Mecanismele apariției bolii Parkinson


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Ce este boala Parkinson?

Boala Parkinson este o boală legată frecvent de îmbătrânire, o degenerare progresivă a celulelor creierului (tulburare cerebrală) care afectează mișcarea, echilibrul și duce la pierderea controlului muscular. De obicei, primul simptom este un tremor (mână, picior sau picior), denumit și „paralizie tremurândă”, cu un aspect specific și caracteristic. 

Cum progresează Parkinson?

Majoritatea oamenilor dezvoltă boala Parkinson după vârsta de 60 de ani (deși câțiva pacienți precum bine cunoscutul Michael J. Fox au dezvoltat-o la o vârstă fragedă de aproximativ 30 de ani și boxerul Muhammad Ali la vârsta de 42 de ani). Bărbații sunt de aproximativ 1,5 ori mai predispuși să o dezvolte decât femeile. În general, boala progresează încet, cu simptome mai pronunțate care se dezvoltă de-a lungul mai multor ani. Deși câțiva pacienți, în special cei care o dezvoltă în anii mai tineri, pot avea o evoluție mai rapidă a simptomelor, ele progresează totuși de-a lungul multor ani. Tratamentele pot reduce simptomele la mulți pacienți, dar boala nu este curabilă.

Cauzele bolii Parkinson?

Cauza principală a acestei afecțiuni o reprezintă degenerarea/ moartea celulelor nervoase într-o parte a creierului, mai precis a trunchiului cerebral, denumită substanță neagră. Celulele din substanța neagră sunt responsabile de producerea dopaminei și au rol în controlul mișcării, fiindcă dopamina este un mesager al informației despre controlului și coordonării mișcării. Atunci când astfel de celule mor, își încetinesc producția și apoi încetează să mai producă dopamină.

Fără dopamină, comenzile corpului despre mișcarea normală sunt perturbate, ceea ce duce la boala Parkinson, deoarece creierul nu primește mesajele necesare despre cum și când să se miște, pierde controlul, iar astfel mișcările sunt anormale și încetinite. Pierderea acestor celule este lentă, iar simptomele bolii Parkinson se manifestă atunci când dispar peste 80% din această populație celulară.

Din păcate, cauza clară a bolii Parkinson, motivul pentru care celulele din trunchiul cerebral se modifică și mor, nu este cunoscută, dar cercetătorii sugerează că o combinație atât de factori genetici, cât și de factori de mediu cauzează aproximativ 90% din cazurile de boală Parkinson.

Factorii genetici presupun o susceptibilitate atunci când există cazuri în familie cu această afecțiune, deși boala este rar moștenită în această manieră. Au fost evidențiați factori de mediu puși în legătură cu boala Parkinson, mai precis diverse ierbicide și pesticide, precum și poluarea industrială / din trafic.

Există și anumite forme de parkinsonism induse de medicamente, de boli degenerative ( paralizia supranucleară progresivă), dar și boli cardiovasculare, precum accidentul vascular cerebral, care poate afecta în mod direct regiunea substanței negre.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend