Mai taie din sare


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Ai nevoie de sodiu în alimentația ta, dar prea mult poate crește riscul de cancer la stomac.

Sodiul este un mineral esențial care îţi ajută mușchii să funcționeze și controlează echilibrul fluidelor. Dar prea mult sodiu vă poate crește riscul de atac de cord și de accident vascular cerebral. De asemenea, poate crește riscul de cancer de stomac și de alte boli.

Sodiul este asociat de obicei cu sarea, dar cele două nu sunt același lucru. Sărea de masă este un condiment alimentar obișnuit care conține sodiu. Sărea de masă poate avea, de asemenea, adaos de iod și agenți antiaglomeranți. O linguriță de sare conține 2.300 mg de sodiu.

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor recomandă limitarea cantității de sodiu din dietă la mai puțin de 2.300 de miligrame pe zi. Asta înseamnă puțin mai puțin de 1 linguriță. Dar mulți oameni consumă prea mult sodiu. De fapt, majoritatea consumă 3.400 de miligrame pe zi.

“Oamenii nu își dau seama cât de mult sodiu consumă”, spune Lindsey Wohlford, dietetician pentru bunăstarea angajaților de la MD Anderson Cancer Center. “Uneori, se pare că este ascuns în anumite alimente”.

Din fericire, există mai multe modalități simple de a reduce aportul de sodiu sau sare. Citeşte aceste sfaturi pentru a-ţi îmbunătăți sănătatea și a contribui la scăderea riscului de cancer.

Găteşte acasă

Gătitul la domiciliu îţi oferă mai mult control asupra cantității de sare din alimente. Wohlford spune că recomandă folosirea cepei, usturoiului, ierburilor, condimentelor și oțetului pentru a aromatiza alimentele în loc să foloseşti sare în plus. Ea sugerează, de asemenea, evitarea amestecurilor de condimente care includ sare.

Alege-ţi cu grijă alimentele la magazinul alimentar

Ori de câte ori este posibil, alege alimente proaspete. Alimentele procesate, preparate și ambalate sunt unele dintre cele mai mari surse de sodiu suplimentar în dieta noastră, spune Wohlford. Dacă alegi alimente procesate, căuta pe etichete mențiunea “cu conținut scăzut de sodiu” sau “fără adaos de sare”. Și asigură-te că scurgi și clăteşti orice legume conservate în apă proaspătă.

Citeşte ambalajul, inclusiv eticheta nutrițională

“Veți vedea multe comentarii diferite despre sodiu pe etichetele alimentelor ambalate”, spune Wohlford. “Uneori, poate fi dificil să le decodificați”.

Iată ce înseamnă de fapt aceste fraze folosite în mod obișnuit:

“Fără sodiu” sau “fără sare” înseamnă că există mai puțin de 5 miligrame de sodiu pe porție.
“Fără sare” sau “fără adaos de sare” înseamnă exact ceea ce scrie, fără adaos de sare.
“Foarte sărac în sodiu” înseamnă că o porție conține 35 miligrame de sodiu sau mai puțin.
“Cu un conținut scăzut de sodiu” înseamnă că o porție conține 140 miligrame de sodiu sau mai puțin.
“Cu conținut redus de sodiu” sau “mai puțin sodiu” înseamnă că acest produs are cu cel puțin 25% mai puțin sodiu decât produsul tradițional.
Cantitatea de sodiu este indicată pe etichetă nutrițională în miligrame. O regulă de bază este de a evita alimentele care conțin o porție de sodiu mai mare decât dublul numărului de calorii.

Sodiul poate fi listat în ingrediente că sare, bicarbonat de sodiu, praf de copt, glutamat monosodic (MSG) sau fosfat disodic.

Evită alimentele conservate

Alimentele procesate, cum ar fi șunca și mezelurile, sunt cunoscute pentru că conțin cantități mari de sodiu. Nitrații de sodiu sunt cei care le conferă o durată de depozitare mai lungă, dar sunt departe de a fi sănătoase pentru inimă. Și, pe deasupra, pot contribui la riscul de cancer. Un raport al Organizației Mondiale a Sănătății a arătat că carnea procesată este cancerigenă pentru oameni și poate crește riscul de cancer colorectal cu 18%.

“Reducerea sării poate părea o sarcină dificilă la început”, spune Wohlford. “Dar, urmând acești pași simpli, puteți face o diferență când vine vorba de sănătatea inimii și de riscul de cancer.”

Sursa.

 

CAMPANIE: Îți ofer o carte GRATIS! Ajunge la tine în 1-2 zile. Plasează o comandă!

🔥 Nu uita să-ți iei GRATIS cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor - campanie de educație pentru sănătate suportată de mine și menită să ducă o carte esențială în fiecare familie! Dă sfară-n țară, te rog, să atingem cât mai mulți oameni. Mulțumesc!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend