Mecanismele de pierdere a mirosului în infecția Covid-19


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Pierderea mirosului, sau anosmia, este unul dintre cele mai frecvente simptome timpurii ale Covid-19. Mecanismele implicate au fost până acum neclare. Cercetătorii de la Institutul Pasteur, CNRS, Inserm, Universitatea din Paris și Assistance Publique – Hôpitaux de Paris, au elucidat mecanismele implicate în pierderea mirosului la pacienții infectați cu SARS -CoV-2 în diferite stadii ale bolii. Au descoperit că SARS-CoV-2 infectează neuronii senzitivi și provoacă inflamații persistente ale epiteliului și ale nervilor olfactiv. La pacienții cu manifestări clinice persistente, s-a dovedit prezența de lungă durată a virusului în epiteliul olfactiv.

Covid-19, cauzat de virusul SARS-CoV-2 este în primul rând o boală respiratorie, dar mulți pacienți au simptome extra-respiratorii. Dintre acestea, o pierdere bruscă a mirosului la persoanele infectate cu SARS-CoV-2 a fost raportată în întreaga lume la începutul pandemiei. Una dintre ipotezele acceptate în mod obișnuit până acum a fost că este provocat un edem tranzitoriu (mărire de volum a țesutului) la nivelul nărilor, ceea ce împiedică trecerea aerului, care aduce moleculele purtătoare de miros către celulele nervoase olfactive (senzația „nasului înfundat” în timpul răcelii obișnuite) .

Studiul a fost realizat la pacienți cu Covid-19 și completat de analize pe animale. Acest studiu arată în mod neașteptat că testele clasice RT-qPCR efectuate pe tampoane nazofaringiene pot fi negative chiar dacă virusul persistă adânc în cavitățile nazale, în epiteliul olfactiv, de aceea este necesară o explorare suplimentară prin periaj nazal pentru a detecta virusul în cazul simptomelor sugestive în prezența testului PCR negativ. Această lucrare elucidează și mecanismul pierderii mirosului legat de Covid-19 prin dezvăluirea cronologică a diferitelor etape:

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pus cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


1) dispariția cililor cu rol de receptori legați de neuronii senzitivi, după infecția virală.

2) prezența virusului în neuronii senzoriali;

3) dezorganizarea epiteliului olfactiv (organ senzorial) prin apoptoză (fenomen de moarte celulară).

4) invazia virusului în primul releu cerebral al sistemului olfactiv, bulbul olfactiv;

5) prezența neuroinflamației și a ARN-ului viral în mai multe zone ale creierului.

 „Un alt punct important al acestui studiu este observația făcută pe modele animale, care relevă faptul că virusul, odată intrat în bulbul olfactiv, se răspândește în alte structuri nervoase unde induce un răspuns inflamator semnificativ”, explică Hervé Bourhy, șeful Lyssavirus, epidemiologie și unitatea de neuropatologie la Institutul Pasteur și co-autor responsabil de studiu.

Infecția neuronilor olfactivi ar putea, prin urmare, să constituie o poartă către creier și să explice de ce unii pacienți dezvoltă diverse manifestări clinice de natură psihologică (tulburări de anxietate, depresie) sau neurologice (declin cognitiv, susceptibilitate la apariția bolii neurodegenerative), care necesită studii suplimentare.

În cele din urmă, Marc Lecuit, coautor responsabil pentru studiu, concluzionează: „Conform rezultatelor noastre, pierderea mirosului în Covid -19 poate persista câteva luni la unii pacienți, iar această persistență a semnelor clinice este atribuită persistenței virusului și inflamației în mucoasa olfactivă ”.

Sursa

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend