Mecanismul de transfer al anticorpilor SARS-CoV-2 în laptele matern


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Răspândirea rapidă a coronavirusului 2 al sindromului respirator acut sever (SARS-CoV-2) a dus la spitalizări galopante. Populațiile cele mai expuse riscului de a dezvolta o boală severă includ – vârstnicii; sugarii și nou-născuții; și persoanele cu afecțiuni cardiace, respiratorii, metabolice și autoimune preexistente.

Se știe că sugarii primesc imunitate pasivă prin transferul de anticorpi sistemici prin placentă și anticorpi la nivelul mucoaselor prin laptele matern. Anticorpii sistemici conferă protecție timp de trei până la nouă luni, până când sugarul este dotat cu un răspuns imunitar activ. Anticorpii din laptele matern provin în principal din celulele B pregătite în mucoasă. Acestea produc concentrații ridicate de anticorpi secretați și o perioadă prelungită de transfer imunitar care asigură imunitatea împotriva agenților patogeni din mucoase.

Studiul


Un studiu recent publicat în Cell Reports a urmărit să înțeleagă mai bine mecanismul de transfer al anticorpilor în laptele matern în contextul infecției cu SARS-CoV-2.

Studiul de față a utilizat serologia de sistem pentru a trasa profilul caracteristicilor Fc ale anticorpilor din răspunsurile specifice SARS-CoV-2 într-o cohortă de 45 de diade de ser matern- lapte matern potrivite. S-a detectat un răspuns marcat anti-SARS-CoV-2 în serul și laptele matern al mamelor infectate cu SARS-CoV-2 în comparație cu mamele neinfectate, marcat de un răspuns dominant IgA și IgM în laptele matern și de un răspuns IgG în ser.

În același timp, în ser a fost detectat un răspuns polifuncțional împotriva spițelor, iar în laptele matern a fost transferată o funcționalitate mai limitată a anticorpilor. Rezultatele au confirmat un transfer preferențial al IgA și IgM secretorii specifici pentru spike în laptele matern și prezența anticorpilor IgG selecționați funcțional în laptele matern al mamelor infectate cu SARS-CoV-2. S-a afirmat că mamele par să transfere anticorpi protectori, dar neinflamatori, la nou-născut.

Atunci când s-a evaluat profilul de transfer Fc al anticorpilor specifici SARS-CoV-2 în laptele matern, s-a observat că s-au observat titruri de anticorpi specifici SARS-CoV-2 în ambele compartimente în probele COVID+ comparativ cu probele COVID-. Cu toate acestea, nivelurile tuturor izotipurilor au fost în mod constant mai scăzute în laptele matern decât în ser.

S-a calculat un raport de transfer pentru fiecare izotip și pentru fiecare caracteristică de legare a receptorilor Fc pentru a determina dacă anumite subpopulații de anticorpi au fost transferate preferențial în laptele matern. S-a constatat că placenta transferă preferențial anticorpii care se leagă la receptorul Fc (FcR). Cu toate acestea, s-a observat un transfer limitat de imunoglobuline (Ig)G și Fcγ-receptor (FcγR) care se leagă de IgG și un transfer robust de IgM, IgA și FcR (FcαR) care se leagă de IgA. Rezultatele au descris transferul preferențial de IgA și IgM în laptele matern, cu un transfer mai limitat de IgG1, în urma infecției cu SARS-CoV-2 în timpul sarcinii.

Atunci când au fost comparate funcțiile efectoare ale anticorpilor specifici SARS-CoV-2 în ser și în laptele matern, a fost evidentă o funcționalitate semnificativ mai mare a anticorpilor – care a fost capabilă să inducă niveluri mai ridicate de fagocitoză celulară a monocitelor dependentă de anticorpi (ADCP), fagocitoză a neutrofilelor (ADNP), activare a celulelor natural killer (NK) (ADNKA), depunere de complement (ADCD) și neutralizare (NT50) în ser.

Anticorpii funcționali au fost mai puțini în laptele matern, în timp ce anticorpii de neutralizare și anticorpii de fagocitare a neutrofilelor (ADNP) au avut rapoarte de transfer mai mari în laptele matern decât în ser. Spre deosebire de placentă, laptele matern a avut funcții limitate de activare a celulelor NK. Această constatare sugerează o selecție funcțională strictă a anticorpilor în laptele matern, probabil pentru a limita anticorpii inflamatori în intestinul neonatal. Prin urmare, există o selecție funcțională a anticorpilor în laptele matern.

Atunci când s-a comparat relația dintre profilurile anticorpilor din serul și laptele matern al mamelor infectate cu SARS-CoV-2, s-a observat că semnătura coordonată a anticorpilor din serul matern nu se păstrează în laptele matern.

Mai mult, lipsa unei corelații semnificative între titlurile IgA materne și titlurile și funcțiile IgA din laptele matern a proiectat că IgA din laptele matern ar putea să nu provină din IgA din serul matern, ci din plasmocitele mucoasei care pot popula laptele matern. Răspunsul funcțional din laptele matern a fost corelat negativ cu titlurile de anticorpi serici. Astfel, anumiți anticorpi funcționali din ser sunt legați de o legătură crescută a FcR în laptele matern, subliniind un mecanism potențial de transfer selectiv al anticorpilor funcționali în laptele matern.

S-a constatat, de asemenea, că femeile cu COVID-19 mai grav au transferat în laptele matern niveluri sporite de anticorpi IgG și IgA care se leagă de FcR împotriva mai multor specificități ale SARS-CoV-2. În schimb, mamele cu o boală mai puțin severă au transferat niveluri mai ridicate de anticorpi funcționali, cum ar fi anticorpii activatori ai celulelor NK și anticorpii ADNP și ADCP specifici nucleocapsidelor. Prin urmare, selecția funcțională a anticorpilor depinde de severitatea bolii. Mamele cu o boală mai severă transferă în laptele matern titruri mai mari de anticorpi mai puțin funcționali.

În plus, deși titlurile de IgM au scăzut semnificativ în timp în ser, transferul de lapte matern a rămas ridicat în timp. Astfel, a fost evident un transfer foarte stabil de IgM, IgA și IgG în laptele matern, indiferent de timpul scurs de la debutul simptomelor. Această constatare reflectă producția continuă de IgM secretorii care populează laptele matern în timpul alăptării, în ciuda diminuării IgM serice ca răspuns la infecția naturală. Această caracteristică marchează mecanismele umorale distincte la naștere care joacă roluri cruciale în protejarea sugarilor de infecții.

Concluzie


Rezultatele acestui studiu ilustrează un transfer preferențial al izotipurilor de anticorpi care pot fi cuplate la un lanț secretor, IgM și IgA, în laptele matern în urma unei infecții naturale. Mai mult, dovezile emergente sugerează că transferul de anticorpi prin laptele matern poate fi modificat din cauza nivelurilor extraordinar de ridicate de anticorpi IgG induse de actualele vaccinuri cu ARNm aprobate prin autorizație de utilizare în regim de urgență (EUA), oferind sugarilor o imunitate robustă atât IgA, cât și IgG, care poate fi capabilă să confere o imunitate sporită în comparație cu infecția naturală.

Studiile viitoare ar trebui să vizeze înțelegerea durabilității transferului de anticorpi după protecția naturală și cea indusă de vaccin.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend