Melanomul ocular


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Melanomul este un tip de cancer care se dezvoltă în celulele care produc melanina – pigmentul care dă culoarea pielii. Ochii au, de asemenea, celule producătoare de melanină și pot dezvolta melanom. Melanomul ocular se mai numește și melanom ocular.

Majoritatea melanoamelor oculare se formează în partea ochiului pe care nu o puteți vedea atunci când vă uitați în oglindă. Acest lucru face ca melanomul ocular să fie dificil de detectat. În plus, melanomul ocular de obicei nu provoacă semne sau simptome timpurii.

Tratamentul este disponibil pentru melanoamele oculare. Este posibil ca tratamentul pentru unele melanoame oculare mici să nu interfereze cu vederea. Cu toate acestea, tratamentul pentru melanoamele oculare mari cauzează, de obicei, o anumită pierdere a vederii.

Simptome

Melanomul ocular poate să nu provoace semne și simptome. Atunci când acestea apar, semnele și simptomele melanomului ocular pot include:

 • O senzație de sclipiri sau pete de praf în câmpul vizual
 • O pată întunecată în creștere pe iris
 • O modificare a formei cercului întunecat (pupila) din centrul ochiului
 • Vedere slabă sau încețoșată la un ochi
 • Pierderea vederii periferice

Cauze

Nu este clar care sunt cauzele melanomului ocular.

Medicii știu că melanomul ocular apare atunci când se dezvoltă erori în ADN-ul celulelor oculare sănătoase. Erorile de ADN le spun celulelor să crească și să se înmulțească necontrolat, astfel încât celulele mutante continuă să trăiască atunci când în mod normal ar trebui să moară. Celulele mutante se acumulează în ochi și formează un melanom ocular.

Unde apare melanomul ocular


Melanomul de ochi se dezvoltă cel mai frecvent în celulele din stratul mijlociu al ochiului (uveea). Uveea are trei părți și fiecare dintre ele poate fi afectată de melanomul ocular:

 • Irisul, care este partea colorată din partea din față a ochiului
 • Stratul coroidian, care este stratul de vase de sânge și țesut conjunctiv dintre scleră și retină, în partea din spate a uveei
 • Corpul ciliar, care se află în partea din față a uveei și secretă lichidul transparent (umoarea apoasă) în ochi.

Melanomul ocular poate apărea și pe stratul cel mai exterior din fața ochiului (conjunctiva), în orbita care înconjoară globul ocular și pe pleoapă, deși aceste tipuri de melanom ocular sunt foarte rare.

Factori de risc

 • Culoarea deschisă a ochilor. Persoanele cu ochi albaștri sau cu ochi verzi au un risc mai mare de melanom al ochiului.
 • Rasa albă. Persoanele albe au un risc mai mare de melanom de ochi decât persoanele de alte rase.
 • Vârsta. Riscul de melanom al ochiului crește odată cu vârsta.
 • Anumite afecțiuni cutanate moștenite. O afecțiune numită sindromul nevusului displastic, care provoacă alunițe anormale, poate crește riscul de a dezvolta melanom pe piele și în ochi.

În plus, persoanele cu o pigmentare anormală a pielii care implică pleoapele și țesuturile adiacente și o pigmentare crescută pe uvee – cunoscută sub numele de melanocitoză oculară – au, de asemenea, un risc crescut de a dezvolta melanom ocular.

 • Expunerea la lumina ultravioletă (UV). Rolul expunerii la ultraviolete în melanomul ocular este neclar. Există unele dovezi că expunerea la lumina UV, cum ar fi lumina de la soare sau de la paturile de bronzare, poate crește riscul de melanom ocular.
 • Anumite mutații genetice. Anumite gene transmise de la părinți la copii pot crește riscul de melanom ocular.

Complicații

 • Creșterea presiunii în interiorul ochiului (glaucom). Un melanom ocular în creștere poate provoca glaucom. Semnele și simptomele glaucomului pot include durere și înroșire a ochilor, precum și vedere încețoșată.
 • Pierderea vederii. Melanoamele oculare mari provoacă adesea pierderea vederii în ochiul afectat și pot cauza complicații, cum ar fi dezlipirea de retină, care provoacă, de asemenea, pierderea vederii.

Melanoamele oculare mici pot provoca o anumită pierdere a vederii dacă apar în părți critice ale ochiului. Este posibil să aveți dificultăți de vedere în centrul vederii sau în lateral. Melanoamele oculare foarte avansate pot provoca pierderea completă a vederii.

Melanomul ocular care se răspândește dincolo de ochi. Melanomul de ochi se poate răspândi în afara ochiului și în zone îndepărtate ale corpului, inclusiv în ficat, plămâni și oase.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend