Medicamentul oral funcționează la fel de bine ca și terapia convențională pentru anemie la pacienții cu afecțiuni renale


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Anemia este o problemă frecventă și uneori debilitantă în rândul pacienților cu boală cronică de rinichi (CKD). Anemia poate apărea atunci când rinichii sunt afectați, limitând producția de eritropoietină (EPO) -; un hormon care semnalează organismului să producă celule roșii din sânge. În prezent, pacienții cu CKD și anemie sunt tratați cu agenți de stimulare a eritropoiezei (ESAs), care trebuie administrați prin injecție subcutanată sau ca parte a dializei.

Investigatorii de la Brigham and Women’s Hospital au examinat inhibitorii de proliil hidroxilază a factorului indus de hipoxie (inhibitori HIF PH), o nouă clasă de medicamente care pot fi administrate pe cale orală pentru a trata anemia. Studiile ASCEND, sponsorizate de GlaxoSmithKline (GSK), au testat unul dintre acești compuși, daprodustat, la pacienți cu IRC aflați în dializă și la pacienți cu IRC care nu fac dializă, și au comparat siguranța și eficacitatea medicamentului oral cu tratamentul convențional. În două studii publicate în The New England Journal of Medicine și într-o prezentare simultană la American Society for Nephrology Kidney Week, aceștia au oferit date care indică faptul că daprodustat este la fel de sigur și de eficient ca și AEE.

Anemia este o problemă pentru foarte mulți pacienți cu IRC, iar faptul că trebuie să vină la spital sau să își facă singuri o injecție subcutanată poate deveni un blocaj pentru tratament. Tratamentul pe cale orală are puterea de a fi transformator pentru îngrijirea pacienților.”

Ajay Singh, MBBS, cercetător principal al studiilor, Divizia de medicină renală de la Brigham’s.

Dezvoltarea inhibitorilor de prolil hidroxilază se bazează pe descoperirile privind modul în care celulele simt și se adaptează la disponibilitatea oxigenului făcute de William G. Kaelin Jr., MD, de la Brigham și de la Dana-Farber Cancer Institute, și de colaboratori. Aceste descoperiri au fost recunoscute cu Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină în 2019. În timp ce AEE acționează ca înlocuitori ai EPO pentru a stimula direct producția de globule roșii, inhibitorii HIF PH acționează pentru a stabiliza proteinele cunoscute sub numele de factori inductibili de hipoxie, convingând organismul să producă propria EPO și îmbunătățind mobilizarea fierului către măduva osoasă.

De-a lungul anilor, au apărut multe preocupări legate de siguranța AEE, inclusiv un posibil risc crescut de accident vascular cerebral, infarct miocardic, tromboză a accesului vascular, progresie tumorală și deces. Studiile ASCEND de fază 3 au evaluat siguranța cardiovasculară, precum și eficiența cu care inhibitorul HIF PH a crescut hemoglobina. Evenimentele cardiovasculare adverse majore (MACE) au fost adjudecate de un comitet independent pe tot parcursul studiilor.

În rândul celor 2.964 de pacienți aflați sub dializă care au fost repartizați aleatoriu pentru a primi daprodustat sau un ESA, nivelul hemoglobinei a crescut cu 0,28±0,02 g pe decilitru cu daprodustat și cu 0,10±0,02 g pe decilitru cu ESA, îndeplinind criteriul final prespecificat al studiului. MACE a apărut la 374 din 1.487 (25,2 la sută) și 394 din 1.477 (26,7 la sută) de participanți din grupurile daprodustat și, respectiv, ESA, îndeplinind punctul final prespecificat al studiului.

Echipa a raportat, de asemenea, rezultatele în rândul a 3.872 de pacienți care nu fac dializă. Pentru acești pacienți, nivelurile de hemoglobină au crescut, de asemenea, -; 0,74±0,02 g pe decilitru cu daprodustat și 0,66±0,02 g pe decilitru cu un ESA, îndeplinind punctul final prespecificat al studiului. MACE a apărut la 378 din 1.937 (19,5 la sută) de participanți din grupul daprodustat și, respectiv, la 371 din 1.935 (19,2 la sută) de participanți din grupul ESA, îndeplinind din nou criteriul final prespecificat al studiului.

Autorii notează că studiul a avut mai multe limitări, inclusiv designul său deschis, care a permis participanților să cunoască tratamentul care le-a fost atribuit și care ar putea să influențeze raportarea evenimentelor adverse. În plus, deși studiul a durat câțiva ani, inhibitorii HIF-PH ar putea avea efecte adverse oncogene sau alte efecte adverse potențiale pe termen lung, care ar necesita o urmărire pe termen mai lung pentru a fi detectate. Studiile s-au concentrat pe AEE darbepoetin alfa și epoetin alfa, iar constatările ar putea să nu fie aplicabile altor AEE. Dar unul dintre punctele forte ale studiilor a fost dimensiunea lor, care a fost mai mare decât studiile clinice anterioare ale inhibitorilor HIF-PH, cu rezultate mai solide.

“Am constatat că administrarea orală a daprodustatului a funcționat la fel de bine ca și terapia convențională -; creșterea și menținerea nivelului de hemoglobină în rândul pacienților care nu fac dializă și menținerea nivelului în rândul pacienților care fac dializă -; și a fost la fel de sigură”, a spus Singh. “Acest lucru ar putea inaugura un nou mod de tratare a persoanelor cu boli de rinichi, evitând injecțiile și stimulând în același timp organismul să producă globule roșii.”

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend