Medicamentele hipocolesterolemiante nu sunt utile în reducerea mortalității sau severității legate de COVID


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

În efortul mondial de a lupta împotriva SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19, cercetătorii au apelat deseori la medicamente utilizate ca terapii pentru alte afecțiuni în speranța de a găsi medicamente care fie să ucidă coronavirusul, fie să diminueze impactul infecției sale. Studii recente pe eșantioane mici (mai puțin de 200 de pacienți) au sugerat că statinele -; medicamente care reduc nivelul lipoproteinelor cu densitate scăzută (LDL), o formă de colesterol legată de bolile de inimă și de accidentele vasculare cerebrale -; ar putea, de asemenea, să reducă șansele de îmbolnăvire severă sau de deces din cauza COVID-19.

Cu toate acestea, rezultatele unui studiu recent condus de Johns Hopkins Medicine, efectuat pe aproape 4.500 de pacienți spitalizați cu COVID-19 pe o perioadă de patru luni, oferă argumente mai puternice pentru o concluzie foarte diferită: Statinele probabil nu conferă niciun impact -; pozitiv sau negativ -; asupra mortalității legate de COVID și pot fi asociate cu un risc semnificativ crescut -; aproape 1 șansă din 5 -; de îmbolnăvire mai gravă.

Studiul a fost publicat la 10 septembrie 2021, în revista PLOS ONE.

În ciuda efectului aparent benefic al statinelor asupra rezultatelor diferitelor boli infecțioase, studiul nostru a arătat că utilizarea lor specifică pentru a trata COVID-19 nu este probabil meritată. În comparație cu cercetările anterioare, am analizat o populație de pacienți internați mai mare și mai variată și am avut criterii mai bune pentru a defini severitatea bolii, permițând astfel ca rezultatele noastre să fie mai relevante pentru a prezice impactul statinelor asupra rezultatelor COVID-19 la pacienții spitalizați.”

Petros Karakousis, M.D., autor principal al studiului, profesor de medicină, Școala de Medicină a Universității Johns Hopkins

În cadrul studiului, Karakousis și colegii săi au analizat dosarele a 4.447 de pacienți, cu vârste de 18 ani sau mai mari, spitalizați la cinci unități medicale din cadrul sistemului de sănătate Johns Hopkins, care au fost diagnosticați cu infecție SARS-CoV-2 între 1 martie și 30 iunie 2020. Dintre aceștia, 594 (13%) primeau statine la internare. Utilizatorii de statine erau în majoritate bărbați (57%) și mai în vârstă (vârste cuprinse între 52 și 78 de ani, comparativ cu vârstele cuprinse între 29 și 62 de ani) decât cei care nu foloseau statine. Cel mai mare procent de utilizatori de statine erau de culoare (47%), aveau hipertensiune (74%) sau diabet (53%) și erau mai predispuși să ia medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale -; împreună cu statine pentru a-și reduce colesterolul LDL.

Pentru a fi luat în calcul pentru mortalitatea legată de COVID-19, decesul trebuia să apară ca urmare a bolii în timpul spitalizării. Cercetătorii au definit un caz de COVID-19 sever ca fiind unul în care un pacient a avut o ședere prelungită în spital de șapte zile sau mai mult, sau a necesitat ventilație medicală invazivă pentru a respira.

Anticorpii monoclonali pot reduce șederea în spital, dar nu și mortalitatea în cazul COVID-19
După ce au luat în calcul alți factori cunoscuți care ar putea distorsiona datele, cercetătorii au constatat că utilizarea de statine nu a avut un efect semnificativ asupra mortalității cauzate de COVID-19. Cu toate acestea, ei au constatat că pacienții spitalizați cu COVID-19 și care luau statine aveau un risc cu 18% mai mare de a avea o formă mai severă a bolii decât pacienții care nu luau agenți de reducere a colesterolului.

“O explicație plauzibilă pentru această constatare este aceea că statinele cresc producția celulară de enzimă de conversie a angiotensinei 2 [cunoscută în mod obișnuit sub numele de ACE2], receptorul de pe suprafața celulei prin care SARS-CoV-2 pătrunde”, spune Karakousis. “Prin urmare, statinele pot scădea rezistența unei celule la infecție și, la rândul lor, cresc șansele ca pacientul să aibă un caz mai sever de COVID-19”.

Karakousis spune că studiile viitoare ar trebui să încerce să definească mai bine relația dintre utilizarea de statine și COVID-19.

“Toate studiile publicate până în prezent, inclusiv al nostru, au fost retrospective -; și asta înseamnă că, indiferent cât de mult se încearcă să se elimine factorii asociați cu rezultatele slabe ale COVID-19, alții decât utilizarea de statine, este posibil ca unii să fie încă la locul de muncă”, spune Karakousis. “De exemplu, există faptul că mulți utilizatori de statine sunt, de asemenea, supraponderali, au diabet sau se confruntă cu tensiune arterială ridicată -; toate lucrurile care pot avea un impact asupra severității COVID-19 pe cont propriu”.

Karakousis spune că singura modalitate de a determina cu certitudine dacă statinele au vreun beneficiu pentru pacienții cu COVID-19 este de a efectua un studiu clinic în care grupuri randomizate de pacienți să primească fie statine, fie un placebo, în plus față de terapia standard.

Alături de Karakousis, membrii echipei de studiu de la Johns Hopkins Medicine sunt Samuel Ayeh (autorul principal), Enoch Abbey, Banda Khalifa, Richard Nudotor, Vignesh Chidambaram, Ngozi Osuji, Samiha Khan, Modupe Oduwole, Hasiya Yusuf și Esosa Nosakhare. De asemenea, ca autori ai studiului figurează Albert Danso Osei de la Medstar Union Memorial Hospital din Baltimore, Emmanuella Salia de la University of Tennessee Health Science Center din Memphis, Tennessee, și Oluwatobi Lasisi de la Wayne State University School of Medicine din Detroit.

Acest studiu a fost susținut de granturile Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase/Institut Național de Sănătate.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend