Lumina albastră poate ilumina zonele afectate de retinopatia diabetică


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

La fel cum lumina puternică poate ilumina adâncurile unei camere întunecate, cercetătorii japonezi au descoperit că lumina albastră poate fi folosită pentru a cerceta adâncurile ochiului și a descoperi zonele afectate de retinopatia diabetică (RD), una dintre principalele cauze ale orbirii.

Într-un nou studiu publicat în Asia-Pacific Journal of Ophthalmology, cercetătorii de la Universitatea Medicală și Dentară din Tokyo (TMDU) au dezvăluit că imaginile albastre obținute prin oftalmoscopie cu laser de scanare cu câmp larg multicolor (SLO) pot fi folosite pentru a identifica zonele de afectare indusă de DR într-o porțiune mai extinsă a ochiului, în comparație cu metodele anterioare.

Metodele actuale de imagistică oculară includ angiograma cu fluoresceină, care presupune injectarea de colorant în ochi. SLO este o abordare neinvazivă care nu necesită colorant, iar SLO multicolor cu câmp larg reprezintă un progres al acestei tehnici, în care sunt utilizate lasere roșii, albastre și verzi pentru a capta simultan imagini ale unei porțiuni largi a ochiului. Cercetările anterioare au arătat că imaginile albastre captate de SLO convențional pot dezvălui zonele hiporeflective din ochi care indică leziuni asociate cu DR. Cercetătorii de la TMDU au încercat să evalueze în continuare această constatare folosind SLO cu câmp larg.

În acest studiu retrospectiv, cercetătorii au comparat imaginile SLO cu câmp larg albastru și imaginile angiogramei cu fluoresceină luate la persoanele cu diabet. Morfologia retinei a fost, de asemenea, evaluată la unele persoane cu DR.

Am constatat că zonele hiporeflective din imaginile SLO cu câmp larg albastru păreau să corespundă cu zonele de ischemie din imaginile angiogramei cu fluoresceină ale pacienților cu DR. Am fost încântați să constatăm că rata de concordanță a fost ridicată.”

Kyoko Ohno-Matsui, autor principal

Evaluarea ulterioară a imaginilor pacienților a arătat că zonele ischemice (adică zonele cu flux sanguin redus) păreau să corespundă cu părți ale retinei care erau subțiri și parțial dezorganizate.

“Este posibil ca lungimea de undă albastră a luminii să poată trece mai ușor prin aceste zone subțiri ale retinei, care se prezintă ca zone hiporeflective în imaginile SLO”, spune Horie.

Acest studiu confirmă utilitatea SLO cu câmp larg albastru ca instrument simplu și neinvaziv pentru detectarea leziunilor asociate DR în ochi. Această tehnică poate servi ca un mijloc important de screening și monitorizare a progresiei bolii la persoanele cu retinopatie diabetică.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend