De ce anume ne e dor atunci când ni se face dor? Ne lipsesc atributele unei persoane per se sau felul în care ne face aceasta să ne simțim? Ne e dor de ea sau de persoana care devenim lângă ea? Stabilim legături numai în prezența omului respectiv sau ele se păstrează indiferent de distanță și timp? Complicat lucru. Dorul este un amalgam din toate, un sentiment probabil vechi de când lumea, care a animat mari iubiri, presărând tristeți și oftări prelungi, împingând voințe, disipând distanțe, născând idei, generând cuvinte în vârf de peniță.
Există și un mecanism fundamental, poate cel mai frumos dintre toate „protocoalele” creierului. În Cornul lui Amon, structură veche a organului cocoțat în cap, se fac asocieri aparent ciudate. Culori, parfumuri, sunete cu oameni, sentimente aparte. Dacă mergem pe stradă și mirosim un parfum anume pe care îl folosea un prieten în urmă cu zece ani, acea persoană ne vine vie în minte, chiar dacă totul părea de mult uitat. Dacă auzim o bucată de muzică, vizualizăm un chip drag alături de care am ascultat cândva acea compoziție. Dorul ne copleșește și nu-i nimic rău în asta. Ne aducem aminte, din timp în timp, cât de oameni mai suntem. Dorul și expresia „ne aducem aminte” merg mână în mână, întrucât fără memorie el nu are cum să existe.
Păstrăm legături dincolo de metri și minute. Ne gândim cu mare dor la cineva și rămânem uimiți când aflăm că acel cineva s-a gândit de asemenea la noi sau apare de parcă a fost chemat cu puterea minții. Sincronicitate, ar spune niște cugetători bărboși cu pipa-n colțul gurii.
Cât timp vom mai avea astfel de senzații, viața noastră nu va duce lipsă de diversificare, tumult și avans. Suntem niște norocoși, chiar dacă, detașat vorbind, dorul pare frate numai cu tristețea. Nu e deloc așa.
V.
2 Comments
Eu atâta știu, că la mecanică n-am învățat prea mult. Nu mi-e dor de ea.
Dor…un cuvânt demult uitat ca multe altele……; intraductibil în alte limbi ale lumii, pentru că incumbă mai mult decât un amalgam de trăiri şi sentimente. E iremediabil legat de tristeţe, şi nu ştii caruia din ele să-i atribui întâietate:ţi-e dor de cineva pentru că ai o tristeţe legată de persoana respectivă sau pur şi simplu eşti trist din cauză că ţi-este dor de prezenţa (sau lipsa fizică ) acelei persoane. Trăim mecanic foarte mulţi ani în şir fără să ne dăm seama că între noi oamenii sunt nişte legături infailibile, de care ne putem folosi la modul ,,raţional!” cel mai bine. Sunt puţini cei care conştientizează resorturile invizibile, însă folosesc aceste demersuri în context personal, lezând universul, implicit alteritatea, de minunile Dumnezeirii. Doar când vom folosi energia creată prin cuvânt în scopuri benefice, ne vom da seama cât de mult contează un gând curat lansat în eter la mii de km distanţă, ce este în sine un imn de rugăciune îndreptat către celălalt, o conexiune la vibraţia lumii, o treaptă spre inima celuilalt, ce în ultimă instanţă înseamnă Iubire.Iubind, deschidem uşa Dorului….fugărind tristeţea din inima, sufletul şi configuraţia aceasta de carne şi sânge…lăsând creuzetul să se umple de slava Dumnezeirii,,căci Dumnezeu Dragoste este!”-Ioan.