primul, potrivit cercetării.

În timp ce în primele zile ale Covidului nu s-au înregistrat prea multe schimbări în ceea ce privește plăcerea diferitelor activități, bărbații raportând chiar o “calitate” a timpului ușor mai mare în timpul primului blocaj, până în luna martie a acestui an, plăcerea activităților era cu aproximativ 5% mai mică decât nivelurile anterioare pandemiei, în toate domeniile.

Dr. Eileen Tipoe, co-autor la Universitatea Queen Mary din Londra, a declarat: “Nu este surprinzător faptul că, fiind nevoiți să lucreze mai mult în afara orelor de lucru obișnuite, oamenii au fost mult mai nefericiți în timpul celui de-al treilea blocaj.

“Și a fost îngrijorător să constatăm că femeile, și în special cele cu copii mici, au fost afectate în mod disproporționat de izolare – de exemplu, fiind mai puțin probabil să fie angajate și faptul că numai femeile au petrecut mai mult timp gătind și făcând curățenie.”

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend