Ce este boala Parkinson?

Boala Parkinson este o boală legată frecvent de îmbătrânire, o degenerare progresivă a celulelor creierului (tulburare cerebrală) care afectează mișcarea, echilibrul și duce la pierderea controlului muscular. De obicei, primul simptom este un tremor (mână, picior sau picior), denumit și „paralizie tremurândă”, cu un aspect specific și caracteristic. 

Cum progresează Parkinson?

Majoritatea oamenilor dezvoltă boala Parkinson după vârsta de 60 de ani (deși câțiva pacienți precum bine cunoscutul Michael J. Fox au dezvoltat-o la o vârstă fragedă de aproximativ 30 de ani și boxerul Muhammad Ali la vârsta de 42 de ani). Bărbații sunt de aproximativ 1,5 ori mai predispuși să o dezvolte decât femeile. În general, boala progresează încet, cu simptome mai pronunțate care se dezvoltă de-a lungul mai multor ani. Deși câțiva pacienți, în special cei care o dezvoltă în anii mai tineri, pot avea o evoluție mai rapidă a simptomelor, ele progresează totuși de-a lungul multor ani. Tratamentele pot reduce simptomele la mulți pacienți, dar boala nu este curabilă.

Cauzele bolii Parkinson?

Cauza principală a acestei afecțiuni o reprezintă degenerarea/ moartea celulelor nervoase într-o parte a creierului, mai precis a trunchiului cerebral, denumită substanță neagră. Celulele din substanța neagră sunt responsabile de producerea dopaminei și au rol în controlul mișcării, fiindcă dopamina este un mesager al informației despre controlului și coordonării mișcării. Atunci când astfel de celule mor, își încetinesc producția și apoi încetează să mai producă dopamină.

Fără dopamină, comenzile corpului despre mișcarea normală sunt perturbate, ceea ce duce la boala Parkinson, deoarece creierul nu primește mesajele necesare despre cum și când să se miște, pierde controlul, iar astfel mișcările sunt anormale și încetinite. Pierderea acestor celule este lentă, iar simptomele bolii Parkinson se manifestă atunci când dispar peste 80% din această populație celulară.

Din păcate, cauza clară a bolii Parkinson, motivul pentru care celulele din trunchiul cerebral se modifică și mor, nu este cunoscută, dar cercetătorii sugerează că o combinație atât de factori genetici, cât și de factori de mediu cauzează aproximativ 90% din cazurile de boală Parkinson.

Factorii genetici presupun o susceptibilitate atunci când există cazuri în familie cu această afecțiune, deși boala este rar moștenită în această manieră. Au fost evidențiați factori de mediu puși în legătură cu boala Parkinson, mai precis diverse ierbicide și pesticide, precum și poluarea industrială / din trafic.

Există și anumite forme de parkinsonism induse de medicamente, de boli degenerative ( paralizia supranucleară progresivă), dar și boli cardiovasculare, precum accidentul vascular cerebral, care poate afecta în mod direct regiunea substanței negre.

Sursa

Dacă tot ești aici...


Îți mulțumesc că citești articolele și sper că ai ce învăța din ele. Pentru a construi împreună o comunitate mare, empatică și sănătoasă, te rog să distribui materialele (mai jos sunt butoanele de SHARE).

Până pe 15 septembrie, dacă intri în comunitate, participa automat la o tragere la sorți, premiul fiind un pachet format din telefon Samsung Galaxy S21+ și ceas Samsung Watch3, în valoare totală de 8000 lei.

Doar dacă vrei să susții munca mea aici și să continuăm misiunea de a aduce informații de calitate, să știi că nu cer donații și nu pun publicitate pe site, dar îți recomand să arunci un ochi în SHOP și poate iei ceva de acolo. Am scris 7 cărți pentru adulți și 4 pentru copii, iar ele sunt grupate în niște pachete foarte atractive. Sprijini puțin proiectul, dar mai important este că te bucuri de cărți și ai ce învăța din ele.Mulțumesc tuturor pentru susținere!

Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

CONCURS!

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit. În plus poți câștiga un pachet format din telefon Galaxy S21+ și Watch3 de la Samsung!

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.