Mediile zgomotoase sau liniștite au un impact asupra recunoașterii vorbirii la persoanele cu demență ușoară


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Ascultarea cuvântului vorbit în medii zgomotoase este o provocare pentru toată lumea. Studiile acustice arată că persoanele cu demență ușoară au dificultăți în a înțelege vorbirea atât în medii zgomotoase, cât și în medii liniștite, subliniind necesitatea ca toată lumea să comunice clar.

În cadrul celei de-a 181-a reuniuni a Societății de acustică a Americii, care va avea loc între 29 noiembrie și 3 decembrie, Kate McClannahan, de la Facultatea de Medicină a Universității Washington, va discuta despre modul în care zgomotul de fond influențează recunoașterea cuvintelor vorbite la persoanele cu demență ușoară. Prelegerea, intitulată “Efectul demenței ușoare asupra percepției vorbirii în liniște și zgomot”, va avea loc miercuri, 1 decembrie, la ora 11:50, ora de est a SUA, la Hyatt Regency Seattle.

Dificultatea de a înțelege vorbirea, în special în zgomotul de fond, este o preocupare comună pentru adulții în vârstă. Utilizând o sarcină de identificare a cuvintelor în condiții de liniște și zgomot, cercetătorii au examinat impactul demenței ușoare asupra percepției vorbirii. Ei au testat persoane cu și fără demență ușoară.

Oamenii de știință au constatat că scorurile de identificare a cuvintelor obținute de cei fără demență au fost semnificativ mai bune în toate condițiile, ceea ce înseamnă că persoanele cu simptome de demență ușoară și-au amintit mai puține cuvinte atât în situații liniștite, cât și în situații zgomotoase.

În condiții de liniște, grupul cu demență ușoară a ratat aproximativ 20% din cuvinte, în timp ce grupul de control a ratat aproximativ 5%. Constatările indică faptul că persoanele cu demență ușoară au dificultăți în înțelegerea vorbirii, chiar și fără zgomot de fond.

Ceea ce este important de reținut din acest studiu este faptul că persoanele care se confruntă cu simptome de demență ușoară pot avea dificultăți în înțelegerea vorbirii atât în situații liniștite, cât și în situații dificile din punct de vedere acustic. Prin urmare, atunci când se conversează cu o persoană care se poate confrunta cu dificultăți cognitive, considerații cum ar fi vorbirea mai clară și mai lentă, reducerea zgomotului de fond și a distragerii atenției, asigurarea faptului că ascultătorul poate vedea fața vorbitorului și furnizarea de informații contextuale ample pot contribui la îmbunătățirea înțelegerii discursului de către ascultător.”

Kate McClannahan, de la Școala de Medicină a Universității Washington

McClannahan a declarat că luarea acestor măsuri va ajuta la o comunicare eficientă pentru toți ascultătorii.

“Dacă dvs. sau o persoană dragă observați dificultăți de comunicare, solicitarea sfatului și îngrijirea unui audiolog este un bun punct de plecare!”

Sursa

În SHOP-ul oficial Dr. Vasi Rădulescu ai cărți pline de sănătate. Inclusiv pentru cei mici. Oferte speciale și transport gratuit la orice comandă de peste 49 de lei!

-67%

Pachet upgrade, 6 carti + cana cu MOTIVATIE

2
90,00lei
-62%

O alta poveste de iubire

2
16,00lei
-62%

Culorile uitarii

2
16,00lei
-73%

Pachet 7 cărți + Cană cu Motivație

1
100,00lei

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend